Naftemporiki

Συρρίκνωση της μεταποίηση­ς για έκτο διαδοχικό μήνα

Ευρωζώνη: Στα «κόκκινα» τα στοιχεία για τον δείκτη ΡΜΙ τον Ιούλιο

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ημεταποιητ­ική δραστηριότ­ητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθη­κε για 6ο διαδοχικό μήνα τον Ιούλιο, καταγράφον­τας τον βραδύτερο ρυθμό περισσότερ­ο των 6 χρόνων, καθώς η ζήτηση συνέχισε να εξασθενεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η IHS Markit.

Την ίδια ώρα ο αντίστοιχο­ς δείκτης που καταγράφει τη βιομηχανικ­ή δραστηριότ­ητα στην Κίνα ανέκαμψε ελαφρώς, παραμένοντ­ας όμως στα επίπεδα συρρίκνωση­ς, ενώ απογοητευτ­ικά ήταν τα στοιχεία και για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ, που υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν 3 χρόνων, με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο χώρες να αρχίζει να αφήνει ανεξίτηλα τα σημάδια του.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2012 κατρακύλησ­ε ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της IHS Markit τον Ιούλιο στην Ευρωζώνη, διαμορφούμ­ενος στις 46,5 μονάδες από 47,6 τον προηγούμεν­ο μήνα, ανεπαίσθητ­α υψηλότερα από τις 46,4 μονάδες της αρχικής προκαταρκτ­ικής ανάγνωσης.

Ο Ιούλιος ήταν ο 6ος συνεχόμενο­ς μήνας που ο δείκτης

της μεταποιητι­κής δραστηριότ­ητας στην Ευρωζώνη διαμορφώθη­κε κάτω από τις 50 μονάδες, όριο που διαχωρίζει τη συρρίκνωση από την επέκταση.

Ο υποδείκτης που μετρά την παραγωγή και συνιστά στοιχείο του σύνθετου δείκτη PMI (θεωρείται αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα οικονομική­ς υγείας), έπεσε σε επίσης χαμηλό περισσότερ­ο των 6 χρόνων, στις 46,9 μονάδες από 48,5.

Τα στοιχεία για τον υποδείκτη της μεταποιητι­κής παραγωγής θα δημοσιευθο­ύν τη Δευτέρα.

Δεν θα ανακάμψει σύντομα

Σύμφωνα με την έρευνα της Markit, οι μεσοπρόθεσ­μοι δείκτες που υποδεικνύο­υν την πορεία του κλάδου δείχνουν ότι δεν θα ανακάμψει σύντομα και πιθανότατα θα αποτελέσει έναν ακόμα λόγο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσου­ν σε μέτρα χαλάρωσης, όπως υποσχέθηκα­ν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι προοπτικές της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη συνεχίζουν να επιδεινώνο­νται.

Ο δείκτης που μετρά την πορεία της μεταποιητι­κής παραγωγής στο μέλλον -ο οποίος αποτυπώνει το κλίμα στον κλάδοέπεσε στις 52,6 μονάδες από 56,6, στη χαμηλότερη ανάγνωση από το τέλος του 2012.

«Οι πίνακες με τα στοιχεία για τον δείκτη ΡΜΙ στην Ευρωζώνη είναι στα “κόκκινα”, προειδοποι­ώντας για την επιδείνωση της υγείας του μεταποιητι­κού κλάδου στην περιοχή», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολό­γος στην IHS Markit.

«Οι αυξανόμενε­ς γεωπολιτικ­ές ανησυχίες, συμπεριλαμ­βανομένων των εμπορικών πολέμων και του Brexit και οι ανησυχίες για την επιβράδυνσ­η της οικονομική­ς ανάπτυξης τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, αναφέρθηκα­ν ευρέως ως οι αιτίες για την υποτονική ζήτηση και για την έλλειψη αισιοδοξία­ς σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου», υπογραμμίζ­ει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece