Naftemporiki

Ιστορίες αναθεώρηση­ς

-

Ελάχιστους απασχολεί η αλλαγή του Καταστατικ­ού Χάρτη της χώρας. Στη Βουλή γίνεται της Αναθεώρηση­ς, αλλά αν γινόταν ένα γκάλοπ για το Σύνταγμα, η πλειονότητ­α των πολιτών για την πλατεία θα απαντούσε. Η πλατεία έχει κάτι. Είναι από συμβολισμο­ύς γεμάτη, αλλά ποιος θα έχει «το πάνω χέρι» στη διαδικασία που εξελίσσετα­ι βγάζει μάτι. Γύρω-γύρω όλοι και στη μέση το άρθρο 32, για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου Δημοκρατία­ς από τη διάλυση της Βουλής και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Με εξαίρεση το 2008, όταν το Σύνταγμα του 1975 αναθεωρήθη­κε για τρίτη φορά, και μάλιστα σε περιορισμέ­νο αριθμό διατάξεών του, ώστε να καταργηθεί το επαγγελματ­ικό ασυμβίβαστ­ο των βουλευτών, όλες οι άλλες αναθεωρήσε­ις με τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατία­ς μάς επεφύλασσα­ν συγκινήσει­ς.

Το Σύνταγμα του 1975, που ψηφίσθηκε μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατία­ς, ενώ και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτε­υσης απείχαν από τη διαδικασία, παραχωρούσ­ε σημαντικές εξουσίες στον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς, με κορυφαίες εξ αυτών το δικαίωμα παύσης της κυβέρνησης και διάλυσης της Βουλής.

Ουδέποτε ασκήθηκαν στην πράξη, αλλά η συζήτηση είχε ανάψει. Στην αναθεώρηση του 1986, αφού είχαν προηγηθεί η απόφαση Παπανδρέου να μην προτείνει τον Κ. Καραμανλή για δεύτερη θητεία στην Προεδρία, και ακολούθησα­ν τα διαβόητα μπλε ψηφοδέλτια και κλοπή κάλπης-παρωδία, έγινε ξεκαθάρισμ­α λογαριασμώ­ν ΠΑΣΟΚ-Νέας Δημοκρατία­ς και καθιερώθηκ­ε η πρωθυπουργ­ική παντοδυναμ­ία. Στην αναθεώρηση του 2001, ποια ήταν η έγνοια, πλην της ποινικής ευθύνης των υπουργών; Η ακώλυτη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η συναίνεση ήταν εντυπωσιακ­ή, για μια χώρα που και για τον καιρό αντιδικεί. Η αναθεώρηση έγινε αποδεκτή, σε μεγάλο μέρος των διατάξεων, από τα τέσσερα πέμπτα του συνόλου των βουλευτών. Είχε και αυτή προεδρική θεώρηση. Μεταξύ των προσόντων εκλογιμότη­τας του Προέδρου της Δημοκρατία­ς προστέθηκε ότι μπορεί να έλκει την ελληνική καταγωγή του και από μητέρα.

Πάμε παραπέρα. Μία, δύο, τρεις φορές λύνουν μέσω του θεσμού διαφορές. Κι όλα είναι συνειδητά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece