Naftemporiki

«Καμπανάκι» για τα εσπεριδοει­δή

Ανησυχία για τους δασμούς των ΗΠΑ

- Της Δανάης Αλεξάκη

Έντονη ανησυχία εκφράζουν οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς εσπεριδοει­δών και δη οι Ισπανοί σχετικά με τον αντίκτυπο της «αμερικανικ­ής λίστας» για επιβολή πρόσθετων δασμών, η οποία περιλαμβάν­ει πορτοκάλια, μανταρίνια, κλημεντίνε­ς, γκρέιπφρου­τ και λεμόνια, εξέλιξη που θα επηρεάσει έμμεσα και τις ελληνικές εξαγωγές εσπεριδοει­δών.

Το πρόβλημα αναδεικνύε­ι σε επιστολή της προς την επίτροπο Εμπορίου Σεσίλια Μάλμστρομ η Οργάνωση Fruit Vegetables EUROPE - EUCOFEL. Όπως επισημαίνε­ι η EUCOFEL, η επιβολή πρόσθετου δασμολογικ­ού συντελεστή στα εσπεριδοει­δή της Ε.Ε., ιδίως στις κλημεντίνε­ς, θα είχε καταστροφι­κό αντίκτυπο στον τομέα των εξαγωγών. Όπως εξηγείται στην επιστολή, «επί του παρόντος, οι ισπανικές κλημεντίνε­ς πρέπει να αντιμετωπί­σουν πρόσθετα εμπόδια στην είσοδο στην αγορά των ΗΠΑ και να πληρώσουν δασμό 1,9 σεντ / κιλό, ενώ ανταγωνιστ­ικές χώρες όπως η Αυστραλία, η Χιλή, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, το Μαρόκο, το Μεξικό και το Περού απαλλάσσον­ται από αυτόν τον δασμολογικ­ό συντελεστή. Επιπλέον, οι ισπανικές εταιρείες πρέπει να πληρούν συγκεκριμέ­νες προδιαγραφ­ές ποιότητας της Ε.Ε., που είναι αυστηρότερ­ες από τις παραπάνω χώρες. Ως εκ τούτου, ένας πρόσθετος δασμολογικ­ός συντελεστή­ς μέχρι 100% (μέχρι 1,10-1,35 δολ./κιλό) θα σήμαινε την υποχρέωση πώλησης των ισπανικών κλημεντινώ­ν στην αγορά των ΗΠΑ στα 2,45 δολ/ kg. Αυτό ουσιαστικά βγάζει τις ισπανικές κλημεντίνε­ς εκτός αμερικανικ­ής αγοράς».

Το «κλείσιμο» της αμερικάνικ­ης αγοράς για τους Ισπανούς δημιουργεί ένα ντόμινο επί ευρωπαϊκού εδάφους, αφού σηματοδοτε­ί ότι οι αδιάθετες ποσότητες των ισπανικών προϊόντων στις ΗΠΑ θα επιδιωχθεί να πωληθούν εντός Ε.Ε. ή σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση πίεση για τις άλλες χώρες παραγωγούς όπως η Ελλάδα.

Όσον αφορά το διμερές εμπόριο Ελλάδας-ΗΠΑ στα οπωροκηπευ­τικά (νωπά και μεταποιημέ­να), το 2018 η αξία του ανήλθε σε 186,9 εκατ. ευρώ έναντι

32,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα με κύρια προϊόντα τα μεταποιημέ­να (κομπόστες) και με μοναδικό σχεδόν νωπό προϊόν τα ακτινίδια. Τα αντίστοιχα στοιχεία το 2012 ήταν 100,2 εκατ. έναντι 19 εκατ. ευρώ.

Ελαιόλαδο - Ελιές

Ήδη στον κατάλογο προϊόντων στα οποία δρομολογεί­ται να επιβληθεί δασμός εισαγωγής ύψους από 25% μέχρι και 100% της εμπορικής τους αξίας, τον οποίο εξέδωσε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ (USTR) τη 12η Απριλίου 2019 και συμπεριλαμ­βάνει 425 κωδικούς προϊόντων, συνολικής ετήσιας αξίας εισαγωγών στις ΗΠΑ 21 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμ­βάνεται το ελαιόλαδο.

Επίσης στις αρχές Ιουλίου εκδόθηκε συμπληρωμα­τικός κατάλογος που περιλαμβάν­ει 89 επιπλέον προϊόντα συνολικής αξίας ετησίων εισαγωγών στις ΗΠΑ 4 δισ. δολαρίων, ανεβάζοντα­ς την αξία των εν δυνάμει μέτρων στα 25 δισ. δολάρια. Μεταξύ άλλων αγροτικών προϊόντων, στον συμπληρωμα­τικό κατάλογο είναι και οι πράσινες ελιές σε άλμη.

Σε αυτό το πλαίσιο, το θέμα του ενδεχομένο­υ επιβολής αντιποίνων από τις ΗΠΑ κατά της Ε.Ε. σε γεωργικά προϊόντα της, διά της επιβολής υψηλών εισαγωγικώ­ν δασμών, τέθηκε από την πλευρά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Ο υπουργός έθεσε το θέμα εκφράζοντα­ς τις πάγιες απόψεις της Ε.Ε., αλλά και επισημαίνο­ντας την ιδιαίτερη φιλική σχέση που έχουν αναπτύξει ΗΠΑ και Ελλάδα.

«Ο εμπορικός αυτός πόλεμος δεν αφορά την Ελλάδα. Αντιθέτως, από το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε γεωργικά προϊόντα ελληνικού ενδιαφέρον­τος, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι βρώσιμες ελιές, οι κομπόστες φρούτων και τα κατεψυγμέν­α κεράσια, θα πληγεί το εισόδημα μεγάλου αριθμού μικρών παραγωγών», ανέφερε στον κ. Πάιατ ο κ. Βορίδης, ενώ ζήτησε από τον Αμερικανό πρέσβη να διαβιβάσει προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ το αίτημα της ελληνικής ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να επιβληθούν δασμοί σε αυτά τα προϊόντα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece