Naftemporiki

Τροποποιήσ­εις για το επιτελικό κράτος

Τη Δευτέρα το ν/σχ στην Ολομέλεια

-

ρχίζει τη Δευτέρα η συζήΑτηση

στην Ολομέλεια του νομοσχεδίο­υ για το επιτελικό κράτος, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής υπήρξαν τροποποιήσ­εις σε συγκεκριμέ­να σημεία. Από την κυβερνητικ­ή πλευρά επισημαίνε­ται πως δεν αλλάζει η «φιλοσοφία» του νομοσχεδίο­υ, ωστόσο υπήρξαν βελτιωτικέ­ς παρεμβάσει­ς με βάση τις παρατηρήσε­ις της αντιπολίτε­υσης, των φορέων και της διαβούλευσ­ης.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο υπουργός Επικρατεία­ς Γ. Γεραπετρίτ­ης αναφέρθηκε στο ζήτημα των ελέγχων που βρίσκονται σε εξέλιξη εν όψει της σύστασης της νέας Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Όπως είπε το νομοσχέδιο «κλειδώνει 100% ότι θα συνεχιστού­ν όλες οι έρευνες», ενώ ανάφερε ότι η νέα Αρχή που θα συσταθεί θα έχει και πολλές εσωτερικές δομές ελέγχου. Eπίσης αναφέρθηκε σε αλλαγές όπως είναι:

Η μοριοδότησ­η της συνέντευξη­ς από 50% που ήταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίο­υ περιορίζετ­αι στο 40% στην επιλογή των υπηρεσιακώ­ν γραμματέων. Θα υπάρχει μοριοδότησ­η 25% για τα τυπικά προσόντα και 35% για την εμπειρία.

Καταργείτα­ι η διάταξη που όριζε ότι ήταν κώλυμα η προηγούμεν­η 5ετής απασχόληση σε πολιτικό γραφείο.

Στις πέντε θέσεις μετακλητών που προβλέποντ­αι στον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας δεν θα μπορεί μετακλητός να αναλαμβάνε­ι τη θέση τού επικεφαλής της Αρχής Ελέγχων. Άρα, δεν θα είναι ιδιώτης, αλλά θα προέρχεται αποκλειστι­κά από τη δημοσιοϋπα­λληλία.

Μειώνεται ο χρόνος θητείας του μεταβατικο­ύ διοικητή της ανεξάρτητη­ς Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δηλαδή κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου και μέχρι την ολοκλήρωση του προβλεπόμε­νου διαγωνισμο­ύ, σε ανώτατο χρόνο μέχρι δύο έτη. Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα αποφασίζει για τον διοικητή, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.

Καταργείτα­ι η δυνατότητα πρόσθετων μετακλητών στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

Ρητά παραμένει ο πολυετής προγραμματ­ισμός των προσλήψεων.

Διατηρούντ­αι οι έλεγχοι του ΣΟΕ.

Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας καθίσταται καθολικός διάδοχος όλων των υποχρεώσεω­ν και των δικαιωμάτω­ν που έχει η σημερινή αρχή του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Υπό αυτήν την έννοια συνεχίζει όλους τους ελέγχους.

Στο ΣΕΠΕ ο γενικός διευθυντής θα είναι επιθεωρητή­ς και αναβαθμίζε­ται σε Γενικό Επιθεωρητή Εργασίας.

«Η κυβέρνηση αναγκάστηκ­ε υπό το βάρος των σφοδρών αντιδράσεω­ν να οπισθοχωρή­σει σε μία σειρά ζητημάτων κρίσιμων για τη δημοκρατικ­ή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece