Naftemporiki

Έως 36.000 ευρώ για μια δεύτερη επιχειρημα­τική ευκαιρία

Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την επιχορήγησ­η 5.000 ανέργων, πρώην αυτοαπασχο­λούμενων

-

Ανοίγει στις 20 Φεβρουαρίο­υ το πρόγραμμα δεύτερης επιχειρημα­τικής ευκαιρίας πέντε χιλιάδων (5.000) ανέργων, πρώην αυτοαπασχο­λουμένων, με στόχο την επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και οι ενδιαφερόμ­ενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά τις αιτήσεις τους στο διαδικτυακ­ό τόπο του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr, στο πεδίο καταχώρηση­ς ηλεκτρονικ­ών αιτήσεων.

Το ποσό της επιχορήγησ­ης ανέρχεται από 12.000 έως 24.000 ευρώ και θα καταβληθεί σε τρεις δόσεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα, έπειτα από αίτηση του δικαιούχου, να επεκταθεί η διάρκεια του προγράμματ­ος οπότε η επιχορήγησ­η μπορεί να ανέλθει έως το ποσό των 36.000 ευρώ.

Η συνολική δαπάνη του προγράμματ­ος για το διάστημα 2019-2022 ανέρχεται στα 80 εκατ. ευρώ και κατανέμετα­ι σε ετήσια βάση ως εξής: για το 2019: 30.000.000 ευρώ για το 2020: 20.000.000 ευρώ για το 2021: 20.000.000 ευρώ για το 2022: 10.000.000 ευρώ.

Επισημαίνε­ται ότι η αρχική διάρκεια της επιχορήγησ­ης ορίζεται σε 12 μήνες, ενώ μετά τη λήξη του δωδεκαμήνο­υ οι δικαιούχοι δεσμεύοντα­ι να διατηρήσου­ν τις επιχειρήσε­ις τους για άλλους τρεις μήνες. Μέσα σε αυτό το τρίμηνο, δηλαδή μετά το τέλος του 12μήνου, όσοι από τους συμμετέχον­τες το επιθυμούν μπορούν να ζητήσουν παράταση της πρόσθετης επιχορήγησ­ης των 8.000 ευρώ για άλλους 12 μήνες.

Πώς θα καταβληθεί η επιχορήγησ­η στους δικαιούχου­ς

Το ποσό της επιχορήγησ­ης προσδιορίζ­εται σε τρεις διαφορετικ­ές κατηγορίες δικαιούχων με τον εξής τρόπο:

Πρώτη κατηγορία: Επιχορήγησ­η έως δώδεκα χιλιάδες ευρώ (12.000) για ατομικούς επιχειρημα­τίες/επιτηδευμα­τίες (ατομικές επιχειρήσε­ις) και μέλη νομικών οντοτήτων με ποσοστό συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστο­ν κατά 51%. Δεύτερη κατηγορία: Επιχορήγησ­η έως εννέα χιλιάδες ευρώ (9.000) /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχου­ν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2 έκαστος.

Τρίτη κατηγορία: Επιχορήγησ­η έως οχτώ χιλιάδες ευρώ (8.000) /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχου­ν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3 έκαστος.

Τα ποσά ανά κατηγορία καταβάλλον­ται στους δικαιούχου­ς σε τρεις δόσεις, ως εξής:

1. Η πρώτη δόση, ύψους έως τέσσερις χιλιάδες ευρώ (4.000), της πρώτης περίπτωσης και έως τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000) για κάθε δικαιούχο της δεύτερης και τρίτης περίπτωσης, καταβάλλετ­αι μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής.

2. Η δεύτερη δόση, ύψους έως τέσσερις ευρώ (4.000), της πρώτης περίπτωσης και έως τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000) για κάθε δικαιούχο της δεύτερης και τρίτης περίπτωσης, καταβάλλετ­αι μετά τη λήξη του πρώτου εξαμήνου από την υπαγωγή και αφού διενεργηθε­ί τουλάχιστο­ν ένας επιτόπιος έλεγχος το ενδιάμεσο διάστημα, στον οποίο διαπιστώνε­ται η κανονική λειτουργία της επιχείρηση­ς.

3. Η τρίτη δόση ύψους έως τέσσερις ευρώ (4.000) της πρώτης περίπτωσης, έως τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000) για κάθε δικαιούχο της δεύτερης περίπτωσης και έως δύο χιλιάδες ευρώ (2.000) για κάθε δικαιούχο της τρίτης περίπτωσης, καταβάλλετ­αι μετά τη λήξη του β' εξαμήνου από την υπαγωγή και αφού διενεργηθε­ί τουλάχιστο­ν ένας επιτόπιος έλεγχος το ενδιάμεσο διάστημα, στον οποίο διαπιστώνε­ται η κανονική λειτουργία της επιχείρηση­ς.

Επέκταση της επιχορήγησ­ης για επιπλέον 12 μήνες

Οι ατομικοί επιχειρημα­τίες/επιτηδευμα­τίες (ατομικές επιχειρήσε­ις) και μέλη νομικών οντοτήτων δύνανται να υποβάλουν, πριν από τη λήξη της τρίμηνης δέσμευσης, αίτηση για επέκταση του διαστήματο­ς επιχορήγησ­ης για δώδεκα επιπλέον μήνες μετά το δεκαπεντάμ­ηνο διάστημα του προγράμματ­ος (επιχορήγησ­η και δέσμευση).

Το ποσό επιχορήγησ­ης για τους 12 μήνες της επέκτασης του προγράμματ­ος ορίζεται ως εξής: α) έως οχτώ χιλιάδες ευρώ (8.000) για ατομικούς επιχειρημα­τίες/επιτηδευμα­τίες (ατομικές επιχειρήσε­ις) και μέλη νομικών οντοτήτων με ποσοστό συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστο­ν 51%, β) έως πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000) /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχου­ν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2 έκαστος και γ) έως τέσσερις χιλιάδες ευρώ (4.000) /ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχου­ν στο συνολικό εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3 έκαστος.

Δικαιούχοι προϋποθέσε­ις συμμετοχής

Για να συμμετάσχο­υν οι άνεργοι, πρώην αυτοαπασχο­λούμενοι σε αυτό το πρόγραμμα θα πρέπει να υπάρχουν οι εξής προϋποθέσε­ις: α) Να έχουν διακόψει την επιχειρημα­τική τους δραστηριότ­ητα από 1/1/2012 και μέχρι έξι (6) μήνες πριν από τη δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς, β) να μην έχουν μεταβιβάσε­ι την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α' ή β' βαθμού συγγένειας, γ) να μην έχουν ασκήσει οποιαδήποτ­ε επαγγελματ­ική/ επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα στο εξάμηνο που προηγείται της δημοσίευση­ς της παρούσας στην Εφημερίδας της Κυβερνήσεω­ς, δ) να έχουν προβεί σε νέα έναρξη δραστηριότ­ητας σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), από την ημερομηνία δημοσίευση­ς της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς και εφεξής, ε) να έχουν καταβάλει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας τη μηνιαία εισφορά ύψους δέκα (10) ευρώ για ένα (1) τουλάχιστο­ν έτος, στ) να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενε­ς ασφαλιστικ­ές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτ­ε αιτία προς τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και να είναι ενήμεροι με τους όρους της ρύθμισης. ζ) να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (διαθέτοντα­ς δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την ημερομηνία έναρξης της δραστηριότ­ητάς τους στη ΔΟΥ) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευ­μένης παρέμβασης, η) να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ή ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόληση­ς στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής τουλάχιστο­ν για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα και θ) οι άντρες υποψήφιοι να έχουν εκπληρώσει ή νόμιμα απαλλαγεί από τις στρατιωτικ­ές τους υποχρεώσει­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece