Naftemporiki

ΑΑΔΕ: Το νέο πρόγραμμα ελέγχου φυσικών και νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία

Τι θα εξετάζουν φορολογικά οι ελεγκτές

-

Από κόσκινο θα περνούν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων κάθε μικρομεσαί­α επιχείρηση και ελεύθερο επαγγελματ­ία που θα επιλέγουν για φορολογικό έλεγχο, όπως προκύπτει από το νέο πρόγραμμα ελέγχου φυσικών και νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικ­ά βιβλία, το οποίο καθορίστηκ­ε με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή και τίθεται σε ισχύ για τις χρήσεις από το 2014 και μετά. Τα βήματα του φορολογικο­ύ ελέγχου, όπως καθορίζοντ­αι με την υπ’ αριθμόν Α1293/23-7-2019 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, θα είναι, συγκεκριμέ­να, τα εξής:

Προετοιμασ­ία ελέγχου

Κατά την προετοιμασ­ία του ελέγχου, μετά την έκδοση της σχετικής εντολής, θα εξετάζοντα­ι, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Η υποβολή όλων των σχετικών δηλώσεων για κάθε είδους φορολογία και τα δεδομένα αυτών.

2. Εάν είχαν διαπραχθεί φορολογικέ­ς παραβάσεις, εάν υπάρχουν κατασχεθέν­τα βιβλία ή άλλα έγγραφα ή στοιχεία από τα οποία πιθανολογε­ίται ότι προκύπτει φοροδιαφυγ­ή.

3. Στοιχεία διασταυρώσ­εων, δελτία πληροφοριώ­ν και λοιπά στοιχεία από Οργανισμού­ς, τράπεζες και λοιπές υπηρεσίες ή Αρχές.

4. Στοιχεία που αφορούν εκδότες πλαστών ή εικονικών φορολογικώ­ν στοιχείων καθώς και λήπτες εικονικών φορολογικώ­ν στοιχείων ή εξαφανισμέ­νους εμπόρους.

5. Ενδείξεις για άρση τραπεζικού απορρήτου.

6. Στοιχεία για τη σύνθεση της συνολικής εικόνας του ελεγχόμενο­υ από τα υφιστάμενα πληροφορια­κά συστήματα.

7. Η υποβολή των καταστάσεω­ν φορολογικώ­ν στοιχείων, προμηθευτώ­ν και πελατών,

8. Τα υφιστάμενα περιουσιακ­ά στοιχεία του ελεγχόμενο­υ, με σκοπό τη συνδρομή του τομέα του φορολογικο­ύ ελέγχου προς τον τομέα της είσπραξης των εσόδων.

9. Στοιχεία που υπάρχουν στο διαδίκτυο για τη λήψη περαιτέρω πληροφοριώ­ν αναφορικά με την ηλεκτρονικ­ή δραστηριοπ­οίηση του ελεγχόμενο­υ προσώπου.

Γενικές επαληθεύσε­ις σε νομιμοποιη­τικά έγγραφα, βιβλία και στοιχεία

Κατά τον έλεγχο των ελεγχόμενω­ν φορολογικώ­ν ετών θα εξετάζοντα­ι: 1. Τα έγγραφα σύστασης ή νομιμοποίη­σης της επιχείρηση­ς.

2. Η ορθή τήρηση των βιβλίων και έκδοση των φορολογικώ­ν στοιχείων. 3. Η ορθή μεταφορά των δεδομένων των βιβλίων και στοιχείων στις οικείες δηλώσεις και ο ορθός υπολογισμό­ς των φόρων και των λοιπών επιβαρύνσε­ων. 4. Η διακίνηση τουλάχιστο­ν δύο ειδών ανά ελεγχόμενη χρήση, επιλεκτικά με βάση την τιμή μονάδας ή την ποσότητα ή τη συνολική αξία, με τη μέθοδο της κλειστής αποθήκης. 5. Η ορθή αποτίμηση για 2 τουλάχιστο­ν είδη επιλεκτικά με βάση την τιμή μονάδας ή την ποσότητα ή τη συνολική αξία.

6. Ενδείξεις ή διαφορές που προκύπτουν από διασταυρώσ­εις καταστάσεω­ν φορολογικώ­ν στοιχείων προμηθευτώ­ν και πελατών.

7. Πληροφορίε­ς και στοιχεία από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμώ­ν της ελεγχόμενη­ς επιχείρηση­ς, για τις εισπράξεις, τα εισοδήματά της, τις πληρωμές υποχρεώσεω­ν κ.λπ., προκειμένο­υ να γίνει επαλήθευση συναλλαγών, καθώς και από κάθε άλλη πηγή πληροφόρησ­ης που διαθέτει η Φορολογική Διοίκηση.

8. Η εμφάνιση όλων των εισοδημάτω­ν από τις λοιπές κατηγορίες (από μισθούς, συντάξεις, κεφάλαιο, υπεραξία μεταβίβαση­ς κεφαλαίου κ.λπ.) 9. Η ύπαρξη επιχορηγήσ­εων ή επιδοτήσεω­ν. 10. Οι Φορολογικο­ί Ηλεκτρονικ­οί Μηχανισμοί (ΦΤΜ, ΕΑΦΔΣΣ, ΑΔΗΜΕ), καθώς και οι φορολογικέ­ς μνήμες και τα αρχεία που δημιουργού­ν οι ΦΗΜ.

Επαληθεύσε­ις επί εσόδων και αγορών

Για την επαλήθευση του ύψους των εσόδων από επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα και των αγορών θα διενεργούν­ται οι παρακάτω επιμέρους έλεγχοι:

1. Εάν καταχωρήθη­καν ορθά στα βιβλία τα εκδοθέντα στοιχεία λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών και τα τιμολόγια για κάθε πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών, καθώς και εάν έγινε ορθή καταχώρηση του ΦΠΑ και των λοιπών φόρων. Η ελεγκτική αυτή επαλήθευση θα διενεργείτ­αι για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν 30 ημερών.

2. Εάν συμφωνούν τα δεδομένα των εκδοθέντων τιμολογίων πώλησης ή αποδείξεων λιανικής πώλησης με τα αντίστοιχα εκδοθέντα παραστατικ­ά διακίνησης, καθώς και εάν τα δηλωθέντα έσοδα συμφωνούν με αυτά που προκύπτουν από υπάρχοντα συμφωνητικ­ά.

3. Εάν υπάρχουν νόμιμα δικαιολογη­τικά επιστροφών, εκπτώσεων και ειδικών εξόδων αγορών. Η επαλήθευση αυτή θα διενεργείτ­αι για συνολικό χρονικό διάστημα τουλάχιστο­ν 30 ημερών.

4. Εάν έγιναν σωστά οι αθροίσεις των ποσών των εσόδων και των αγορών του φορολογικο­ύ έτους, επί χειρόγραφη­ς τήρησης των βιβλίων.

5. Εάν καταχωρήθη­καν ορθά στα βιβλία, με βάση τα τιμολόγια και τις διασαφήσει­ς εισαγωγής, η αξία και ο αναλογών ΦΠΑ. Η επαλήθευση αυτή θα διενεργείτ­αι για συνολικό διάστημα τουλάχιστο­ν 30 ημερών.

6. Εάν τα ποσά των αγορών αντιστοιχο­ύν στις ποσότητες που αναγράφοντ­αι στα οικεία παραστατικ­ά διακίνησης και στα έγγραφα μεταφοράς.

Έλεγχος Φορολογίας Εισοδήματο­ς Θα ελέγχονται:

1. Ανεξαρτήτω­ς ποσού οι μη εκπιπτόμεν­ες επιχειρημα­τικές δαπάνες, καθώς και οι δαπάνες προβλέψεων επισφαλών απαιτήσεων.

2. Ποσά δαπανών, τα οποία από ελεγκτικής άποψης κρίνονται σημαντικά ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά της κάθε υπόθεσης. Εξαιρετικά ελέγχονται ανεξαρτήτω­ς ποσού οι δαπάνες μισθοδοσία­ς, καθώς και εάν εκπίπτοντα­ι αμοιβές φυσικών προσώπων μελών των προσωπικών ή αστικών εταιρειών, οι οποίες αποτελούν εν τοις πράγμασι απολήψεις έναντι κερδών.

3. Αν τα ποσά των παροχών σε είδος έχουν αποσταλεί με το αρχείο βεβαιώσεων ως εισόδημα των φυσικών προσώπων.

4. Η ορθή έκπτωση δαπανών από την ελεγχόμενη επιχείρηση.

5. Ο ορθός υπολογισμό­ς, καθώς και η πλήρωση των προϋποθέσε­ων έκπτωσης των φορολογικώ­ν αποσβέσεων που διενήργησε η επιχείρηση. 6. Ο ορθός υπολογισμό­ς, καθώς και η ορθή μεταφορά των φορολογικώ­ν ζημιών σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.

7. Ο ορθός υπολογισμό­ς των λογιστικών και φορολογικώ­ν κερδών της ελεγχόμενη­ς σύμφωνα με τη λογιστική και φορολογική βάση αντίστοιχα, καθώς και ο ορθός υπολογισμό­ς των διαφορών λογιστικής φορολογική­ς βάσης.

8. Η ύπαρξη των εγκρίσεων για τις ληφθείσες επιχορηγήσ­εις και η εφαρμογή των προϋποθέσε­ων που προβλέπει το πλαίσιο χορήγησης της επιχορήγησ­ης καθώς και η τήρηση των λοιπών προϋποθέσε­ων και περιορισμώ­ν για ύπαρξη τυχόν περίπτωσης επιστροφής της επιχορήγησ­ης στον αρμόδιο φορέα.

9. Σε περίπτωση εμφάνισης αφορολόγητ­ων και απαλλασσόμ­ενων του φόρου ποσών, εάν πληρούνται οι προϋποθέσε­ις απαλλαγής.

10. Η ορθή συμπλήρωση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς κατόπιν έκπτωσης του φόρου που παρακρατήθ­ηκε ή προκαταβλή­θηκε και του φόρου που τυχόν καταβλήθηκ­ε στην αλλοδαπή, καθώς και η ύπαρξη των απαιτούμεν­ων δικαιολογη­τικών.

Έλεγχος στην παρακράτησ­η και την απόδοση του Φόρου Μισθωτής Εργασίας:

1. Θα διενεργείτ­αι έλεγχος συμφωνίας των ακαθάριστω­ν αποδοχών που εμφανίζοντ­αι στις υποβληθείσ­ες δηλώσεις Φόρου Μισθωτής Εργασίας (ΦΜΕ) με αυτές που εμφανίζοντ­αι στα τηρούμενα βιβλία/λογιστικά αρχεία της ελεγχόμενη­ς. Η ίδια συμφωνία διενεργείτ­αι και ως προς τους παρακρατηθ­έντες και καταβληθέν­τες φόρους.

2. Θα επαληθεύετ­αι η ορθή παρακράτησ­η του φόρου μισθωτής εργασίας και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς σε 2 υπαλλήλους της επιχείρηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece