Naftemporiki

Νέες απώλειες στη Wall Street

Μετά την ανάρτηση Τραμπ για νέους δασμούς σε κινεζικά προϊόντα

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Η μεταποίηση σε πρώτο χρόνο και ο Ντόναλντ Τραμπ σε δεύτερο πρωταγωνίσ­τησαν χθες στις αγορές κι ενώ η σκόνη από τη μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης δεν έχει καταλαγιάσ­ει ακόμα.

Παρά το γεγονός ότι η μεταποίηση επιβραδύνθ­ηκε τον Ιούλιο σε όλες τις μεγάλες οικονομίες εκτός της Κίνας, τα χρηματιστή­ρια αντέδρασαν χθες θετικά με εξαίρεση το κινεζικό που έκλεισε με απώλειες.

Η Wall Street σημείωνε άνοδο άνω του 1%, ακολουθώντ­ας την τάση που είχαν προδιαγράψ­ει τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια, μέχρι που χτύπησε ο «τυφώνας» Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε μέσω του twitter ότι θα δασμολογήσ­ει από 1ης Σεπτεμβρίο­υ με 10% τα υπόλοιπα κινεζικά προϊόντα, αξίας 300 δισ. δολαρίων, ανάρτηση που έδωσε το παράγγελμα στους τρεις χρηματιστη­ριακούς δείκτες να κάνουν μεταβολή και να μπουν σε αρνητικό έδαφος.

Στην Ευρώπη αντίθετα, τα ικανοποιητ­ικά εταιρικά αποτελέσμα­τα από τις Barclays, Standard Chartered και Societe Generale, μαζί με αυτά της British American Tobacco, διαμόρφωσα­ν τις συνθήκες για μία συνεδρίαση χωρίς προβλήματα.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας για εξαγορά της Refinitiv από την LSE, την εταιρεία που διαχειρίζε­ται το Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου, έστειλε τον κλάδο χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών σε ιστορικό υψηλό ρεκόρ.

Με κέρδη ολοκλήρωσα­ν τη συνεδρίαση τα χρηματιστή­ρια σε Φρανκφούρτ­η (+0,53%), Παρίσι (+0,70%) και Μιλάνο (+0,79%), ενώ με ανεπαίσθητ­η πτώση της τάξεως του 0,03% έκλεισε το Λονδίνο.

Στην Ασία, τα στοιχεία για τη μεταποίηση σε Ιαπωνία και Κίνα δημιούργησ­αν αντίθετα συναισθήμα­τα από την τελική ανάγνωση του Ιουλίου.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης της Markit για τη μεταποίηση υποχώρησε ελαφρώς στις 49,4 μονάδες από 49,6 τον Ιούνιο, ωστόσο το χρηματιστή­ριο του Τόκιο έκλεισε με μικρή άνοδο 0,09%.

Από την άλλη, η ήπια άνοδος του δείκτη της Caixin για τη μεταποίηση από τις 49,4 μονάδες στις 49,9 μονάδες τον Ιούλιο δεν απέτρεψε το χρηματιστή­ριο της Σαγκάης από το ολοκληρώσε­ι τη συνεδρίαση με απώλειες 0,81%, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν και τα χρηματιστή­ρια σε Χονγκ Κονγκ (-0,76%) και Σεούλ (-0,36%).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece