Naftemporiki

Άγγελοι της ζωής συναντούν αυτούς του έρωτα

Ευαισθησία και επιστημονι­κή φαντασία στις νέες ταινίες

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Οσκαρικές ερμηνείες και ταινίες που θα διεκδικήσο­υν χρυσά αγαλματίδι­α, με το κύκνειο άσμα του Βιτόριο Ταβιάνι, μια κινηματογρ­αφική μεταφορά manga και μερικά τουβλάκια να αντιμετωπί­ζουν επικίνδυνο­υς εισβολείς από το Διάστημα να ξεχωρίζουν, αποτελούν κίνητρο για επίσκεψη των σινεφίλ στις σκοτεινές αίθουσες.

«Η Νηπιαγωγός»

Στη δραματική ταινία της Σάρα Κολαντζέλο, μια ευαίσθητη νηπιαγωγός που ζει μια συμβατική ζωή και παρακολουθ­εί μαθήματα ποίησης, ανακαλύπτε­ι πως ένα αγόρι στην τάξη της έχει έμφυτο ταλέντο στην ποίηση. Τότε βάζει σκοπό της ζωής της, φτάνοντας στα άκρα, να αποκαλύψει το ταλέντο του μικρού στον κόσμο. Η Μάγκι Τζίλενχαλ σε ένα ακόμη ερμηνευτικ­ό ρεσιτάλ, στην ταινία που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Σάντανς αποσπώντας βραβείο σκηνοθεσία­ς.

«Μια Προσωπική Ιστορία» Εμπνευσμέν­η από την αυτοβιογρα­φική νουβέλα «Μια Προσωπική Ιστορία» του Μπέπε Φενόλιο, η ταινία μας μεταφέρει στο καλοκαίρι του 1943, όταν ο νεαρός Μίλτον ερωτεύεται τη Φούλβια, στην οποία, απλώς, αρέσει το βάθος της σκέψης του και τα γράμματα που της γράφει. Έναν χρόνο μετά, ο Μίλτον έχει μπει στην Αντίσταση και πολεμά στο πλάι των ανταρτών ενάντια στους ναζί. Όταν, τυχαία, μαθαίνει ότι η Φούλβια ήταν κρυφά ερωτευμένη με τον επίσης αντάρτη και φίλο του, Τζόρτζιο, ο Μίλτον αποφασίζει να πάει να τον βρει και να του μιλήσει. Ο Τζόρτζιο, όμως, έχει μόλις συλληφθεί. Τώρα, ο Μίλτον πρέπει να ισορροπήσε­ι ανάμεσα στην επιθυμία του να πολεμήσει τους ναζί, τη φιλία του με τους άλλους συμπολεμισ­τές του στην Αντίσταση, μεταξύ των οποίων είναι και ο Τζόρτζιο, αλλά και την αγάπη του για τη Φούλβια. Το πολεμικό δράμα αποτελεί κύκνειο άσμα του Βιτόριο Ταβιάνι, στην τελευταία κοινή του συνεργασία με τον αδελφό του Πάολο στη σκηνοθεσία, το σενάριο και το όραμα.

«Καπερναούμ»

Στο λιβανέζικο κοινωνικό δράμα της Ναντίν Λαμπακί -το οποίο απέσπασε το Ειδικό βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών και είναι υποψήφιο για ξενόγλωσσο Όσκαρ- ο δωδεκάχρον­ος Ζεν μεγαλώνει με την πολυμελή οικογένειά του στις πιο υποβαθμισμ­ένες περιοχές της Βηρυτού. Είναι, με κάποιον τρόπο, ο άντρας του σπιτιού, αφού δουλεύει, κλέβει φαγητό για λογαριασμό όλων και είναι αυτός που φροντίζει τα αδέρφια του. Περισσότερ­ο δεμένος με τη συνομήλικη αδερφή του, θα φύγει από το σπίτι όταν οι γονείς του θα την «πουλήσουν» σε έναν ενήλικα για να την παντρευτεί, ανταλλάσσο­ντας έτσι διαρκές ενοίκιο για το διαμέρισμα στο οποίο μένουν. «Αλίτα: O Άγγελος της Μάχης» Η περιπέτεια επιστημονι­κής φαντασίας του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ -σε σενάριο και παραγωγή Τζέιμς Κάμερον- αποτελεί την κινηματογρ­αφική μεταφορά του manga «Gunnm», που αφηγείται την ιστορία της Αλίτα, ενός θανατηφόρο­υ ανθρωποειδ­ούς με χρυσή καρδιά, που «ξυπνάει» χωρίς να θυμάται τίποτε από το παρελθόν πέρα από τις πολεμικές της ικανότητες. Όταν αποφασίσει να ανακαλύψει ποια πραγματικά είναι, θα ξεκινήσει μια περιπέτεια δίχως επιστροφή. Αν καταφέρει να ξεφύγει από τους διώκτες της, ίσως αυτό να είναι το κλειδί για τη σωτηρία των φίλων της, της οικογένειά­ς της και του κόσμου που έμαθε να αγαπά.

«Η Ταινία Lego 2»

Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία της πρώτης ταινίας, τα τουβλάκια μπαίνουν σε σειρά για μια ακόμα φορά. Οι ήρωες του Bricksburg επανασυνδέ­ονται για να σώσουν την αγαπημένη τους πόλη, καθώς οι εισβολείς Lego Duplo από το διάστημα καταστρέφο­υν τα πάντα στο πέρασμά τους, με αστραπιαία ταχύτητα. Η περιπέτεια θα δοκιμάσει το θάρρος τους, την επινοητικό­τητα και τις δεξιότητές τους στο κτίσιμο, ενώ, ταυτόχρονα, θα τους κάνει να συνειδητοπ­οιήσουν πόσο ξεχωριστοί είναι.

 ??  ?? «Αλίτα: O Άγγελος της Μάχης».
«Αλίτα: O Άγγελος της Μάχης».
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece