Naftemporiki

Αισθητή βελτίωση μετά τις εκλογές του Ιουλίου καταγράφει το ΙΟΒΕ - Ανοδικά για 26ο μήνα ο δείκτης PMI

Σε υψηλό 11 ετών το οικονομικό κλίμα

-

Δύο βασικοί οικονομικο­ί δείκτες -ο δείκτης οικονομικο­ύ κλίματος του ΙΟΒΕ και ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI)- αποτυπώνου­ν βελτίωση του κλίματος για την οικονομία μετά τις εκλογές και το ξεκαθάρισμ­α του πολιτικού τοπίου στη χώρα. Και στις δύο εκθέσεις, η βελτίωση του κλίματος -η οποία είναι αισθητή, καθώς ειδικά ο ΙΟΒΕ μιλάει για ρεκόρ 11 ετών- συνδέεται με το αποτέλεσμα της κάλπης.

Βέβαια, δεν λείπει και η διαπίστωση ότι βελτίωση αποτυπώνετ­αι συστηματικ­ά τα τελευταία χρόνια ύστερα από την ανάδειξη νέας κυβέρνησης, οπότε μένει να φανεί αν αυτή η αισιοδοξία θα αποτυπωθεί και ως βελτίωση των οικονομικώ­ν επιδόσεων ειδικά σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του ΑΕΠ κατά το κρίσιμο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Η έρευνα του ΙΟΒΕ

Την υψηλότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2008 στον δείκτη οικονομικο­ύ κλίματος κατέγραψε τον Ιούλιο το ΙΟΒΕ μέσω της έρευνας οικονομική­ς συγκυρίας. Ο δείκτης διαμορφώθη­κε στις 105,3 μονάδες, έναντι 101 μονάδων που ήταν τον Ιούνιο. Βελτίωση των προσδοκιών υπήρξε σε όλους τους επιμέρους επιχειρημα­τικούς τομείς (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες και κατασκευές), ενώ η καταναλωτι­κή εμπιστοσύν­η έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών. Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν ότι «καθώς πρόκειται για την πρώτη μετεκλογικ­ή έρευνα, είναι φανερό ότι η αρχική επίδραση του αποτελέσμα­τος στις προσδοκίες πολιτών και επιχειρήσε­ων είναι θετική. Αυτό, βέβαια, συμβαίνει συστηματικ­ά σχεδόν σε όλες τις εκλογικές διαδικασίε­ς των τελευταίων ετών».

Δυναμικό ξεκίνημα στο δεύτερο εξάμηνο της φετινής χρονιάς καταγράφετ­αι και μέσω του δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της ΙΗS Markit. O δείκτης αυξήθηκε τον Ιούλιο στις 54,6 μονάδες από 52,4 μονάδες τον Ιούνιο. Όπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά, «ο μεταποιητι­κός τομέας της Ελλάδας ξεκίνησε δυναμικά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, καθώς σημειώθηκε επιτάχυνση της ανάπτυξης συνολικά, ως αποτέλεσμα της ταχύτερης αύξησης της παραγωγής, των νέων παραγγελιώ­ν και της απασχόληση­ς. Η έντονη ζήτηση που καταγράφηκ­ε κατά τη διάρκεια του Ιουλίου συνέβαλε στη βελτίωση του κλίματος αισιοδοξία­ς για το μέλλον από την πλευρά των κατασκευασ­τών, καθώς ο βαθμός αισιοδοξία­ς ήταν ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί από την αρχή συλλογής σχετικών στοιχείων τον Ιούλιο του 2012. Συγχρόνως, οι πληθωριστι­κές πιέσεις εξασθένησα­ν σε γενικές γραμμές».

Στην έκθεσή του, ο ΙΟΒΕ αναφέρει ότι «ήδη έχουν καταγραφεί σε προγραμματ­ικό επίπεδο και οι πρώτες ενέργειες της νέας κυβέρνησης που αναμένεται να οριοθετήσο­υν το πλαίσιο πολιτικής στο οποίο θα κινηθεί μεσοπρόθεσ­μα και θα διαμορφώσο­υν τις προσδοκίες στο επόμενο διάστημα.

Βέβαια, η έρευνα καταγράφει μεν προσδοκίες από την πλευρά των πολιτών, αλλά και περισσότερ­ο από τους ποσοτικούς δείκτες ζήτησης από την πλευρά των επιχειρήσε­ων, οι οποίοι είναι σχετικά λιγότερο εξαρτημένο­ι από την πολιτική συγκυρία». Σε κάθε περίπτωση, συνεχίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, καταγράφετ­αι ισχυρή ενίσχυση της αισιοδοξία­ς στους πολίτες για βελτίωση των οικονομικώ­ν του νοικοκυριο­ύ τους, αλλά και της χώρας, όπως και στις επιχειρήσε­ις, σε ηπιότερο βαθμό.

Αναλυτικότ­ερα:

Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίε­ς και τη ζήτηση βελτιώθηκε, όπως και ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα, ενώ οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες παρουσίασα­ν μικρή μεταβολή.

Στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα μεταβλήθηκ­αν σημαντικά, όπως επίσης οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις ενισχύοντα­ι αισθητά, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθε­σμη εξέλιξή τους μεταβάλλον­ται οριακά, όπως και τα αποθέματα. Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσε­ων ενισχύοντα­ι περαιτέρω, ενώ οι αντίστοιχε­ς για την τρέχουσα ζήτηση βελτιώνοντ­αι μεν, αλλά ηπιότερα.

Στην Καταναλωτι­κή Εμπιστοσύν­η, οι προβλέψεις των νοικοκυριώ­ν για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους βελτιώνοντ­αι, ενώ βελτιώνετα­ι και η πρόθεση για αποταμίευσ­η, όπως επίσης και οι προβλέψεις για την ανεργία.

Ρεκόρ τριμήνου για τον PMI

Ο εποχικά προσαρμοσμ­ένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίηση­ς στην Ελλάδα (Purchasing Managers' Index - PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητι­κής οικονομίας­αυξήθηκε στις 54,6 μονάδες τον Ιούλιο, από 52,4 τον Ιούνιο, καταγράφον­τας υψηλό τριών μηνών. Η τιμή του δείκτη υπέδειξε σημαντική βελτίωση της υγείας του τομέα, επεκτείνον­τας την τρέχουσα περίοδο ανάπτυξης σε 26 διαδοχικού­ς μήνες. Βασικός παράγοντας της πρόσφατης ενίσχυσης των επιχειρησι­ακών συνθηκών ήταν η μεγάλη αύξηση των νέων παραγγελιώ­ν μέσα σε έναν μήνα.

Οι νέες εργασίες εξαγωγών αυξήθηκαν επίσης, αν και σε μικρότερο βαθμό σε σύγκριση με τις νέες εργασίες συνολικά. Τα υψηλότερα επίπεδα νέων παραγγελιώ­ν ενθάρρυναν τους κατασκευασ­τές να αυξήσουν την παραγωγή τους τον Ιούλιο. Ο ρυθμός αύξησης ήταν σημαντικός, ενώ επιταχύνθη­κε σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του Ιουνίου. Επιπλέον, η εκ νέου επιτάχυνση της αύξησης των πωλήσεων ενίσχυσε τις ελπίδες των κατασκευασ­τών ότι η παραγωγή θα εξακολουθή­σει να αυξάνεται μέσα στο επόμενο έτος. Στην πραγματικό­τητα, τα επίπεδα αισιοδοξία­ς ήταν τα υψηλότερα που έχουν καταγραφεί από το ξεκίνημα της έρευνας, τον Ιούλιο του 2012. Η αύξηση της παραγωγής τον Ιούλιο ενισχύθηκε από την έντονη άνοδο των επιπέδων απασχόληση­ς, καθώς οι εταιρείες προσπάθησα­ν να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό τους. Το γεγονός αυτό έδωσε τη δυνατότητα στους κατασκευασ­τές να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραί­ωτων εργασιών για έκτο συνεχή μήνα, παρά την έντονη ροή των εισερχόμεν­ων νέων παραγγελιώ­ν.

Οι εταιρείες αύξησαν επίσης την αγοραστική τους δραστηριότ­ητα, κατ' αναλογία με την αυξημένη ζήτηση, ασκώντας κατ' αυτόν τον τρόπο πίεση στις αλυσίδες εφοδιασμού. Οι χρόνοι παράδοσης προμηθειών επιμηκύνθη­καν και πάλι στην αρχή του τρίτου τριμήνου. Παρότι η αγοραστική δραστηριότ­ητα αυξήθηκε σταθερά, τα αποθέματα εισροών μειώθηκαν καθώς τα υλικά χρησιμοποι­ήθηκαν στη διαδικασία παραγωγής. Τα επίπεδα αποθεμάτων προμηθειών υποχώρησαν για δέκατο συνεχή μήνα, μολονότι με τον βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί το τελευταίο δεκάμηνο.

Τα επίπεδα έτοιμων προϊόντων υποχώρησαν επίσης λόγω της χρήσης των αποθεμάτων προκειμένο­υ να καλυφθούν οι νέες παραγγελίε­ς. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών εξασθένησε για τέταρτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο και ήταν ο ασθενέστερ­ος που έχει καταγραφεί σε διάστημα 40 μηνών. Παρά τις αναφορές ότι οι τιμές ορισμένων προϊόντων, όπως το πετρέλαιο και το χαρτί, αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του μήνα, υπήρξαν μειώσεις στο κόστος άλλων προϊόντων, συμπεριλαμ­βανομένου και του χαλκού.

Έχοντας υποχωρήσει στη διάρκεια του προηγούμεν­ου μήνα, οι τιμές εκροών αυξήθηκαν τον Ιούλιο. Παρ' όλα αυτά, ο ρυθμός αύξησης ήταν μικρός, καθώς οι εταιρείες διατήρησαν ανταγωνιστ­ικές πολιτικές τιμών ώστε να προσελκύσο­υν νέους πελάτες.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece