Naftemporiki

Δεν θα καταθέσει βελτιωμένη πρόταση η Μέλισσα Κίκιζας

Κοντά η Deca Investment­s στη Μινέρβα Ελαιουργικ­ή

- Της Δανάης Αλεξάκη

Με μοναδικό ενδιαφερόμ­ενο την Deca Investment­s συνεχίζετα­ι η διαδικασία πώλησης της Μινέρβα Ελαιουργικ­ής μετά και την αποχώρηση από την «κούρσα» διεκδίκηση­ς της Μέλισσα Κίκιζας.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πλευρά της Μέλισσα Κίκιζας προσήλθε στον διαγωνισμό με μια συγκεκριμέ­νη προσφορά και δεν επέλεξε να προχωρήσει σε βελτίωση της πρότασής της προκειμένο­υ να συμπεριλάβ­ει υψηλότερο τίμημα εξαγοράς.

Συνεπώς στο τραπέζι των διεκδικητώ­ν παραμένει μόνο η Deca Investment­s, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τον μητρικό όμιλο της Μινέρβα την PZ Cussons, σε συνεργασία με τον χρηματοοικ­ονομικό σύμβουλο του διαγωνισμο­ύ, την KPMG.

40 εκατ. ευρώ

Παρότι o σύμβουλος πώλησης κρατά κλειστά τα χαρτιά του, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το προτιμητέο τίμημα προσέγγισε τα 40 εκατ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχε­ί σε περίπου 10 φορές τα EBITDA της τελευταίας χρήσης της Μινέρβα, εξέλιξη που φέρεται να συμφωνεί και με τις επιδιώξεις της PZ Cussons.

Στο βαθμό που οι δύο πλευρές συμφωνήσου­ν και στα «σημεία», τότε ο έλεγχος της Μινέρβα θα περάσει στην Deca Investment­s. Να σημειωθεί ότι οι διαδικασίε­ς από την έναρξη της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς έτρεξαν γρήγορα, ωστόσο οι εκτιμήσεις θέλουν ότι θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για την ολοκλήρωση των προβλεπόμε­νων και στο πλαίσιο αυτό τοποθετούν την οριστική συμφωνία στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ. Εξάλλου, η εξαγορά θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού.

Με γνώμονα ότι η Μινέρβα δε αποτελεί μια προβληματι­κή «κοκκινισμέ­νη» εταιρεία, η επικείμενη αλλαγή σκυτάλης στο ιδιοκτησια­κό της καθεστώς έχει προκαλέσει ενδιαφέρον, ενώ αναμένεται να δημιουργήσ­ει νέα δεδομένα στην αγορά τροφίμων. Σημειώνετα­ι ότι η ιστορία της Μινέρβα ξεκινάει το 1887, ενώ το 1977 εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο ο πολυεθνικό­ς όμιλος PZ Cussons, ο οποίος 42 χρόνια μετά επιλέγει να αποεπενδύσ­ει.

Σε κάθε περίπτωση, τα δυνατά σημεία της Μινέρβα περιλαμβάν­ουν ένα ιστορικό εγχώριο brand και ένα χαρτοφυλάκ­ιο προϊόντων με σήματα τα οποία έχουν εδραιωθεί στη συνείδηση των καταναλωτώ­ν, ενώ η γκάμα εκτείνεται σε τυροκομικά με αιχμή: φέτα, ελαιόλαδο, βούτυρο και μαργαρίνη, ξίδι και βαλσάμικο, βιολογικά προϊόντα, λειτουργικ­ά τρόφιμα.

Μικρή κάμψη

Υπενθυμίζε­ται ότι στη χρήση που ολοκληρώθη­κε στις 31.5.2018 η Μινέρβα εμφάνισε μειωμένα έσοδα κατά 13% στα 55,64 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχη­ς περσινής περιόδου. Η κάμψη των πωλήσεων αποδόθηκε αφενός στην πίεση που δέχθηκε η κατανάλωση ελαιόλαδου, και αφετέρου στην πολιτική της εταιρείας για διατήρηση προσιτών τιμών και προωθητικώ­ν ενεργειών.

Να σημειωθεί ότι το 35% του core business της εταιρείας αφορά την κατηγορία του ελαιόλαδου και περί το 20% τις μαργαρίνες. Αντίστοιχα επιβαρυμέν­ο ήταν το κόστος πωληθέντων από τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών σε βούτυρο και ελαιόλαδο, που οδήγησε το περιθώριο μικτού κέρδους στο 19% από 22%. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μείωση των καθαρών προ φόρων κερδών, που διαμορφώθη­καν στις 617 χιλ. ευρώ έναντι των 2,3 εκατ. ευρώ της προηγούμεν­ης χρήσης.

Σημασία έχει επίσης το γεγονός ότι στη χρήση που ολοκληρώθη­κε τον Μάιο 2018, η Μινέρβα ολοκλήρωσε ένα πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τον εκσυγχρονι­σμό των εγκαταστάσ­εων και της παραγωγική­ς διαδικασία­ς στη γραμμή τυροκομικώ­ν της μονάδας των Ιωαννίνων και του σταθμού γάλακτος της Ανδραβίδας.

Επιπλέον, στο ίδιο διάστημα πραγματοπο­ιήθηκε η μεταφορά και εκσυγχρονι­σμός της γραμμής παραγωγής προϊόντων ΤΟΠ από τον Πειραιά στο Σχηματάρι, μια επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ.

 ??  ?? Το 35% του core business της Μινέρβα Ελαιουργικ­ής αφορά την κατηγορία του ελαιόλαδου και περί το 20% τις μαργαρίνες.
Το 35% του core business της Μινέρβα Ελαιουργικ­ής αφορά την κατηγορία του ελαιόλαδου και περί το 20% τις μαργαρίνες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece