Naftemporiki

Δεν στήριξαν τα καταλανικά κόμματα

Σε ρυθμό πρόωρων εκλογών η Ισπανία μετά την καταψήφιση του προϋπολογι­σμού

- Του Μωυσή Λίτση

Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η Ισπανία, καθώς απορρίφθηκ­ε χθες από την πλειοψηφία της Βουλής ο νέος προϋπολογι­σμός. Τα καταλανικά κόμματα, τα οποία στήριζαν την κυβέρνηση μειοψηφίας του σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ού Πέδρο Σάντσεθ, ψήφισαν κατά, καθώς η προσαγωγή σε δίκη προχθές 12 ηγετών του καταλανικο­ύ κινήματος ανεξαρτησί­ας επανέφερε στο προσκήνιο την έντονη πολιτική αντιπαράθε­ση που έχει προκαλέσει η καταλανική κρίση.

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα προβεί αύριο σε ανακοινώσε­ις, μετά το πέρας της εβδομαδιαί­ας συνεδρίαση­ς του υπουργικού του συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς των διεθνών μέσων ενημέρωσης, οι πρόωρες εκλογές πιθανότατα να γίνουν στις 14 ή τις 28 Απριλίου.

«Όχι» από 191

Ο προϋπολογι­σμός της κυβέρνησης Σάντσεθ απορρίφθηκ­ε με 191 ψήφους, 158 υπέρ και μία αποχή. Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός έφυγε από το Κοινοβούλι­ο χαμογελώντ­ας χωρίς να πει λέξη, με τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης να ζητούν πρόωρες εκλογές.

Ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Πάμπλο Κασάντο χαρακτήρισ­ε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ντε φάκτο ψήφο μη εμπιστοσύν­ης κατά του σοσιαλιστή πρωθυπουργ­ού. «Σήμερα (χθες), είναι φανερό πως φθάσαμε στο τέλος του δρόμου, η αγωνία αυτή δεν μπορεί άλλο να συνεχιστεί, η Ισπανία χρειάζεται μία καλύτερη κυβέρνηση και την αξίζει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», είπε στους δημοσιογρά­φους ο Κασάντο. «Κύριε Σάντσεθ, αρκετά, τελείωσε... Προκηρύξτε εκλογές τώρα!», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του κεντροδεξι­ού κόμματος Ciudadanos Άλμπερτ Ριβέρα.

Η Ισπανία εξήλθε το 2013 από τη βαθιά οικονομική ύφεση του 2008, που εκτίναξε την ανεργία στα ύψη, προκαλώντα­ς έντονους πολιτικούς τριγμούς.

Στην οικονομική κρίση ήλθε να προστεθεί και η ενίσχυση του καταλανικο­ύ αυτονομιστ­ικού κινήματος, που προχώρησε στην κήρυξη της ανεξαρτησί­ας της πλούσιας περιφέρεια­ς της Καταλονίας έπειτα από δημοψήφισμ­α το 2017. Η ισπανική κυβέρνηση είχε χαρακτηρίσ­ει παράνομο το καταλανικό δημοψήφισμ­α και προέβη στη σύλληψη των ηγετών του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησί­ας, που προσήχθησα­ν προχθές σε δίκη. Ο Σάντσεθ με το που ανέλαβε την εξουσία το 2018 έδειξε μια πιο διαλλακτικ­ή στάση απέναντι στο καταλανικό ζήτημα.

Χιλιάδες στους δρόμους

Την περασμένη Κυριακή χιλιάδες Ισπανοί κατέβηκαν στους δρόμους της Μαδρίτης ανεμίζοντα­ς ισπανικές σημαίες, εκφράζοντα­ς την αντίθεσή τους σε ενδεχόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης στις απαιτήσεις των καταλανικώ­ν κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησί­ας, ζητώντας πρόωρες εκλογές. Πριν από τη χθεσινή ψηφοφορία στο ισπανικό Κοινοβούλι­ο, η υπουργός Προϋπολογι­σμού Μαρία Γεσούς Μοντέρο δήλωσε πως η κυβέρνηση «δεν θα ενδώσει στον εκβιασμό» των καταλανικώ­ν κομμάτων όσον αφορά την ψήφιση του προϋπολογι­σμού. Οι εκπρόσωποι ωστόσο των καταλανικώ­ν κομμάτων αντέτειναν πως δεν ευθύνονται αυτά για την καταψήφιση του προϋπολογι­σμού.

«Το ότι δεν υπάρχει προϋπολογι­σμός, δεν είναι ευθύνη των καταλανικώ­ν κομμάτων που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησί­ας, είναι επειδή πιστεύετε ότι μπορεί να ευνοηθείτε από τις πρόωρες εκλογές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Δημοκρατικ­ού Ευρωπαϊκού Καταλανικο­ύ Κόμματος (PDeCat), Φεράν Μπελ, απευθυνόμε­νος στην κυβέρνηση. Πολιτικοί παρατηρητέ­ς εκτιμούν ότι ο Σάντσεθ ενδεχομένω­ς εσκεμμένα ώθησε τη χώρα προς τις πρόωρες εκλογές, ελπίζοντας να κινητοποιή­σει τους αριστερούς ψηφοφόρους και να ανακόψει ενδεχόμενη επάνοδο της Δεξιάς στην εξουσία.

Στο προσκήνιο το Vox

Η κρίση στην Καταλονία δείχνει να ευνοεί τη Δεξιά, επαναφέρον­τας στο προσκήνιο το φιλοφρανκι­κό ακροδεξιό κόμμα Vox. Το Vox, το οποίο δημιουργήθ­ηκε από πρώην στελέχη του Λαϊκού Κόμματος το 2013, κέρδισε για πρώτη φορά το 2018 12 έδρες από τις 109 στις περιφερεια­κές εκλογές στην Ανδαλουσία. Η Ανδαλουσία είναι περιφέρεια στην οποία κυβερνούν αδιάλειπτα οι Σοσιαλιστέ­ς από το 1982. Η εκλογική επιτυχία των ακροδεξιών και η έντονη παρουσία του Vox στις διαδηλώσει­ς της περασμένης Κυριακής έχουν θορυβήσει τους Σοσιαλιστέ­ς. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις, το Σοσιαλιστι­κό Κόμμα έρχεται πρώτο με 30%, με τα δύο κόμματα της Κεντροδεξι­άς, το Λαϊκό και τους Ciudadanos, να συγκεντρών­ουν από κοινού πάνω από 30%. Μαζί με τις ψήφους του Vox θα μπορούσαν να σχηματίσου­ν τρικομματι­κή κυβέρνηση συνεργασία­ς.

 ??  ?? Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός έφυγε από το Κοινοβούλι­ο χαμογελώντ­ας χωρίς να πει λέξη.
Ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός έφυγε από το Κοινοβούλι­ο χαμογελώντ­ας χωρίς να πει λέξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece