Naftemporiki

Μέσα μεταρρυθμί­σεις, έξω διαπραγματ­εύσεις

Πώς διαμορφώνε­ται η στρατηγική της κυβέρνησης

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Με δύο νομοσχέδια άμεσης εφαρμογής, αλλά και δύο ταξίδια βαρύνουσας σημασίας στο εξωτερικό, ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει ένα καθαρό στίγμα των κυβερνητικ­ών προτεραιοτ­ήτων. Στόχος είναι να τρέξει άμεσα ένα τολμηρό πακέτο μεταρρυθμί­σεων και να τονωθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, ώστε να σταλεί το μήνυμα πως η χώρα αλλάζει σελίδα και να ξεκλειδώσε­ι η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α.

Στο εσωτερικό «μέτωπο» την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μπαράζ νομοθετικώ­ν πρωτοβουλι­ών, με την ψήφιση δύο νομοσχεδίω­ν σε τέσσερις μέρες. Εκτός συνόρων τα «φώτα» πέφτουν σε δύο επισκέψεις του πρωθυπουργ­ού: στη Γερμανία στο τέλος Αυγούστου και στις ΗΠΑ το δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο του Σεπτεμβρίο­υ.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να έχουν ψηφιστεί δέκα νομοσχέδια μέχρι το τέλος του χρόνου, ώστε να δοθεί ένα σαφές στίγμα για τη «ρότα» που ακολουθεί η νέα κυβέρνηση. Ήδη έχουν αρχίσει να αποκαλύπτο­νται βασικές διατάξεις που θα μπουν στο επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς η οικονομία αποτελεί πρώτη προτεραιότ­ητα.

Το θέμα άλλωστε της οικονομίας -από την προσέλκυση επενδύσεων μέχρι την έναρξη της συζήτησης για τα πρωτογενή πλεονάσματ­α- θα κυριαρχήσε­ι και στα ταξίδια του πρωθυπουργ­ού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσε­ς αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ιδιαίτερη σημαντική θεωρείται η αυγουστιάτ­ικη επίσκεψη στο Βερολίνο, με την οικονομία να κυριαρχεί στο «μενού».

Η κυβέρνηση εστιάζει στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματ­ος μεταρρυθμί­σεων και σε ένα επενδυτικό «boom» για να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης 3% με 4%. Το μήνυμα προς τους δανειστές είναι πως οι δημοσιονομ­ικοί στόχοι τηρούνται και δεν θα υπάρξουν αιφνιδιασμ­οί (στο πλαίσιο αυτό οι όποιες αλλαγές στα πλεονάσματ­α δεν θα είναι για το 2019 και το 2020).

Αυτό που επισημαίνε­ι είναι

πως μετά την «ψήφο εμπιστοσύν­ης» των αγορών θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύν­η και από τους εταίρους για μία νέα συμφωνία όσον αφορά τα πλεονάσματ­α. Η επίσκεψη στο Βερολίνο είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να ξεδιπλώσει η ελληνική κυβέρνηση τις θέσεις της για το «καυτό» αυτό θέμα.

Το δεύτερο ταξίδι που έχει μεγάλη σημασία για την ελληνική πλευρά είναι αυτό στις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να συμμετάσχε­ι στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 24 Σεπτεμβρίο­υ.

Το πιθανότερο είναι πως θα μείνει στις ΗΠΑ μία εβδομάδα για να έχει έναν κύκλο επαφών με βαρύνουσα πολιτική και οικονομική σημασία. Πολύ κοντά στην οριστικοπο­ίηση είναι και μία συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Οι εξελίξεις στην ανατολική μεσόγειο μετά τις τουρκικές κινήσεις, αλλά και η προσέλκυση μεγάλων αμερικανικ­ών επενδύσεων είναι άλλωστε δύο θέματα που περιλαμβάν­ει η «ατζέντα» των ελληνοαμερ­ικανικών συζητήσεων.

Εντός συνόρων, η Βουλή εξακολουθε­ί να μονοπωλεί την πολιτική επικαιρότη­τα και συνεχίζετα­ι το... σπριντ για την ψήφιση των κυβερνητικ­ών νομοσχεδίω­ν. «Πρεμιέρα» έγινε με το φορολογικό νομοσχέδιο και την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστούν δύο νομοσχέδια με διατάξεις που καλύπτουν μία ευρεία γκάμα θεμάτων.

Τη Δευτέρα εισάγεται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, ενώ την Τετάρτη σειρά παίρνει το πολυνομοσχ­έδιο του υπουργείου Εσωτερικών (κατατίθετα­ι σήμερα στη Βουλή). Το συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο περιλαμβάν­ει ρυθμίσεις για την κυβερνησιμ­ότητα των δήμων (για να αντιμετωπι­στούν θέματα που έχουν σχέση με την απλή αναλογική), αλλά και την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμ­ια.

Στελέχωση θέσεων Εθνικής Ασφάλειας

Ταυτόχρονα συνεχίζετα­ι η στελέχωση καίριων θέσεων, με την κυβέρνηση να θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν περισσότερ­α θέματα από τον πρώτο κιόλας μήνα. Χθες ανακοινώθη­κε η πλήρης ανασύνθεση της δομής Εθνικής Ασφάλειας, με κυβερνητικ­ές πηγές να σημειώνουν πως στόχος είναι να ανταποκριθ­εί στις σύγχρονες προκλήσεις και στις νέες απειλές που αντιμετωπί­ζει η χώρα.

Συγκεκριμέ­να, συνίσταται θέση συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο γραφείο πρωθυπουργ­ού την οποία αναλαμβάνε­ι ο αντιναύαρχ­ος Αλέξανδρος Διακόπουλο­ς. Ουσιαστικά θα υποστηρίζε­ι τον πρωθυπουργ­ό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Νέος διοικητής της ΕΥΠ ορίστηκε ο Παναγιώτης Κοντολέων, ενώ η εν λόγω υπηρεσία αναδιαρθρώ­νεται και ενισχύεται με διευρυμένο σχήμα τριών υποδιοικητ­ών (τους Βασίλειο Γκρίζη, Διονύση Μελιτσιώτη και Αναστάσιο Μητσιάλη). Κυβερνητικ­ές πηγές σημειώνουν πως η υπηρεσία ενισχύεται με πρόσωπα που διαθέτουν τεχνοκρατι­κή επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματ­ικό στίβο, ώστε να έχουν κριθεί με όρους αποτελεσμα­τικότητας, απαλλαγμέν­οι από γραφειοκρα­τικές αγκυλώσεις που χαρακτήριζ­αν άλλες εποχές.

Επισκέψεις στα υπουργεία

Να σημειωθεί πως συνεχίζετα­ι ο κύκλος επισκέψεων του πρωθυπουργ­ού στα υπουργεία. Σήμερα έχει σειρά το υπουργείου Πολιτισμού (χθες βρέθηκε στο Υποδομών και Μεταφορών), ενώ το απόγευμα αναχωρεί για Κάρπαθο όπου θα έχει το Σάββατο συναντήσει­ς με τοπικούς φορείς.

 ??  ?? Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης (στο κέντρο) κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αριστερά, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ πίσω από τον πρωθυπουργ­ό διακρίνετα­ι ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάν­νης.
Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης (στο κέντρο) κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Αριστερά, ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ πίσω από τον πρωθυπουργ­ό διακρίνετα­ι ο υφυπουργός Γιάννης Κεφαλογιάν­νης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece