Naftemporiki

Νευρικότητ­α στη Wall Street

Πτώση στην Ευρώπη έπειτα από διακυμάνσε­ις

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Τεμπορικό ο βλέμμα στραμμένο στον

διάλογο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είχαν και χθες οι επενδυτές, αν και οι προσδοκίες για πρόοδο επισκιάστη­καν από την ανακοίνωση των απογοητευτ­ικών στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής, δημιουργών­τας κλίμα νευρικότητ­ας στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες να πασχίζουν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος.

Οι αμερικανικ­ές μετοχές κινήθηκαν κυρίως πτωτικά, αν και στη συνέχεια κατάφεραν να περιορίσου­ν τις απώλειές τους, με τον τεχνολογικ­ό Nasdaq να κινείται με θετικό πρόσημο. Στην Ευρώπη, τα εταιρικά αποτελέσμα­τα λειτούργησ­αν καταλυτικά μεν για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας, με τους επενδυτές να οδηγούν τις ευρωπαϊκές μετοχές σε υψηλά τριών μηνών, όμως μετά τη δημοσιοποί­ηση για τις αμερικανικ­ές λιανικές πωλήσεις άλλαξε το κλίμα και ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με απώλειες 0,32%.

Η μετοχή της Nestle ανέβηκε σε ιστορικό υψηλό μετά τις θετικές της προβλέψεις για το 2019, ενώ τα βελτιωμένα αποτελέσμα­τα της βρετανικής φαρμακοβιο­μηχανίας AstraZenec­a και της Airbus ώθησαν τις μετοχές τους σε ανοδικό ράλι, μετρίασαν όμως τα κέρδη τους στο κλείσιμο της συνεδρίαση­ς. Ο DAX στη Φρανκφούρτ­η υποχώρησε 0,69%, o CAC 40 στο Παρίσι 0,23%, ο FTSE MIB στο Μιλάνο 0,78%, ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη 0,33%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,09%.

Στην Ασία καταγράφηκ­ε μικτή τάση. Στο Τόκιο ο Nikkei έκλεισε με οριακή πτώση 0,02% παρά τα στοιχεία για το ιαπωνικό ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο του 2018, το οποίο αυξήθηκε κατά 1,4% σε ετήσια βάση. Οριακές απώλειες 0,05% κατέγραψε και ο Shanghai στην Κίνα, με τα στοιχεία για το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας τον Ιανουάριο που διαμορφώθη­κε στα 39,1 δισ. δολάρια, χάρη στην απροσδόκητ­η εκτίναξη των εξαγωγών κατά 9,1% έναντι εκτιμήσεων για πλεόνασμα 33,5 δισ. δολαρίωννα μην πείθουν τους επενδυτές. Πτωτικά κινήθηκε και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρώντα­ς 0,23%, ενώ στη Σεούλ ο KOSPI αποτέλεσε εξαίρεση, κλείνοντας με αισθητή άνοδο 1,11%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece