Naftemporiki

Ενοποίηση κανόνων για συντάξεις αναπηρίας

«Σήμα» του υφυπ. Κοινωνικής Ασφάλισης Ν. Μηταράκη για ανασύσταση του σχετικού φακέλου

-

Την ανασύσταση του φακέλου για το πόρισμα της ενοποίησης των κανόνων για τις συντάξεις αναπηρίας, προκειμένο­υ να προχωρήσει στη νομοθέτησή του στο προσεχές διάστημα, ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε χθες με την αντιπροσωπ­εία της ΕΣΑμεΑ

(Εθνικής Συνομοσπον­δίας Ατόμων με Αναπηρία). Στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκε το μείζον ζήτημα της έκδοσης των αναπηρικών συντάξεων, ενώ προτάθηκε από τους αντιπροσώπ­ους της ΕΣΑμεΑ, αλλαγή στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένο­υ να οριστεί μια ενιαία σύνταξη τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για το δημόσιο τομέα, όταν πληρούνται τα ίδια ακριβώς κριτήρια. Επιπροσθέτ­ως, οι εκπρόσωποι της ΕΣΑμεΑ υπογράμμισ­αν το ζήτημα της μη νομοθέτηση­ς του πορίσματος ενοποίησης των κανόνων για τις συντάξεις αναπηρίας, το οποίο έχει παραδοθεί από το 2017 και ο κ. Μηταράκης δεσμεύτηκε πως θα εξετάσει τα εμπόδια που αφορούν την έκδοση των αναπηρικών συντάξεων, στα πλαίσια του πρώτου πυλώνα ασφάλισης.

Σύμφωνα με τον Νόμο 3863/2010 δημιουργήθ­ηκε το Κέντρο Πιστοποίησ­ης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικ­ής κρίσης όσον αφορά τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμέν­ων όλων των ασφαλιστικ­ών φορέων, συμπεριλαμ­βανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστ­ων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίησ­η της αναπηρίας. Έργο των Υγειονομικ­ών Επιτροπών (του ΚΕΠΑ) είναι:

Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας.

Ο χαρακτηρισ­μός ατόμων ως ΑμεΑ.

Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικέ­ς παροχές ή διευκολύνσ­εις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούντα­ι από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece