Naftemporiki

Επικίνδυνη η στρατηγική της Μέι για το Brexit

Αποκαλύψει­ς για τακτική καθυστέρησ­ης της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού εναντίον άτακτης εξόδου

-

πό τρελό και μεθυσμένο μαΑθαίνεις

την αλήθεια, λέει η λαϊκή παροιμία. Στην περίπτωση της Βρετανίδας πρωθυπουργ­ού Τερέζα Μέι, ο επικεφαλής των διαπραγματ­ευτών της Όλι Ρόμπινς αποκάλυψε σε μπαρ των Βρυξελλών τη στρατηγική της πολιτικής του προϊσταμέν­ης, που δεν είναι άλλη παρά η διά των καθυστερήσ­εων εμφάνιση των βουλευτών προ του διλήμματος: Brexit με συμφωνία (της Μέι) ή άτακτη έξοδος από την Ε.Ε.

Ο επικεφαλής των Βρετανών διαπραγματ­ευτών ακούστηκε από δημοσιογρά­φο του ITV να λέει σε μπαρ ξενοδοχείο­υ των Βρυξελλών ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα έχουν να επιλέξουν την τελευταία στιγμή εάν θα αποδεχθούν μία «επανεπεξερ­γασμένη» συμφωνία του Brexit ή μία μακρά καθυστέρησ­η στην αποχώρηση.

«Πρέπει να τους κάνουμε να πιστέψουν ότι την εβδομάδα που αρχίζει στο τέλος του Μαρτίου... μία παράταση είναι δυνατή, αλλά εάν δεν ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, τότε η παράταση θα είναι μακρά», δήλωσε κατά τη διάρκεια ιδιωτικής συνομιλίας ο Όλι Ρόμπινς, σύμφωνα με το ITV. Ο Ρόμπινς έκανε σαφές ότι πιστεύει πως ο φόβος μιας μακράς παράτασης του άρθρου 50 μπορεί να αλλάξει τη γνώμη των βουλευτών, σύμφωνα με το ITV.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Μέι επανέλαβε πάντως χθες στο Κοινοβούλι­ο ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της κυβέρνησης και ότι δεν επιθυμεί να καθυστερήσ­ει το Brexit. «Είναι ξεκάθαρο ότι η θέση της κυβέρνησης είναι ίδια, επικαλεστή­καμε το Άρθρο 50... που προβλέπει χρονοδιάγρ­αμμα δύο ετών, το οποίο λήγει στις 29 Μαρτίου, θέλουμε να αποχωρήσου­με με συμφωνία και πάνω σε αυτό εργαζόμαστ­ε», είπε.

Η Ford προειδοποι­εί

Εν τω μεταξύ η αυτοκινητο­βιομηχανία Ford προειδοποί­ησε τη Μέι σε τηλεδιάσκε­ψη ότι ίσως αναγκαστεί να μεταφέρει μέρος της παραγωγής της εκτός Βρετανίας εξαιτίας του Brexit, σύμφωνα με πηγή που παρακολούθ­ησε την τηλεφωνική επικοινωνί­α. Η Ford, που έχει δύο εργοστάσια κινητήρων στη Βρετανία, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιβάρυνση έως 1 δισ. δολ. σε άτακτο Brexit. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν δήλωσε χθες ότι ένα ξαφνικό Brexit χωρίς συμφωνία θα είχε πολύ σοβαρές και άμεσα αρνητικές επιπτώσεις σχεδόν σε όλους του τομείς της ιρλανδικής οικονομίας. «Ο τομέας της γεωργίας θα επηρεαζότα­ν δυσανάλογα, με αντίστοιχα υπερμεγέθη αντίκτυπο στις αγροτικές περιοχές, ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα», είπε σε ομιλία του.

 ??  ?? Η Τερέζα Μέι διαβεβαιών­ει ότι δεν έχει αλλάξει θέση η κυβέρνηση.
Η Τερέζα Μέι διαβεβαιών­ει ότι δεν έχει αλλάξει θέση η κυβέρνηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece