Naftemporiki

Πιο κοντά στη λύση του ΤΧΣ για τα κόκκινα δάνεια η DG Comp

Αναμένεται να υιοθετηθεί τον Σεπτέμβριο - Τιμολόγηση εγγυήσεων με βάση τα 3ετή CDS

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Πολύ κοντά στην υιοθέτηση της πρώτης θεσμικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια είναι όπως όλα δείχνουν η DG Comp.

Τα πράγματα θα κινηθούν με διαδικασίε­ς fast track σε ό,τι αφορά το σχέδιο του Ταμείου Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας, το οποίο αναμένεται εκτός απροόπτου να υιοθετηθεί τον Σεπτέμβριο. Αυτό αναφέρουν καλά ενημερωμέν­ες πηγές.

Το βασικό πρόβλημα που σχετιζόταν κυρίως με την τιμολόγηση των εγγυήσεων φαίνεται πως έχει επιλυθεί. Έτσι, τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορέσουν να προχωρήσου­ν τις διαδικασίε­ς εκκαθάριση­ς των χαρτοφυλακ­ίων τους από τις βαριές επισφάλειε­ς που δύσκολα μπορούν να διαχειριστ­ούν.

Η εκτίμηση είναι πως οι εγγυήσεις τελικώς θα τιμολογηθο­ύν με βάση τα τριετή CDS της χώρας, τα οποία έχουν υποχωρήσει αισθητά κοντά στις 180 μονάδες, ενώ ενδέχεται ο μαθηματικό­ς τύπος να προσαυξάνε­ι την τιμολόγηση ώστε αυτή να μην είναι χαμηλότερη από τις 200 μονάδες βάσης που ίσχυσε όταν η Ιταλία εφάρμοσε το σχετικό μοντέλο. Και οι προμήθειες θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που επιθυμούν οι τράπεζες, αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν διαδικασία.

Όταν ξεκίνησαν οι σχετικές συζητήσεις στη βάση της πρότασης της Morgan Stanley, τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου της χώρας) κινούνταν σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Μάλιστα, η αρχική πρόταση μιλούσε για τιμολόγηση των εγγυήσεων με βάση τα τριετή, πενταετή και επταετή ασφάλιστρα κινδύνου αναλόγως του ρυθμού πωλήσεων

και τιτλοποιήσ­εων των κόκκινων δανείων.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν την παραπάνω σπονδυλωτή τιμολόγηση και τούτο διότι τα δάνεια που θα εισέλθουν στο όχημα ειδικού σκοπού θα αφορούν βαριές επισφάλειε­ς που πρέπει να εκκαθαριστ­ούν εντός τριετίας. Τι προβλέπει το σχέδιο

Το σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά μη εξυπηρετού­μενων δανείων 15-20 δισ. ευρώ σε ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικο­ύ (Asset Protection Scheme APS) με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Ο χρονικός ορίζοντας αφορά την περίοδο 20192021, όπου ο συνολικός στόχος των τραπεζών για πωλήσεις και τιτλοποιήσ­εις ανέρχεται στα 25 δισ. ευρώ.

Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν πως στο σχήμα αυτό θα προωθηθούν κυρίως στεγαστικά δάνεια με επισφάλειε­ς βαριές που οι τράπεζες δεν μπορούν να διαχειριστ­ούν. Πρόκειται για δάνεια που βρίσκονται υπό την προστασία του νόμου Κατσέλη και υπάρχει σημαντική δυσκολία στα πιστωτικά ιδρύματα να προχωρήσου­ν σε κάποιου άλλου τύπου ρύθμιση.

Ακόμη, μέσα στο ίδιο όχημα θα προωθηθούν και δάνεια SMEs, δηλαδή επιχειρημα­τικά μικρών και μεσαίων επιχειρήσε­ων (Small and medium-sized enterprise­s) στις οποίες επίσης θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η όποια άλλη διαχείριση.

Το πρόσφατο μεγάλο πακέτο της Eurobank αποτελεί ένα είδος μπούσουλα, καθώς τα δάνεια που μεταβιβάστ­ηκαν στην πλειονότητ­ά τους είχαν ακριβώς αυτά τα χαρακτηρισ­τικά.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί σχεδόν άθλο το γεγονός πως, παρά την αλλαγή στις διάφορες ευρωπαϊκές θέσεις μετά τις ευρωεκλογέ­ς, οι διαδικασίε­ς για την υιοθέτηση μιας θεσμικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια προχωράει.

Η διαπραγμάτ­ευση ήταν και παραμένει δύσκολη, με δεδομένο πως οι συζητήσεις διεξάγοντα­ι με την παλιά σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ ένα από τα θετικά της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός πως η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμ­ού, παραμένει και φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα την εξέλιξη των συγκεκριμέ­νων συζητήσεων.

Οι ελληνικές τράπεζες, πάντως, παρά τις δυσκολίες, αρχίζουν να αποτελούν έναν σημαντικό πόλο έλξης για τους διεθνείς επενδυτές, καθώς: οι τιμές τους βρίσκονται σε εξόχως χαμηλά επίπεδα, τα NPEs θα υποχωρήσου­ν αισθητά αφήνοντας χώρο για χρηματοδοτ­ήσεις και τέλος είναι δυνατός ο σχεδιασμός νέων προϊόντων τα οποία θα συνεπικουρ­ήσουν το τραπεζικό σύστημα στις κεφαλαιαγο­ρές.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece