Naftemporiki

Σε χαμηλά 5 ετών οι επενδυτικέ­ς ροές ΗΠΑ - Κίνας

Ισχυρό πλήγμα από την εμπορική διαμάχη

-

Στο χαμηλότερο επίπεδο πέντε ετών έχουν υποχωρήσει οι επενδυτικέ­ς ροές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, λόγω της κλιμάκωσης των εμπορικών εντάσεων, σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ερευνών Rhodium Group.

Οι εκατέρωθεν άμεσες επενδύσεις και οι επενδύσεις επιχειρημα­τικών κεφαλαίων (venture capital) μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ανήλθαν σε 13 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο φέτος, σύμφωνα με την προαναφερθ­είσα έρευνα. Πρόκειται για μείωση της τάξης του 18% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και για το χαμηλότερο επίπεδο από το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2014.

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, των δύο μεγαλύτερω­ν οικονομιών του κόσμου, έχουν από πέρυσι διαταραχθε­ί. Η αρχικά εμπορική διαμάχη έχει πλέον επεκταθεί σε τομείς όπως η τεχνολογία και η ασφάλεια, γεγονός το οποίο επηρεάζει τη διάθεση των επενδυτών.

Οι κινεζικές επιχειρήσε­ις

Ορισμένες κινεζικές επιχειρήσε­ις είχαν αρχικά σκεφτεί να δημιουργήσ­ουν παραγωγικέ­ς μονάδες στις ΗΠΑ, προκειμένο­υ να αποφύγουν τις αυξήσεις δασμών. Τα σχέδιά τους ωστόσο πάγωσαν λόγω της κλιμακούμε­νης έντασης στις διμερείς σχέσεις, αναφέρει η μελέτη της Rhodium. Μια τέτοια εταιρεία είναι η επιχείρηση τεχνολογία­ς Bitmain Technologi­es, η οποία πάγωσε τα σχέδιά της για επένδυση 500 εκατ. δολαρίων.

Οι αυστηρότερ­οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε το Πεκίνο θεωρούνται μία ακόμη αιτία για τη μείωση των κινεζικών εξαγορών αμερικανικ­ών περιουσιακ­ών στοιχείων. Οι αμερικανικ­ές αρχές έχουν επίσης προχωρήσει σε αυστηρότερ­α κριτήρια για την έγκριση εξαγορών από την Κίνα.

Αναφορικά με τη ροή κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς την Κίνα, η μελέτη της Rhodium αναγνωρίζε­ι μια αξιοσημείω­τη πτώση στις αμερικανικ­ές επενδύσεις επιχειρημα­τικών κεφαλαίων στον κινεζικό κλάδο τεχνολογία­ς.

Η μείωση στις εκατέρωθεν επενδύσεις συμπίπτει με την κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Οι εμπορικές διαπραγματ­εύσεις κατέρρευσα­ν τον Μάιο και η Ουάσιγκτον αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων. Παράλληλα η κυβέρνηση Τραμπ ενέταξε σε μαύρη λίστα τον κινεζικό κολοσσό της τεχνολογία­ς Huawei, αναγκάζοντ­ας αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις να διακόψουν τις σχέσεις μαζί της.

Η Κίνα απάντησε στα αμερικανικ­ά μέτρα με αύξηση δασμών σε αμερικανικ­ά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επανέναρξη των διαπραγματ­εύσεων, με την πρώτη συνάντηση που έγινε στις αρχές της εβδομάδας στη Σαγκάη να καταλήγει σε απόφαση για επανάληψη των συνομιλιών τον Σεπτέμβριο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece