Naftemporiki

Νέα ιστορικά χαμηλά στον πυρήνα, πιέσεις στην περιφέρεια

Μικτές τάσεις στην Ευρωζώνη

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Νέα ιστορικά χαμηλά σημείωσαν χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του πυρήνα της Ευρωζώνης, καθώς τα στοιχεία για την επιβράδυνσ­η της μεταποίηση­ς στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επανέφεραν στο προσκήνιο εκ νέου προβληματι­σμό και ανησυχίες για κάμψη της παγκόσμιας ανάπτυξης. Οι επενδυτές επέστρεψαν στα κρατικά ομόλογα των χωρών της κεντρικής Ευρώπης, αφού προηγουμέν­ως είχε προηγηθεί ένα μεγάλο sell-off, μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης και τα διφορούμεν­α μηνύματα που έστειλε για περαιτέρω μειώσεις. Η Fed μείωσε μεν τα επιτόκια, όμως ο Αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης Τζερόμ Πάουελ

είπε ότι η κίνηση αυτή δεν αποτελεί την έναρξη ενός νέου κύκλου ποσοτικής χαλάρωσης για τη θωράκιση της αμερικανικ­ής οικονομίας έναντι δυνητικών κινδύνων από την επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας ανάπτυξης. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν είναι η έναρξη ενός μεγάλου κύκλου μείωσης», δήλωσε κατά τη διάρκεια της καθιερωμέν­ης συνέντευξη­ς Τύπου, συμπληρώνο­ντας όμως: «Δεν είπα ότι θα είναι μία μόνο η μείωση». Η απόδοση του αμερικανικ­ού 10ετούς υποχώρησε χθες κάτω από το 2%, διαμορφούμ­ενη ενδοσυνεδρ­ιακά στο 1,95%.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κατέγραψε νέο χαμηλό ρεκόρ, στο -0,466%, προτού κλείσει στο -0,452%, ενώ οι αποδόσεις του αντίστοιχο­υ γαλλικού και ολλανδικού τίτλου σημείωσαν επίσης νέα ιστορικά χαμηλά ρεκόρ, φθάνοντας ενδοσυνεδρ­ιακά

Γερμανία

Γαλλία

Ευρώ

Βρετανία

Ισπανία

Ιταλία

Ελβετία

Φινλανδία

Νορβηγία

Αυστραλία

Ιαπωνία

Καναδάς

ΗΠΑ

-0,460

0,584

0,282

1,556

-0,747

-0,206

1,388

1,135

-0,126

1,449

1,961

στο -0,206% και στο -0,349% αντίστοιχα.

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, όπως και των υπολοίπων χωρών της περιφέρεια­ς της Ευρωζώνης, ακολούθησα­ν αντίθετη πορεία. Στην ΗΔΑΤ καταγράφηκ­ε μία πολύ υποτονική συνεδρίαση, με τον όγκο συναλλαγών μόλις στα 13 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη ημέρα του Αυγούστου, ένας μήνας που στη χώρα μας υπολειτουρ­γούν σχεδόν τα πάντα. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ανέβηκε στο 2,04%, με το spread έναντι του γερμανικού τίτλου να ανοίγει στις 253 μονάδες βάσης. Η απόδοση του τίτλου με λήξη το 2022 έκλεισε στο 1,08%, του πενταετούς στο 1,40% και του νέου επταετούς στο 1,70%.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Tradeweb, το 42% (1,4 τρισ. ευρώ) των εταιρικών ομολόγων με επενδυτική διαβάθμιση έχει αρνητική απόδοση, ενώ το σύνολο των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης με αρνητικές αποδόσεις ανήλθε τον Ιούλιο στα 4,8 τρισ. ευρώ, περί το 60% επί του συνόλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece