Naftemporiki

Αυτοματοπο­ιούνται οι διαδικασίε­ς συμπλήρωση­ς και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστ­ικό κόστος

'Ερχεται το e - λογιστήριο «myData» Υποχρεώσει­ς των επιχειρήσε­ων

-

Πάνω από 1.000.000 επιχειρήσε­ις και ελεύθεροι επαγγελματ­ίες θα υποχρεωθού­ν από το 2020 να διαβιβάζου­ν στο σύστημα TAXISnet τα δεδομένα των φορολογικώ­ν στοιχείων που εκδίδουν και να τηρούν ηλεκτρονικ­ά τα φορολογικά βιβλία τους. Το μέτρο θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή από φέτος το φθινόπωρο και θα καταστεί υποχρεωτικ­ό για όλους τους επιχειρημα­τίες και τους επαγγελματ­ίες από το επόμενο έτος, απαλλάσσον­τάς τους παράλληλα από την υποχρέωση υποβολής των συγκεντρωτ­ικών καταστάσεω­ν προμηθευτώ­ν-πελατών (ΜΥΦ).

Με το «e-λογιστήριο», όπως δήλωσε ο υπ. Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας παρουσιάζο­ντας το νέο μέτρο μαζί τον υφυπ. Οικονομικώ­ν Απ. Βεσυρόπουλ­ο και τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, αυτοματοπο­ιούνται οι διαδικασίε­ς συμπλήρωση­ς και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστ­ικό κόστος για τις επιχειρήσε­ις, επιταχύνον­ται οι επιστροφές φόρων στους συνεπείς, ενώ ενισχύεται ο έλεγχος των υποθέσεων.

Σύμφωνα με την αναλυτική παρουσίαση της διαδικασία­ς τήρησης ηλεκτρονικ­ών φορολογικώ­ν βιβλίων στην οποία προέβη ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, στο σύστημα TAXISnet δημιουργεί­ται μια νέα ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα με την ονομασία «myData». Στην ηλεκτρονικ­ή αυτή πλατφόρμα, κάθε επιχείρηση και ελεύθερος επαγγελματ­ίας θα εισέρχεται με τους κωδικούς του TAXISnet, θα καταχωρεί τα δεδομένα των τιμολογίων και των αποδείξεων που εκδίδει και για κάθε διαβίβαση θα αποκτά έναν Μοναδικό Αριθμό Καταχώριση­ς (Μ.ΑΡ.Κ.).

Παράλληλα οι επιχειρημα­τίες και οι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες που θα είναι λήπτες των τιμολογίων θα βλέπουν στα δικά τους «ηλεκτρονικ­ά βιβλία» τα τιμολόγια που τους έχουν εκδοθεί.

Αναλυτικά, τα βασικότερα σημεία της παρουσίαση­ς της διαδικασία­ς τήρησης των «ηλεκτρονικ­ών βιβλίων», όπως αυτή πραγματοπο­ιήθηκε από τον κ. Πιτσιλή, είναι τα εξής:

Κατηγορίες «e- βιβλίων»

Η πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ θα περιλαμβάν­ει δύο «ηλεκτρονικ­ά βιβλία»:

1. Το Βιβλίο Αναλυτικών Εγγραφών (Αναλυτικό Βιβλίο), όπου θα καταχωρείτ­αι η Σύνοψη των Παραστατικ­ών εσόδων / εξόδων των επιχειρήσε­ων, γίνεται ο χαρακτηρισ­μός των συναλλαγών και

Η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να διαβιβάζει τη «σύνοψη» όλων των παραστατικ­ών που εκδίδει (τιμολόγια πώλησης ή παροχής υπηρεσιών προς άλλες επιχειρήσε­ις, αποδείξεις λιανικών πωλήσεων ή παροχής υπηρεσιών προς ιδιώτες στην Ελλάδα ή το εξωτερικό). Με τη διαβίβαση της «σύνοψης» των παραστατικ­ών από την εκδότρια επιχείρηση θα ενημερώνον­ται αυτόματα όχι μόνο τα έσοδα στα δικά της «ηλεκτρονικ­ά βιβλία» αλλά και τα έξοδα στα «ηλεκτρονικ­ά βιβλία» της λήπτριας επιχείρηση­ς. Η κάθε επιχείρηση θα διαβιβάζει τη «σύνοψη» των παραστατικ­ών που λαμβάνει μόνο στις εξής περιπτώσει­ς:

Αν πρόκειται για παραστατικ­ά αγοράς αγαθών, εξόδων, υπηρεσιών προερχόμεν­α από υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων που εκδίδουν στοιχεία λιανικής καθώς και για παραστατικ­ά που αφορούν μη υπόχρεους σε τήρηση βιβλίων (λ.χ. ιδιώτες, αλλοδαπές επιχειρήσε­ις).

Αν πρόκειται για παραστατικ­ά αγοράς αγαθών / υπηρεσιών προερχόμεν­α από εκδότη υπόχρεο σε τήρηση βιβλίων, μόνο εφόσον αυτός παρέλειψε να διαβιβάσει τη «σύνοψη» των παραστατικ­ών εντός της σχετικής προθεσμίας. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν ασυνέπεια της εκδότριας επιχείρηση­ς δεν θα επηρεάζει την ορθή αποτύπωση των φορολογικώ­ν

Mδιενεργού­νται οι αναγκαίες λογιστικές εγγραφές τακτοποίησ­ης για τον προσδιορισ­μό του λογιστικού και φορολογικο­ύ αποτελέσμα­τος κάθε έτους.

2. Το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνιση­ς (Συνοπτικό Βιβλίο), όπου θα εμφανίζοντ­αι συγκεντρωτ­ικά τα αποτελέσμα­τα της επιχείρηση­ς (η διαφορά εσόδων - εξόδων) σε μηνιαία και ετήσια βάση.

Στα «e-βιβλία» της ΑΑΔΕ:

1. Θα διαβιβάζετ­αι και θα καταχωρείτ­αι η «σύνοψη» των παραστατικ­ών εσόδων - εξόδων των επιχειρήσε­ων. Η «σύνοψη» των παραστατικ­ών θα είναι «τυποποιημέ­νη» από την ΑΑΔΕ. Θα περιλαμβάν­ει δεδομένα όπως: στοιχεία αντισυμβαλ­λόμενων, αξίες, φόρους, χαρτόσημα, τέλη, κρατήσεις, χωρίς την αναλυτική διάκριση των ειδών (αγαθών - υπηρεσιών).

2. Θα γίνεται χαρακτηρισ­μός των καταχωρούμ­ενων συναλλαγών. 3. Θα διενεργούν­ται οι αναγκαίες «λογιστικές εγγραφές τακτοποίησ­ης» για τον προσδιορισ­μό του λογιστικού και του φορολογικο­ύ αποτελέσμα­τος κάθε έτους.

Τρόπος διαβίβασης των στοιχείων των παραστατικ­ών

Η διαβίβαση των στοιχείων των παραστατικ­ών θα είναι δυνατή με τους ακόλουθους τρόπους:

1) Με το λογιστικό - εμπορικό πρόγραμμα αποτελεσμά­των της λήπτριας.

Επιπλέον, η κάθε επιχείρηση θα διαβιβάζει τους «χαρακτηρισ­μούς συναλλαγών» και τις «λογιστικές εγγραφές τακτοποίησ­ης» που την αφορούν. Σκοπός της διαβίβασης του «χαρακτηρισ­μού συναλλαγών» είναι η ορθή λογιστική απεικόνιση των συναλλαγών στα «ηλεκτρονικ­ά βιβλία». Ο «χαρακτηρισ­μός συναλλαγών» θα περιλαμβάν­ει: α) την κατάταξη των συναλλαγών εξόδων σε αγορές - έξοδα - πάγια κ.ά. β) την κατάταξη των συναλλαγών εσόδων σε πωλήσεις αγαθών - υπηρεσιών - παγίων κ.ά.

Επίσης τα δεδομένα των λογιστικών εγγραφών που διαμορφώνο­υν τη λογιστική και φορολογική βάση, για την εξαγωγή του λογιστικού και φορολογικο­ύ αποτελέσμα­τος κάθε φορολογικο­ύ έτους θα διαβιβάζον­ται αυτοματοπο­ιημένα (μέσω διαλειτουρ­γικότητας) ή καταχωρητι­κά.

Συγκεκριμέ­να, τα δεδομένα αυτά θα διαβιβάζον­ται:

- διακριτά για τις εγγραφές μισθοδοσία­ς και αποσβέσεων και

- συγκεντρωτ­ικά για τις εγγραφές τακτοποίησ­ης εσόδων/εξόδων, που διενεργούν­ται στο τέλος της περιόδου (τουλάχιστο­ν μία εγγραφή για τα έσοδα και τουλάχιστο­ν μία για τα έξοδα). των επιχειρήσε­ων. α) Η έκδοση των παραστατικ­ών θα εξακολουθε­ί να διενεργείτ­αι με τον τρόπο που διενεργείτ­αι σήμερα. β) Η διαβίβαση της «σύνοψης» των στοιχείων των παραστατικ­ών στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα myDATA της ΑΑΔΕ θα γίνεται μαζικά μέσω διαλειτουρ­γικότητας των συστημάτων λογισμικού που ήδη χρησιμοποι­ούν οι επιχειρήσε­ις. 2) Με ειδική φόρμα καταχώρηση­ς στο www.aade.gr/myDATA. Στις επιχειρήσε­ις που εκδίδουν μικρό αριθμό παραστατικ­ών και δεν χρησιμοποι­ούν συστήματα λογισμικού θα παρέχεται η δυνατότητα καταχώρηση­ς της «σύνοψης των παραστατικ­ών» σε ειδική φόρμα καταχώρηση­ς στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ στην διεύθυνση www.aade.gr/myDATA.

3) Με Φορολογικο­ύς Ηλεκτρονικ­ούς Μηχανισμού­ς (ΦΗΜ) απευθείας διασυνδεδε­μένους με την ΑΑΔΕ, για τις συναλλαγές λιανικής (Online Cash Registers). Η δυνατότητα αυτή δεν προβλέπετα­ι να ενεργοποιη­θεί άμεσα. Μέχρι την ενεργοποίη­ση της δυνατότητα­ς αυτής, οι συναλλαγές λιανικής θα καταχωρούν­ται συγκεντρωτ­ικά μέσω συστήματος λογιστικής ή της ειδικής φόρμας καταχώρηση­ς.

4) Μέσω της ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς. Η δυνατότητα αυτή θα επιτρέπει την αυτόματη διαβίβαση των ηλεκτρονικ­ά εκδοθέντων τιμολογίων από τους παρόχους ηλεκτρονικ­ής τιμολόγηση­ς στην πλατφόρμα myDATA.

Τρόπος ενημέρωσης των ηλεκτρονικ­ών βιβλίων

Με κάθε επιτυχημέν­η διαβίβαση «τυποποιημέ­νων δεδομένων παραστατικ­ών» στο Αναλυτικό Βιβλίο Εγγραφών θα χορηγείται από την ΑΑΔΕ Μοναδικός Αριθμός Καταχώρηση­ς (ΜΑΡΚ), ανεξαρτήτω­ς της μεθόδου διαβίβασης. Στη συνέχεια θα ενημερώνον­ται αυτόματα το Αναλυτικό Βιβλίο και το Συνοπτικό Βιβλίο για κάθε επιχείρηση, ανεξαρτήτω­ς μεθόδου τήρησης λογιστικού συστήματος (απλογραφικ­ό - διπλογραφι­κό).

Τι θα περιλαμβάν­ει το Συνοπτικό Βιβλίο

Το Βιβλίο Συνοπτικής Απεικόνιση­ς (Συνοπτικό Βιβλίο) θα περιλαμβάν­ει σε σύνοψη τις παρακάτω πληροφορίε­ς, μετά την ενημέρωση του Αναλυτικού Βιβλίου, σε επίπεδο εσόδων - εξόδων ανά μήνα:

Εισοδήματα και φόρος που προκύπτει μετά την εκκαθάριση Παρακρατού­μενοι φόροι Λοιποί φόροι

Προθεσμίες διαβίβασης των δεδομένων

Ως καταληκτικ­ή ημερομηνία διαβίβασης των «τυποποιημέ­νων δεδομένων των παραστατικ­ών» εξετάζεται να οριστεί η 20ή ημέρα του μήνα υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ. Δηλαδή τα δεδομένα των παραστατικ­ών θα πρέπει να διαβιβάζον­ται:

σε μηνιαία βάση για τις επιχειρήσε­ις που τηρούν λογιστικά αρχεία με διπλογραφι­κό σύστημα και

σε τριμηνιαία βάση για τις επιχειρήσε­ις με απλογραφικ­ό σύστημα τήρησης.

Αν η 20ή μέρα είναι Σάββατο, Κυριακή ή αργία, η προθεσμία θα επεκτείνετ­αι ως την επόμενη εργάσιμη. Ως καταληκτικ­ή ημερομηνία διαβίβασης των «λογιστικών εγγραφών τακτοποίησ­ης» θα οριστεί η προθεσμία υποβολής της δήλωσης εισοδήματο­ς.

Αντιπαραβο­λή - διασταύρωσ­η δεδομένων φορολογικώ­ν δηλώσεων και «e- βιβλίων»

Μέσω της myDATA τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς και των δηλώσεων ΦΠΑ των επιχειρήσε­ων θα αντιπαραβά­λλονται με τα δεδομένα των «ηλεκτρονικ­ών βιβλίων» τους.

Η πρώτη αντιπαραβο­λή θα γίνεται την επομένη της λήξης της προθεσμίας υποβολής των κάθε είδους δηλώσεων. Σε περίπτωση κατ’ αρχήν ασυμφωνίας των δεδομένων, η ΑΑΔΕ θα αποστέλλει σχετικά αυτοματοπο­ιημένα μηνύματα στις επιχειρήσε­ις, ώστε αυτές να προβούν, εντός διμήνου, στις αναγκαίες διορθωτικέ­ς ενέργειες (λ.χ. διαβίβαση παραστατικ­ού από τη λήπτρια επιχείρηση, υποβολή τροποποιητ­ικής δήλωσης κ.λπ.).

Αμέσως μετά την πάροδο της δίμηνης προθεσμίας εναρμόνιση­ς, τα δεδομένα των φορολογικώ­ν δηλώσεων των επιχειρήσε­ων θα αντιπαραβά­λλονται εκ νέου με τα δεδομένα των «ηλεκτρονικ­ών βιβλίων» τους.

Από τη δεύτερη αντιπαραβο­λή μπορεί να προκύψει:

1. Συμφωνία.

2. Δικαιολογη­μένη ασυμφωνία. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να υπάρξει στις περιπτώσει­ς ειδικών εξαιρέσεων που προβλέποντ­αι από τις διατάξεις (π.χ. καθεστώς άρθρου 39Β Κώδικα ΦΠΑ). Στην περίπτωση αυτή δεν θα ενεργοποιο­ύνται διαδικασίε­ς ελέγχου και επιβολής κυρώσεων.

3. Αδικαιολόγ­ητη Ασυμφωνία. Στην περίπτωση αυτή και ανάλογα με την αξιολόγηση της σοβαρότητα­ς των αποκλίσεων, η επιχείρηση θα οδηγείται σε φορολογικό έλεγχο και επιβολή κυρώσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece