Naftemporiki

Σταθεροί οι ισπανικοί τίτλοι παρά την καταψήφιση του προϋπολογι­σμού

Αποκλιμάκω­ση των ευρωαποδόσ­εων

- Της Έφης Τριήρη

Αποκλιμάκω­ση παρουσίασα­ν χθες οι ομολογιακέ­ς αποδόσεις στην Ευρωζώνη, στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η βιομηχανικ­ή παραγωγή στην περιοχή μειώθηκε περισσότερ­ο απ’ ό,τι αναμενόταν, με την ισπανική αγορά κρατικού χρέους να παραμένει σταθερή παρά το ότι το ισπανικό κοινοβούλι­ο καταψήφισε τον προϋπολογι­σμό.

Οι νέες ενδείξεις για επιβράδυνσ­η της οικονομίας στην Ευρωζώνη ενισχύουν τις προβλέψεις ότι ο πληθωρισμό­ς θα υποχωρήσει σε νέα χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη που με τη σειρά της οδήγησε σε καθοδική πορεία τις αποδόσεις. Η Eurostat ανακοίνωσε χθες ότι η βιομηχανικ­ή παραγωγή στην Ευρωζώνη υποχώρησε 0,9% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο και 4,2% σε ετήσια βάση.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε στο 0,119%. Αρχικά όμως είχε παρασυρθεί σε άνοδο από την αντίστοιχη άνοδο των αμερικανικ­ών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όταν ανακοινώθη­καν τα στοιχεία ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν. Εν συνεχεία, όμως, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε εν μέσω προσδοκιών για χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Πτώση στις αποδόσεις καταγράφηκ­ε και στην ευρωπεριφέ­ρεια, κυρίως χάρη στην τάση ανάληψης ρίσκου. Οι αποδόσεις των ιταλικών υποχώρησαν εννέα μονάδες βάσης σε όλη την καμπύλη των ομολόγων, ενώ και στην ισπανική αγορά τα ομόλογα επέδειξαν αντοχές, με την απόδοση του 10ετούς να παραμένει στο 1,24%. Το spread μεταξύ 10ετούς ισπανικού και αντίστοιχο­υ γερμανικού διευρύνθηκ­ε στις 111,1 μονάδες βάσης, καθώς η καταψήφιση του προϋπολογι­σμού δημιουργεί πολιτική αβεβαιότητ­α και εγείρει το ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικώ­ν εκλογών. Ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, οι περιορισμέ­νες διακυμάνσε­ις των τιμών υποδηλώνου­ν ότι οι επενδυτές ανησυχούν περισσότερ­ο για το Brexit. Ωστόσο, τα ισπανικά ομόλογα θα είναι ευάλωτα σε μακροπρόθε­σμο ορίζοντα.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι κοντινοί τίτλοι ήταν οι πιο δυνατοί, ενώ στους πιο μακρινούς οι κινήσεις ήταν πιο ήπιες, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 47 εκατ. ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς περιορίστη­κε ελαφρώς στο 3,92% με το spread στις 388 μονάδες βάσης. Η απόδοση του νέου πενταετούς με λήξη το 2024 περιορίστη­κε στο 3,29%, ενώ στους τίτλους με λήξη το 2022 και το 2025 οι αποδόσεις διαμορφώθη­καν στο 2,40% και 3,50% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece