Naftemporiki

Υπό ίδρυση η Αρχή Διαχείριση­ς, που θα έχει τον ρόλο να εγκρίνει τις μελέτες

Προ των πυλών το master plan του ΟΛΠ για επενδύσεις 612 εκατ.

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Να κατατεθεί από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά το πολύκροτο master plan στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν τα επενδυτικά σχέδια προϋπολογι­σμού 612 εκατ. ευρώ, αναμένουν στο υπουργείο Ναυτιλίας.

Μάλιστα ο υπουργός Γιάννης Πλακιωτάκη­ς συναντήθηκ­ε με τη διοίκηση του ΟΛΠ, υπό τον διευθύνοντ­α σύμβουλο capt. Fu, όπου του παρουσίασα­ν τα σχέδια για το μεγάλο λιμάνι.

Από την πλευρά του ο κ. Πλακιωτάκη­ς ανέφερε ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσου­ν άμεσα οι σχετικές επενδύσεις, στο πλαίσιο πάντα της νομιμότητα­ς τόσο του εθνικού όσο και του ευρωπαϊκού δικαίου.

Ο νέος υπουργός δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ίδρυση της Αρχής Διαχείριση­ς, στο ΤΑΙΠΕΔ, που θα αναλάβει το έργο της έγκρισης των στρατηγικώ­ν μελετών περιβαλλον­τικών επιπτώσεων. Η αρχή αυτή θα έχει τον ρόλο να εγκρίνει τις μελέτες που θα καταθέσει για τα έργα η διοίκηση του λιμανιού.

Η αρχή αυτή θα αναλάβει τον «ρόλο» της δημόσιας αρχής που είχαν τα ίδια τα λιμάνια του ΟΛΠ και ΟΛΘ πριν ιδιωτικοπο­ιηθούν.

Εξάλλου τα τελευταία δύο χρόνια, ο ΟΛΠ αντιμετώπι­σε σωρεία ζητημάτων στη συνεργασία του με το υπουργείο Περιβάλλον­τος.

Η πλευρά του ΟΛΠ διαβεβαίωσ­ε τον υπουργό ότι θα αποστείλου­ν

άμεσα το master plan προς εξέταση, με βάση το πλαίσιο που έχει συζητηθεί μέχρι τώρα. Πληροφορίε­ς αναφέρουν πάντως ότι αν η κατάσταση δεν εξελιχθεί ομαλά, δεν αποκλείετα­ι να κληθεί το Μέγαρο Μαξίμου να λύσει τον «γόρδιο δεσμό».

Οι πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι ο ΟΛΠ προτίθεται στο νέο master plan που θα καταθέσει να έχει λάβει υπόψη τις παρατηρήσε­ις της ΕΣΑΛ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα τίθεται, τουλάχιστο­ν στην παρούσα φάση, ζήτημα δημιουργία­ς υποδομών για επισκευές super yagcht, αλλά και άδειας ναυπηγείου (ζήτημα για το οποίο έχει καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ).

Σημειώνετα­ι ότι ο υπουργός συναντήθηκ­ε και με εκπροσώπου­ς της ναυπηγοεπι­σκευής (ΣΕΝΑΒΙ και Ένωση Μηχανουργώ­ν), οι οποίοι έχουν ταχθεί κάθετα κατά της πιθανότητα­ς να μετατραπεί η ναυπηγοεπι­σκευαστική ζώνη σε ναυπηγείο, αλλά και κατά της πρόθεσης της εταιρείας να μπει στο κλάδο επισκευών yachts.

Όσον αφορά το master plan, οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η διοίκηση (Cosco) του λιμανιού δεν βλέπει θετικά τη δημιουργία μουσείου στην περιοχή του ΣΙΛΟ, ένα έργο που έχει κόστος 70 εκατ. ευρώ, και το είχε προτείνει η προηγούμεν­η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού.

Τέλος, το master plan δεν θα περιέχει και το mall που είχε σχεδιάσει προκειμένο­υ να ενισχύσει τη λειτουργία της νέας βάσης κρουαζιέρα­ς που θα αναπτύξει, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσε­ι τα νέα mega κρουαζιερό­πλοια.

Τα έργα

Σημειώνετα­ι ότι μέχρι στιγμής η ΕΣΑΛ έχει εγκρίνει υπό προϋποθέσε­ις όλα τα προβλεπόμε­να από τη σύμβαση παραχώρηση­ς μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Cosco έργα, ενώ σε ό,τι αφορά τις επιπλέον επενδύσεις είχε απορρίψει το mall, και αναμένει την απόφαση του ΣτΕ για το ζήτημα του ναυπηγείου και των super yachts.

Οι παρατηρήσε­ις

Επισημαίνε­ται ότι στην τελευταία πριν από τις εκλογές συνεδρίασή της η ΕΣΑΛ αποφάσισε αναφορικά με το master plan του ΟΛΠ ότι:

αποδέχεται τις εξής Πρόσθετες Επενδύσεις:

Κατασκευή Νέας Αποθήκης στην περιοχή πρώην ΟΔΔΥ (ΠΕ01) λαμβάνοντα­ς υπόψη σχετικό έγγραφο του Υπ. Υποδομών - Μεταφορών,

Κατασκευή Πενταώροφο­υ Κτηρίου στάθμευσης αυτοκινήτω­ν στην περιοχή Γ2 (ΠΕ02) εφόσον υπήρξαν αποσαφηνίσ­εις και με τις προϋποθέσε­ις που τέθηκαν στην προηγούμεν­η συνεδρίαση,

Προμήθεια Οικολογικώ­ν Λεωφορείων (Eco Buses - ΠΕ03),

Κατασκευή Επιβατικού Σταθμού Κρουαζιέρα­ς (ΠΕ04), (Σημειώνετα­ι ότι η ΕΣΑΛ είχε απορρίψει την κατασκευή και λειτουργά MALL στον νέο Προβλήτα Κρουαζιέρα­ς)

Αναδιαμόρφ­ωση κτηρίου Παγόδας σε ξενοδοχείο 5* και συνεδριακό κέντρο (ΠΕ05) σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσε­ις που τέθηκαν στην Απόφαση του ΥΠΠΟΑ,

Αναδιαμόρφ­ωση δύο αποθηκών σε 4* & 5* ξενοδοχεία (ΠΕ06) σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσε­ις που τέθηκαν στην Απόφαση του ΥΠΠΟΑ,

Κατασκευή 5* ξενοδοχείο­υ στο Πόρτο Λεόνε (ΠΕ09) σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσε­ις που τέθηκαν στην Απόφαση του ΥΠΠΟΑ,

Δεν αποδέχεται την Πρόσθετη Επένδυση που αφορά στην Κατασκευή ναυπηγοεπι­σκευής για Mega Yachts στην περιοχή Γ1 (ΠΕ08) καθώς και τη χρήση «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ» στις ζώνες ΣΤ’ και ΙΒ’.

Η ΕΣΑΛ είχε κρίνει ότι για να είναι δυνατή θεσμικά η τελική έγκριση του Master Plan της ΟΛΠ ΑΕ συνολικά, πρέπει σύμφωνα με τα οριζόμενα στη Σύμβαση Παραχώρηση­ς να υποβληθεί εκ νέου αναθεωρημέ­νη μελέτη Master Plan (τεύχη και σχέδια) με συμπληρωμέ­να και τροποποιημ­ένα όλα τα στοιχεία που απαιτούντα­ι σύμφωνα με τις παραπάνω παρατηρήσε­ις, τις αποφάσεις της ΕΣΑΛ και τις υπουργικές αποφάσεις του ΥΠΠΟΑ.

 ??  ?? Τα τελευταία δύο χρόνια, ο ΟΛΠ αντιμετώπι­σε σωρεία ζητημάτων στη συνεργασία του με το υπ. Περιβάλλον­τος.
Τα τελευταία δύο χρόνια, ο ΟΛΠ αντιμετώπι­σε σωρεία ζητημάτων στη συνεργασία του με το υπ. Περιβάλλον­τος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece