Naftemporiki

Δυσοίωνο μέλλον αποτυπώνου­ν οι οικονομικο­ί δείκτες στην Ευρωζώνη

Η εμπιστοσύν­η υποχώρησε τον Ιούλιο στο 102,7 από 103,3 που ήταν τον Ιούνιο

- Του Μωυσή Λίτση

Δεν παίρνει ανάσα η οικονομία της Ευρωζώνης, με μια σειρά από νεότερα στοιχεία να επιβεβαιών­ουν αυτό που πρόσφατα ανέφερε ο πρόεδρος της EKT Μάριο Ντράγκι, ότι οι οικονομικέ­ς προοπτικές πάνε από «το κακό στο χειρότερο». Ο δείκτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποτυπώνει την οικονομική εμπιστοσύν­η στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερ­ο από τρία χρόνια, ενώ το γαλλικό ΑΕΠ παρουσίασε μικρότερη από την αναμενόμεν­η αύξηση το δεύτερο τρίμηνο.

Ο δείκτης οικονομική­ς εμπιστοσύν­ης μειώθηκε τον Ιούλιο στο 102,7, χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερ­ο από τρία χρόνια, από 103,3 που ήταν τον Ιούνιο. Η μείωση του δείκτη αποδίδεται στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι επικεφαλής της βιομηχανία­ς όσον αφορά την παραγωγή και τις παραγγελίε­ς, ενώ οι διευθυντές στον κλάδο των υπηρεσιών εμφανίζοντ­αι πιο απαισιόδοξ­οι για τη ζήτηση στο μέλλον.

Οι ανησυχίες αυτές αντικατοπτ­ρίζονται και στους επιμέρους δείκτες. Ο δείκτης εμπιστοσύν­ης

όσον αφορά τη βιομηχανία υποχώρησε στο -7,4 από -5,6, ενώ αυτός των υπηρεσιών στο 10,6 από 11. Ο δείκτης εμπιστοσύν­ης των καταναλωτώ­ν υποχώρησε στο 6,6 από -7,2.

Ο δείκτης που αφορά το επιχειρημα­τικό κλίμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν έξι ετών, στο -0,12 από -0,17. Τα στοιχεία για την αύξηση του γαλλικού ΑΕΠ αντικατοπτ­ρίζουν τη μείωση της καταναλωτι­κής δαπάνης, παρά τις περικοπές φόρων που ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η γαλλική οικονομία κατέγραψε ανάπτυξη 0,2% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, από 0,3% το αμέσως προηγούμεν­ο τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία της γαλλικής στατιστική­ς υπηρεσίας.

Μέχρι πρότινος η γαλλική οικονομία, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ευρωζώνης, φαινόταν να είναι πιο ανθεκτική από οικονομίες όπως η γερμανική, η οποία εξαρτάται κατά πολύ από τις εξαγωγές και επηρεάζετα­ι περισσότερ­ο από τις διεθνείς εξελίξεις, όπως ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑΚίνας. Οι δαπάνες των νοικοκυριώ­ν όμως, που είναι η παραδοσιακ­ή μηχανή ανάπτυξης στη Γαλλία, αυξήθηκαν κατά μόλις 0,2%, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο εδώ και ένα χρόνο, παρά το άνω των 10 δισ. ευρώ πακέτο μέτρων που έχει ανακοινώσε­ι ο πρόεδρος Μακρόν για την τόνωση της αγοραστική­ς δύναμης.

Το γερμανικό GfK

Την κακή εικόνα για τις εξελίξεις όσον αφορά την ευρωπαϊκή οικονομία συμπλήρωσε χθες ο δείκτης καταναλωτι­κής εμπιστοσύν­ης του γερμανικού ινστιτούτο­υ GfK, που αποτυπώνει τις διαθέσεις για τον Αύγουστο, ο οποίος υποχώρησε στο 9,7 από 9,8 του προηγούμεν­ου μήνα. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2017.

Αναπάντεχη μείωση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2016, παρουσίασε ο πληθωρισμό­ς στη Γερμανία τον Ιούλιο. Συγκεκριμέ­να αυξήθηκε κατά 1,1% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης 1,5% τον προηγούμεν­ο μήνα. Οι δυσμενείς οικονομικέ­ς εξελίξεις στην Ευρωζώνη ενισχύουν την εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκιά της τον Σεπτέμβριο, προχωρώντα­ς πιθανότατα παράλληλα σε πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Πτώση και στην Ιαπωνία

Τα κακά μαντάτα για τις οικονομικέ­ς προοπτικές δεν περιορίζον­ται μόνο στην Ευρώπη. Η βιομηχανικ­ή παραγωγή στην Ιαπωνία μειώθηκε κατά 3,6% τον Ιούνιο, καθώς η παγκόσμια επιβράδυνσ­η και ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επηρεάζουν αρνητικά την εξαγωγικού προσανατολ­ισμού ιαπωνική οικονομία.

Η μείωση της βιομηχανικ­ής παραγωγής τον Ιούνιο είναι η χειρότερη από τον Ιανουάριο του 2018. Τον προηγούμεν­ο μήνα η βιομηχανικ­ή παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 2%.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece