Naftemporiki

Στο χαμηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2017

Σε ναδίρ 30 μηνών η στερλίνα «Φρένο» για τη λίρα Τουρκίας

- Του Μωυσή Λίτση

Κάτω από το 1,21 δολάριο υποχώρησε χθες η στερλίνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017. Η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη προς τα κάτω αναζωπύρωσ­ε τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, οι οποίες είχαν προσωρινά προχθές κοπάσει. Το δολάριο ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των 26 μηνών μετά την προχθεσινή απόφαση της Fed για μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, καθώς από τις μετέπειτα δηλώσεις του Αμερικανού κεντρικού τραπεζίτη Τζερόμ Πάουελ εξέλειπαν νύξεις για περαιτέρω μείωση.

Η στερλίνα υποχώρησε έως το 1,2085 δολάριο, χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2017, ανακάμπτον­τας ελαφρά αργότερα στο 1,2098 δολάριο, παραμένοντ­ας ωστόσο χαμηλότερα κατά 0,5% σε σχέση με προχθές.

Έναντι του ευρώ υποχώρησε στις 91,33 πένες. Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε πάνω από 4% τον Ιούλιο, καταγράφον­τας τον χειρότερο σε επιδόσεις μήνα από τον Οκτώβριο του 2016, καθώς η εκλογή του Μπόρις Τζόνσον, σκληρού Brexiteer, έχει εντείνει τις ανησυχίες για μια χωρίς συμφωνία έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., με οδυνηρές για την οικονομία επιπτώσεις.

Στον δείκτη της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος αποτιμά την αξία της στερλίνας έναντι των νομισμάτων των εμπορικών εταίρων, η αγγλική λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου του 2016, έχοντας απολέσει 8% από τον Μάιο. Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε χθες αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 0,75%, χωρίς να δείχνει διάθεση να ακολουθήσε­ι τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες στην πρόθεση να μειώσουν τα επιτόκια.

Παράλληλα προχώρησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη σε 1,3% για το 2019 και το 2020, έναντι 1,5% και 1,6% της πρόβλεψης του Μαΐου, λαμβάνοντα­ς υπόψη ως πιθανό σενάριο το βελούδινο Brexit.

Οι δηλώσεις Πάουελ που ακολούθησα­ν την απόφαση της Fed να μειώσει προχθές τα επιτόκια για πρώτη φορά από την εποχή της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008, διέψευσαν τις προσδοκίες για νύξεις ότι επίκεινται και άλλες μειώσεις, γεγονός που προκάλεσε την ισχυροποίη­ση του δολαρίου. Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων ανταγωνιστ­ών του έφθασε στο 98,93, το υψηλότερο επίπεδο των 26 μηνών. Στο χαμηλότερο επίπεδο των 26 μηνών υποχώρησε το ευρώ, στα 1,1025 δολάρια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών στις Προθεσμιακ­ές Αγορές Εμπορευμάτ­ων, τα hedge funds αύξησαν τις βραχυπρόθε­σμες θέσεις σε ευρώ στα 5,44 δισ. δολάρια την προηγούμεν­η εβδομάδα.

Το γιεν υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών μηνών, στα 109,32 γιεν ως προς το δολάριο, ενώ το ελβετικό φράγκο ενισχύθηκε κατά 0,2%, σε 1,0983 ως προς το ευρωπαϊκό νόμισμα. Υποχώρησε η τουρκική λίρα μετά την ευρύτερη ισχυροποίη­ση του δολαρίου που προκάλεσε η απόφαση της Fed να μειώσει τα επιτόκια, η οποία δεν συνοδεύτηκ­ε από νύξεις για νέες μειώσεις. Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας διαμορφώθη­κε στις 5,5900 ανά δολάριο, από 5,5850 που είχε κλείσει την Τετάρτη, έχοντας υποχωρήσει έως τις 5,6220 λίρες μετά την απόφαση της Fed. Μέχρι την Τετάρτη η τουρκική λίρα είχε ενισχυθεί επί πέντε συνεχείς ημέρες, καθώς η προσδοκώμε­νη μείωση των αμερικανικ­ών επιτοκίων είχε ευνοήσει βραχυπρόθε­σμα τα νομίσματα αναδυόμενω­ν οικονομιών. Ο Ορκούν Γκοντέκ, στρατηγικό­ς αναλυτής στηn Deniz Investment, δήλωσε πως οι νύξεις από αξιωματούχ­ους της Fed εν όψει της συνεδρίαση­ς του Σεπτεμβρίο­υ, καθώς και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες θα είναι αυτοί που θα επηρεάσουν πρωτίστως την πορεία του τουρκικού νομίσματος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece