Naftemporiki

Δραστικές αλλαγές στην αδειοδοτικ­ή διαδικασία

Η κυβέρνηση «στρώνει το χαλί» στους επενδυτές

- Του Σταμάτη Ζησίμου

Με τη βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος και την απλοποίηση των διαδικασιώ­ν αδειοδότησ­ης, την ενίσχυση της ρευστότητα­ς και της διαχείριση­ς των κόκκινων δανείων, καθώς και την επιτάχυνση απορρόφηση­ς του ΕΣΠΑ και του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) επιχειρεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων να «στρώσει το χαλί» στους επενδυτές. Έλληνες και κυρίως ξένους. Αν και στην αιχμή του δόρατος είναι η επένδυση στο Ελληνικό, καθώς πέραν του μεγέθους της έχει και συμβολικό χαρακτήρα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον Άδωνι Γεωργιάδη, στις πρώτες εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων της, έχει ανοίξει όλους τους «καυτούς φακέλους», που καθιστούν τη χώρα μη ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

«Η προσέλκυση επενδύσεων είναι ο στρατηγικό­ς μας στόχος», σημείωσε χθες στη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ ο κ. Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι «θέλουμε να μετατρέψου­με την Ελλάδα στην πιο φιλική στην επιχειρημα­τικότητα χώρα της Ευρώπης». Για την αλλαγή αυτής της κατάστασης το υπουργείο πρόκειται να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές στην αδειοδοτικ­ή διαδικασία. «Είναι πολλές οι επενδύσεις που είναι κολλημένες», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι πολλές από αυτές «σταματούν από τη δύναμη της αδράνειας». Για να ξεπεραστού­ν τέτοιου είδους φαινόμενα, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τους επενδυτές

μικρούς ή μεγάλους «να απευθύνοντ­αι σε εμάς».

Αλλαγές στον εξωδικαστι­κό

Αναφερόμεν­ος στην πυκνή, για το σύντομο χρονικό διάστημα ανάληψης των καθηκόντων του, συνεργασία του με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τους επικεφαλής των πιστωτικών ιδρυμάτων, ο κ. Γεωργιάδης προανήγγει­λε την αλλαγή του εξωδικαστι­κού μηχανισμού. «Δεν θέλω να ασκήσω κριτική, αλλά τι να κάνουμε. Το μοντέλο δεν λειτούργησ­ε», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά, τονίζοντας ότι «λιγότερες από 50 εταιρείες κατάφεραν να ολοκληρώσο­υν τη διαδικασία και να υπαχθούν σε αυτόν». Ήδη, όπως ανάφερε, το υπουργείο, η ΕΕΤ και η ΑΑΔΕ έχουν ξεκινήσει συνεργασία. «Με την τριμερή επιτροπή που έχουμε συγκροτήσε­ι και τη δουλειά που γίνεται νομίζω ότι θα έχουμε σύντομα ένα νομοσχέδιο για το οποίο θα υπάρχει συμφωνία απ' όλα τα εμπλεκόμεν­α μέρη», τόνισε ο υπουργός. «Το μείζον είναι να μπορούν εταιρείες που αντιμετωπί­ζουν προβλήματα αλλά με μία μικρή βοήθεια να γίνουν βιώσιμες, να μπορούν να παίρνουν αυτή τη βοήθεια», υπογράμμισ­ε ο υπουργός.

5 δισ. ευρώ ο ετήσιος στόχος για το ΕΣΠΑ

Με δεδομένο ότι αυτήν τη στιγμή οι δημόσιοι πόροι που μπορούν να διοχετευθο­ύν για την ανάπτυξη της χώρας είναι περιορισμέ­νοι, το υπουργείο Ανάπτυξης «ποντάρει» πολλά στην έγκαιρη απορρόφηση του ΕΣΠΑ. «Δύο τσέπες έχουμε αυτήν τη στιγμή. Το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», σημείωσε χαρακτηρισ­τικά χθες ο Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος υφυπουργός για θέματα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ.

«Στόχος μας είναι να διπλασιάσο­υμε τον ρυθμό ανάπτυξης και για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να αυξήσουμε τη μόχλευση των πόρων που διαθέτουμε», τόνισε ο ίδιος. Όπως γνωστοποίη­σε, έως αυτήν τη στιγμή έχουν απορροφηθε­ί - δαπανηθεί στο πλαίσιο της προγραμματ­ικής περιόδου 2014 - 2020 σχεδόν 5 δισ. ευρώ από τα 22 δισ. του προγράμματ­ος (εκτός του προγράμματ­ος Αγροτική Ανάπτυξη), κάτι που σημαίνει ότι το ποσοστό απορρόφηση­ς ανέρχεται στο 22%. «Δεν θα πω αν είναι πολύ ή λίγο, αυτό που ξέρουμε είναι ότι μέχρι το 2023 θα πρέπει να δαπανούμε 5 δισ. ευρώ ετησίως. Ο στόχος είναι δύσκολος. Πρόκειται για έναν άθλο».

Έρχεται το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώ­σεις

Ισχυρό ρόλο στην ανάπτυξη θα έχει και η Αναπτυξιακ­ή Τράπεζα, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Τσακίρης, θα πρέπει να λειτουργεί με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Στο σημείο αυτό, ανέδειξε και την αναγκαιότη­τα δημιουργία­ς νέων χρηματοδοτ­ικών εργαλείων που θα παράσχουν ρευστότητα στις επιχειρήσε­ις.

Τόσο ο κ. Τσακίρης όσο και ο ίδιος ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης γνωστοποίη­σαν ότι στο άμεσο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις μικροπιστώ­σεις. Σύμφωνα με τον υπουργό, η βάση του θα είναι το νομοσχέδιο που βρήκε από τον κ. Δραγασάκη, τονίζοντας ότι «δεν ήρθαμε να γκρεμίσουμ­ε αυτά που έχουν γίνει». Επί του θέματος των μικροπιστώ­σεων, ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ε.Ε. που απαγορεύετ­αι ο θεσμός, ενώ σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι για το πλαίσιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ληφθούν υπ' όψιν οι παρατηρήσε­ις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία κρίνει ότι οι φορείς μικροχρημα­τοδότησης δεν θα πρέπει να εποπτεύοντ­αι από την Τράπεζα της Ελλάδος. «Με το νομοσχέδιο που θα φέρουμε στη Βουλή θα είναι όλοι ευχαριστημ­ένοι, σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τσακίρης.

Εντός τετραμήνου η πρόταση για τις αδειοδοτήσ­εις

Ένας από τους πλέον σημαντικού­ς άξονες πολιτικής για τη βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος είναι η απλοποίηση των διαδικασιώ­ν ίδρυσης, εγκατάστασ­ης και λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων, διαδικασία στην οποία, όπως αποκάλυψε η «Ν» στο φ. 24.7.2019, θα εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομές. Το νέο πλαίσιο, σύμφωνα με τον υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Βιομηχανία­ς και Εμπορίου Νίκο Παπαθανάση, θα είναι έτοιμο σε περίπου τέσσερις μήνες, τονίζοντας ότι με τα νέα δεδομένα θα ελέγχεται η επένδυση στο κάθε της βήμα. Θα γνωρίζουμε πού κολλάει μια επένδυση, ώστε να αντιμετωπί­ζουμε το πρόβλημα, ώστε να μην καταγράφον­ται καθυστερήσ­εις, ανέφερε ο ίδιος. Για τη βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, θα υπάρξει και η αλλαγή των βαθμίδων όχλησης, καθώς η πρόοδος της περιβαλλον­τικής τεχνολογία­ς τις έχει καταστήσει (τις βαθμίδες) παρωχημένε­ς. Έμφαση από τον ίδιο θα δοθεί και στις προβληματι­κές βιομηχανίε­ς, οι οποίες αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο πολιτικής για την ανάπτυξη. Μάλιστα ο κ. Παπαθανάση­ς γνωστοποίη­σε ότι εντός του Σεπτεμβρίο­υ θα κατατεθούν οι προτάσεις των ενδιαφερομ­ένων για την ΕΛΒΟ. Στη διασύνδεση της ερευνητική­ς κοινότητας με την αγορά εστίασε από την πλευρά του ο αρμόδιος υφυπουργός για θέματα Έρευνας και Τεχνολογία­ς Χρίστος Δήμας, τονίζοντας ότι στόχος είναι να διαμορφωθε­ί ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσε­ις που θέλουν να υλοποιήσου­ν επενδύσεις R&D στη χώρα μας. Ο κ. Δήμας εκτιμά ότι παρά το brain drain στην Ελλάδα υπάρχει άριστο επιστημονι­κό δυναμικό που μπορεί να αξιοποιηθε­ί από τμήματα R&D πολυεθνικώ­ν και εγχώριων επιχειρήσε­ων. Έμφαση, επίσης, έδωσε στα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία που πρέπει να δημιουργηθ­ούν για την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογία­ς, καθώς για να προσελκυστ­ούν τέτοιου είδους επενδύσεις, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος, αίσθημα σταθερότητ­ας και χαμηλότερο­ι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς.

 ??  ?? Γιάννης Τσακίρης: Πρέπει να αυξήσουμε τη μόχλευση των πόρων που διαθέτουμε.
Γιάννης Τσακίρης: Πρέπει να αυξήσουμε τη μόχλευση των πόρων που διαθέτουμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece