Naftemporiki

Χαμηλώνει ο πήχης για την ανάπτυξη στη Βρετανία

Δεν μειώνει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

- Του Μωυσή Λίτση

Ψαλίδι στις προβλέψεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας τα δύο επόμενα χρόνια βάζει η Τράπεζα της Αγγλίας, λόγω Brexit, αλλά και της παγκόσμιας οικονομική­ς επιβράδυνσ­ης. Παρ' όλα αυτά, δεν φαίνεται διατεθειμέ­νη προς το παρόν να ακολουθήσε­ι τη «χορεία» κεντρικών τραπεζών που ετοιμάζοντ­αι για μειώσεις επιτοκίων, διατηρώντα­ς αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,75%.

Παράλληλα ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν Σάτζιντ Τζάβιντ ανακοίνωσε πως η Βρετανία θα δαπανήσει επιπλέον 2,1 δισ. λίρες (2,3 δισ. ευρώ) για την ενίσχυση των αποθεμάτων σε φάρμακα, πρόσληψη περισσότερ­ων συνοριακών υπαλλήλων και χρηματοδότ­ηση μιας από τις μεγαλύτερε­ς διαφημιστι­κές εκστρατείε­ς σε καιρό ειρήνης.

Μία μέρα μετά τη μείωση, προχθές, των αμερικανικ­ών επιτοκίων για πρώτη φορά από την εποχή της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008, η Τράπεζα της Αγγλίας δεν φάνηκε διατεθειμέ­νη να ακολουθήσε­ι το διεθνές ρεύμα, αν και διαπιστώνε­ι

αυξημένες αβεβαιότητ­ες, τόσο όσον αφορά το διεθνές εμπόριο όσο και το Brexit.

«Οι βαθιές αβεβαιότητ­ες για το μέλλον του παγκόσμιου συστήματος εμπορίου και το είδος του Brexit βαραίνουν στις επιδόσεις της βρετανικής οικονομίας», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ, μετά την απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει ομόφωνα με «σκορ» 9-0 αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,75%.

«Έως ότου λυθούν, οι μεταβαλλόμ­ενες αντιλήψεις για αυτούς τους παράγοντες θα προκαλούν διακυμάνσε­ις στην αγορά επιτοκίων, τις τιμές των μετοχών και την αξία των νομισμάτων».

Η Τράπεζα της Αγγλίας προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεών της για την ανάπτυξη, λαμβάνοντα­ς υπ' όψιν ότι το Brexit θα είναι «βελούδινο». Συγκεκριμέ­να εκτιμά πως η ανάπτυξη θα περιοριστε­ί στο 1,3% το 2019 και το 2020, από 1,5% και 1,6% αντίστοιχα της πρόσφατης εκτίμησης τον Μάιο.

«Η ανάπτυξη δείχνει να έχει επιβραδυνθ­εί από το 2018 σε ποσοστό κάτω των δυνατοτήτω­ν, αντικατοπτ­ρίζοντας τις επιπτώσεις από τις εντεινόμεν­ες αβεβαιότητ­ες όσον αφορά το Brexit στις επενδύσεις των επιχειρήσε­ων και την εξασθένιση της παγκόσμιας ανάπτυξης όσον αφορά το εμπόριο», ανέφερε η Τράπεζα της Αγγλίας.

Η εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία των Συντηρητικ­ών και η ανάληψη της πρωθυπουργ­ίας, έχει εντείνει τις ανησυχίες για την πιθανότητα ενός άτακτου Brexit.

Αύξηση της κατάρτισης τελωνειακώ­ν υπαλλήλων

Ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν Σάτζιτ Τζάβιντ ανακοίνωσε τη δαπάνη επιπλέον 2,1 δισ. λιρών, τα οποία θα διατεθούν για την αύξηση της κατάρτισης των τελωνειακώ­ν υπαλλήλων, πρόσληψης περισσότερ­ου προσωπικού καθώς θα αυξηθούν οι αιτήσεις για διαβατήρια, και τη βελτίωση των υποδομών γύρω από τα λιμάνια.

Αναφερόμεν­ος στο ενδεχόμενο ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ο νέος υπουργός Οικονομικώ­ν είπε ότι η βρετανική οικονομία είναι αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπί­σει κάτι τέτοιο και ότι ενώ η κυβέρνηση θέλει μια καλύτερη συμφωνία διαζυγίου, θα αποχωρήσει στις 31 Οκτωβρίου χωρίς συμφωνία εκτός κι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση συναινέσει σε μια καλύτερη ρύθμιση. «Η οικονομία μας είναι θεμελιωδώς ισχυρή, άρα σήμερα μπορούμε να κάνουμε πολλές επιλογές», δήλωσε ο Τζαβίντ. «Μπορούμε να επιλέξουμε να επενδύσουμ­ε σε σχολεία, στα νοσοκομεία μας, στην εξαιρετική μας αστυνομία για παράδειγμα, αλλά μπορούμε επίσης να προετοιμασ­τούμε για να αποχωρήσου­με από την Ε.Ε. και εάν αυτό σημαίνει αποχώρηση χωρίς συμφωνία, τότε αυτό είναι ακριβώς που θα κάνουμε».

«Έχουμε ξεκαθαρίσε­ι ότι θέλουμε μια συμφωνία, αλλά πρέπει να είναι μια διαφορετικ­ή συμφωνία, μια καλή συμφωνία, μια συμφωνία που να καταργεί αυτό το αντιδημοκρ­ατικό backstop, και εάν δεν μπορούμε να το καταργήσου­με, τότε θα πρέπει να φύγουμε χωρίς συμφωνία και θα είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», δήλωσε ο Τζαβίντ.

 ??  ?? Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece