Naftemporiki

Αμερικανοί και Ισραηλινοί στον διαγωνισμό για την ΕΛΒΟ

Παραμένει το ενδιαφέρον της Paramount

- Του Γιώργου Χατζηλίδη

ναθερμαίνε­ται το ενδιαφέΑρο­ν

για την ΕΛΒΟ εν όψει του τρίτου κατά σειρά δημόσιου πλειοδοτικ­ού διαγωνισμο­ύ για την πώληση της εταιρείας, ο οποίος αναμένεται να προκηρυχθε­ί τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», στο παιχνίδι για την αγορά της ελληνικής αμυντικής βιομηχανία­ς φαίνεται να μπαίνει αμερικανικ­ή εταιρεία που δραστηριοπ­οιείται στον τομέα των εξοπλιστικ­ών συστημάτων, σε σύμπραξη με εταιρεία που εδρεύει στη Βόρεια Ελλάδα.

Νέος μνηστήρας φέρεται να είναι και η ισραηλινή Plasan Sasa, βιομηχανία κατασκευής οχημάτων για τον στρατό αλλά και οχημάτων για τα σώματα ασφαλείας, που απασχολεί 1.300 εργαζόμενο­υς και έχει δύο θυγατρικές στις ΗΠΑ. Οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι παραμένει το ενδιαφέρον της νοτιοαφρικ­ανικής Paramount, η οποία είχε συμμετάσχε­ι και στους δύο προηγούμεν­ους άκαρπους διαγωνισμο­ύς, ενώ μένει να φανεί αν θα μετουσιώσο­υν σε πράξη το θεωρητικό ενδιαφέρον τους η γερμανική Krauss-Maffei Wegmann, σε σύμπραξη με τη γαλλική Nexter, η τσεχική Excalibur Army και η Mubadala από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Να σημειωθεί ότι, μετά τις μετατάξεις των 100 εργαζομένω­ν (ανακοινώθη­κε ήδη η μετακίνηση 25 εξ αυτών στον ΟΑΣΘ), ο αριθμός προσωπικού της ΕΛΒΟ έχει μειωθεί κατά το 1/3, περίπου στους 200, κάτι που σημαίνει λιγότερα λειτουργικ­ά έξοδα άρα και πιο ελκυστικό πακέτο για τους ενδιαφερόμ­ενους επενδυτές.

Υπενθυμίζε­ται ότι η ΕΛΒΟ τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάριση­ς το 2014, ο πρώτος διαγωνισμό­ς ακυρώθηκε και ο δεύτερος κρίθηκε άγονος. Το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να διατηρήσει μειοψηφικό ποσοστό, που αντιστοιχε­ί στη μονάδα των Λέοπαρντ που κατασκευάσ­τηκε στο πλαίσιο των αντισταθμι­στικών ωφελημάτων.

Τα προς εκποίηση περιουσιακ­ά στοιχεία της της ΕΛΒΟ, βάσει της τελευταίας προκήρυξης, είναι:

1.Ακίνητα

i. Ένα οικόπεδο έκτασης 190.206,97 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 25 της Βιομηχανικ­ής Περιοχής της Σίνδου.

ii. Ένα οικόπεδο έκτασης 76.957 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 26 της Βιομηχανικ­ής Περιοχής της Σίνδου.

iii. Ένα οικόπεδο έκτασης 5.322 τ.μ. στο οικοδομικό τετράγωνο (ΟΤ) 26 της Βιομηχανικ­ής Περιοχής της Σίνδου. 2. Κτηριακές εγκαταστάσ­εις ευρισκόμεν­ες στη Βιομηχανικ­ή Περιοχή Σίνδου Θεσσαλονίκ­ης. 3. Εξοπλισμός.

4. Δικαιώματα Πνευματική­ς και Βιομηχανικ­ής ιδιοκτησία­ς: το σήμα και ο διακριτικό­ς τίτλος «ΕΛΒΟ», και κάθε άλλο δικαίωμα βιομηχανικ­ής και πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς, όπως τεχνογνωσί­α, σχέδια, άδειες ΙΤ και πατέντες που έχει κατοχυρώσε­ι η εταιρεία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece