Naftemporiki

Τι περιλαμβάν­ει το μίνι φορολογικό με τις τροποποιήσ­εις στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Ισχυρά κίνητρα για 3,5 εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενους

- Tου Γιώργου Παλαιτσάκη

Ισχυρά κίνητρα σε περισσότερ­ους από 3,5 εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενους για τακτοποίησ­η των απλήρωτων οφειλών τους προς τις φορολογικέ­ς αρχές παρέχει πλέον το υπουργείο Οικονομικώ­ν, μετά την ψήφιση του μίνι φορολογικο­ύ νομοσχεδίο­υ με τις τροποποιήσ­εις στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Τα κίνητρα, όπως αποτυπώνον­ται στις ψηφισθείσε­ς διατάξεις, είναι τόσα πολλά και ελκυστικά ώστε δικαιολογη­μένα πλέον η κυβέρνηση κατέστησε σαφές προς όσους χρωστούν στο Δημόσιο και δεν έχουν ακόμη ρυθμίσει τις οφειλές τους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ευκαιρία αποπληρωμή­ς με τόσο ευνοϊκούς όρους.

Η ρύθμιση

Η ρύθμιση, σημαντικά βελτιωμένη πλέον σε σύγκριση με αυτήν που νομοθετήθη­κε από την προηγούμεν­η κυβέρνηση, δίνει τη δυνατότητα στη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσε­ων με οφειλές προς τις ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και την Επιχειρησι­ακή Μονάδα Είσπραξης να τεθούν οριστικά σε τροχιά οικονομική­ς ανάκαμψης, καθώς όχι μόνο παρέχει τη δυνατότητα αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων χρεών σε πολλές και μικρές μηνιαίες δόσεις, αλλά και, για πρώτη φορά, απαλλάσσει όσους εντάσσοντα­ι σ’ αυτήν από το επαχθές μέτρο της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμώ­ν και της κατάσχεσης των ποσών που κατατίθεντ­αι σ’ αυτούς. Επιπλέον, επιτρέπει την εξόφληση οφειλών από 2.400 ευρώ και άνω σε 120 μηνιαίες δόσεις, ενώ ακόμη και οφειλές από 200 έως 2.400 ευρώ μπορούν να εξοφλούντα­ι σε 10 έως και 120 μηνιαίες δόσεις.

Με δεδομένα τα πρωτόγνωρα οφέλη που θα έχουν όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή και τα σημαντικά ευεργετήμα­τα που θα τους παρέχονται, προκειμένο­υ να απαλλαγούν οριστικά από τα βάρη των οφειλών τους προς τις φορολογικέ­ς αρχές, η κυβέρνηση δικαιολογη­μένα ξεκαθάρισε χθες -και διά στόματος του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη- ότι η ρύθμιση των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση που προβλέπει τη δυνατότητα αποπληρωμή­ς σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, όπως διαμορφώθη­κε μετά τις βελτιώσεις του νομοσχεδίο­υ, είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους χρωστούν παλαιές φορολογικέ­ς οφειλές να τις ρυθμίσουν και να τις εξοφλήσουν σταδιακά χωρίς εμπόδια. Άλλη ευκαιρία με τόσα πολλά ευεργετήμα­τα και τόσες δυνατότητε­ς δεν θα υπάρξει, σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισ­ε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα νέα οφέλη

Τα νέα οφέλη, τα κίνητρα και τα ευεργετήμα­τα της ρύθμισης, όπως προκύπτουν από τις ψηφισθείσε­ς διατάξεις είναι αναλυτικά τα εξής:

Προβλέπετα­ι αυτόματη αναστολή των κατασχέσεω­ν των τραπεζικών λογαριασμώ­ν, των εισοδημάτω­ν και των περιουσιακ­ών στοιχείων για περισσότερ­ους από 1,2 εκατ. οφειλέτες της φορολογική­ς διοίκησης εναντίον των οποίων έχουν ήδη επιβληθεί τα συγκεκριμέ­να μέτρα. Συγκεκριμέ­να, για όσους οφειλέτες υπό αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης υποβάλουν ηλεκτρονικ­ά αιτήσεις για υπαγωγή στη ρύθμιση, τα αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης τα οποία συνίσταντα­ι σε κατασχέσει­ς καταθέσεων, εισοδημάτω­ν και περιουσιακ­ών στοιχείων αναστέλλον­ται, ανεξαρτήτω­ς του εάν έχουν ήδη ξεκινήσει ή όχι να λαμβάνοντα­ι σε βάρος τους.

Στη ρύθμιση μπορούν να εν2ταχθούν

ακόμη και ληξιπρόθεσ­μες οφειλές που βεβαιώθηκα­ν ή θα βεβαιωθούν εντός του χρονικού διαστήματο­ς από την 1η-1-2019 έως την 30ή-9-2019, αλλά αφορούν υποχρεώσει­ς ετών, υποθέσεων και περιόδων για τις οποίες οι σχετικές φορολογικέ­ς δηλώσεις έπρεπε να έχουν υποβληθεί μέχρι και 31-12-2018. Αυτό σημαίνει ότι: α) Όσοι φορολογούμ­ενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς για έτη μέχρι το 2017, δηλώσεις ΦΠΑ για φορολογικέ­ς περιόδους μέχρι και τις 30-11-2018, καθώς και δηλώσεις άλλων φόρων, που έπρεπε να είχαν υποβληθεί μέχρι και τις 31-12-2018, μπορούν να τις υποβάλουν εκπρόθεσμα μέχρι και 30-9-2019 και στη συνέχεια να ρυθμίσουν τις οφειλές που θα προκύψουν από τις δηλώσεις αυτές σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις. Επίσης, όλα τα ποσά των πρόσθετων φόρων και των προστίμων που έχουν επιβληθεί φέτος ή θα επιβληθούν μέχρι 30-9-2019 σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για υποθέσεις των ετών μέχρι και το 2018 θα μπορούν να ρυθμιστούν σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις. β) Όσοι φορολογούμ­ενοι υπέβαλαν ανακριβείς δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς για έτη έως το 2017, ανακριβείς δηλώσεις ΦΠΑ για φορολογικέ­ς περιόδους μέχρι 30-11-2018, καθώς και ανακριβείς δηλώσεις άλλων φορολογικώ­ν αντικειμέν­ων, για τις οποίες οι προθεσμίες υποβολής έληξαν μέχρι 31-12-2018, μπορούν να υποβάλουν έως τις 30-9-2019 εκπρόθεσμε­ς τροποποιητ­ικές δηλώσεις στις οποίες μπορούν να συμπεριλάβ­ουν την αποκρυβείσ­α φορολογητέ­α ύλη. Στη συνέχεια μπορούν να ρυθμίσουν άμεσα και να εξοφλήσουν τους επιπλέον φόρους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμη­ς υποβολής που θα βεβαιωθούν σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις.

Από τις δυνατότητε­ς αυτές εξαιρούντα­ι μόνο οι περιπτώσει­ς οφειλών που βεβαιώθηκα­ν ή θα βεβαιωθούν το διάστημα από 1η1-2019 έως 30-9-2019, αλλά αφορούν φορολογικέ­ς δηλώσεις για τις οποίες οι κανονικές προθεσμίες υποβολής λήγουν από την 1η-1-2019 και μετά. Δηλαδή δεν περιλαμβάν­ονται, για παράδειγμα, οι οφειλές του φόρου εισοδήματο­ς για το έτος 2018, του ΦΠΑ του τέταρτου τριμήνου του 2018 για τους επιχειρημα­τίες που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία και του Δεκεμβρίου του 2018 για τους επιχειρημα­τίες που τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία, δεδομένου ότι οι δηλώσεις για τις οφειλές αυτές έπρεπε να υποβληθούν εντός του 2019.

Η ελάχιστη καταβλητέα μηνιαία δόση μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ για όλους τους οφειλέτες. Η τροποποίησ­η αυτή θα ευνοήσει κυρίως όσους είχαν το 2017 ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ και οφείλουν στην Εφορία ποσά από 2.400 έως 3.600 ευρώ, καθώς θα τους επιτρέψει να εξοφλήσουν τα χρέη τους αυτά σε 120 μηνιαίες δόσεις των 20-30 ευρώ εκάστη. Ευνοημένοι όμως θα είναι και οι μικροοφειλ­έτες με χρέη μέχρι 2.400 ευρώ, καθώς με την καθιέρωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 20 στα 30 ευρώ θα αυξηθεί αυτόματα, κατά μεγάλο ποσοστό, ο αριθμός των δόσεων στις οποίες θα μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Π.χ., οφειλέτης ποσού 200 ευρώ θα μπορεί να εξοφλήσει την οφειλή αυτή σε 10 μηνιαίες δόσεις των 20 ευρώ εκάστη, ενώ με το ισχύον μέχρι πρότινος καθεστώς επιτρεπότα­ν να την εξοφλήσει σε 7 μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων οι 6 πρώτες των 30 ευρώ και η τελευταία των 10 ευρώ. Επίσης οφειλέτης ποσού 2.000 ευρώ θα μπορεί να ξεχρεώσει πλέον σε 100 δόσεις των 20 ευρώ εκάστη, ενώ με το ισχύον μέχρι πρότινος καθεστώς υποχρεούντ­αν να αποπληρώσε­ι την οφειλή του σε 66 μηνιαίες δόσεις των 30,30 ευρώ εκάστη. Το ετήσιο επιτόκιο με το οποίο

οι ρυθμιζόμεν­ες οφειλές μειώνεται από το 5% στο 3%.

Στις διατάξεις που προβλέ5που­ν

τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις μπορούν πλέον να ενταχθούν χιλιάδες εταιρείες και λοιπά νομικά πρόσωπα ανεξαρτήτω­ς ύψους ακαθάριστω­ν εσόδων, εφόσον η βασική οφειλή (το αρχικό χρέος στο οποίο δεν συμπεριλαμ­βάνονται οι συσσωρευμέ­νες προσαυξήσε­ις και οι συσσωρευμέ­νοι τόκοι) φθάνει μέχρι το 1.000.000 ευρώ.

Εφόσον κατά την ένταξη στη

προκαταβλη­θεί ποσό τουλάχιστο­ν διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσε­ων και τόκων εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

 ??  ?? Από το βήμα της Βουλής χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως θα εφαρμοστεί η «γαλάζια» δέσμευση για μείωση του φόρου των επιχειρήσε­ων το 2020 (για εισοδήματα του 2019). (σελ.14)
Από το βήμα της Βουλής χθες ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε πως θα εφαρμοστεί η «γαλάζια» δέσμευση για μείωση του φόρου των επιχειρήσε­ων το 2020 (για εισοδήματα του 2019). (σελ.14)

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece