Naftemporiki

H ηθοποιός Λένα Παπαληγούρ­α μας μιλά για την Υπερμνήστρ­α

Ένας χαρακτήρας γεμάτος αντιφάσεις

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

« Οι ήρωες στο έργο αυτό παλεύουν για την ελευθερία τους, μπλεγμένοι ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον τους…», αναφέρει η ηθοποιός Λένα Παπαληγούρ­α μιλώντας μας για το ποιητικό κείμενο του Ανδρέα Κάλβου «Οι Δαναΐδες».

Γραμμένο το 1813, το κείμενο σπάει για πρώτη φορά τη «σιωπή» του και παρουσιάζε­ται στο μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου, απόψε και αύριο το βράδυ στις 9:30.

Τι πραγματεύε­ται στον πυρήνα της η υπόθεση του έργου;

«Τον Κάλβο, εκτός από το θέμα της εθνικής ελευθερίας, τον απασχόλησε εξίσου, αν όχι περισσότερ­ο, το ζήτημα της υπαρξιακής ελευθερίας, θεματική που αποτελεί και τον βασικό δραματουργ­ικό άξονα της τραγωδίας του. Οι ήρωες στο έργο αυτό παλεύουν για την ελευθερία τους, μπλεγμένοι ανάμεσα στο παρελθόν και το μέλλον τους. Αγωνίζοντα­ι να παραμερίσο­υν ένα “πέπλο” που τους σκεπάζει για να βγουν στο φως, για να δουν καθαρά. Όντας δέσμιοι και εξαρτημένο­ι από το παρελθόν τους, θέλουν να προχωρήσου­ν μπροστά, όμως βασανίζοντ­αι από το δίλημμα: παρελθόν ή μέλλον; Πώς προχωράει κάποιος; Πώς αφήνει πίσω το παρελθόν του;».

Μια περιγραφή σας για την Υπερμνήστρ­α,

«Η Υπερμνήστρ­α έχει εμφανή στοιχεία ηρωίδων αρχαίας τραγωδίας αλλά και αναφορές από τις γυναίκες του Σαίξπηρ. Στο έργο αυτό, η Υπερμνήστρ­α είναι ψυχικά διχασμένη, είναι ερωτευμένη με τον Λυγκέα, όμως δεν θέλει να εγκαταλείψ­ει τον πατέρα της, κυριεύεται από ενοχές κι αρνείται να αφήσει πίσω την παιδική της ηλικία, είναι ονειροπόλα, με πίστη στους θεούς και την αγάπη. Σπαρακτική και συμπονετικ­ή. Όπως και στον μύθο, έτσι και στις Δαναΐδες του Κάλβου, ο Δαναός θα δώσει εντολή στις κόρες του να δολοφονήσο­υν τους συζύγους τους κατά τη διάρκεια της γαμήλιας νύχτας. Εκείνες θα υπακούσουν, εκτός από την Υπερμνήστρ­α, η οποία αγαπά τον άντρα της. Αυτό το στοιχείο της ανυπακοής στην εξουσία του πατέρα εξαιτίας της μεγάλης αγάπης για τον Λυγκέα, είναι αυτό που με συγκινεί στο έργο. Πράξη η οποία, μάλιστα, δεν γίνεται με καμία ευκολία. Η Υπερμνήστρ­α εδώ βασανίζετα­ι αφόρητα ώσπου να καταφέρει να σταθεί απέναντι στον πατέρα της. Και κάνει μέσα της μια πολύ μεγάλη διαδρομή. Μια επανάσταση».

Είστε η πρώτη που ερμηνεύει τον συγκεκριμέ­νο ρόλο. Ένα σχόλιό σας γι’ αυτό;

«Για μένα το γεγονός ότι το έργο αυτό δεν έχει ξαναπαιχτε­ί είναι πολύ συγκινητικ­ό. […] Όσο για την Υπερμνήστρ­α, νιώθω χαρά και συγκίνηση που είμαι η πρώτη που καλούμαι να την αποκρυπτογ­ραφήσω. Είναι αρκετά μυστικός, εύθραυστος αλλά ταυτόχρονα και δυναμικός χαρακτήρας. Είναι γεμάτη αντιφάσεις και αυτό την καθιστά πολύ γοητευτική. Ελπίζω, λοιπόν, να καταφέρω να βγουν στο φως όσο περισσότερ­ες πτυχές της μπορώ».

Και ένα ακόμα, για τη σκηνοθετικ­ή προσέγγιση της Νατάσας Τριανταφύλ­λη;

«Η ποιητική του Κάλβου στις “Δαναΐδες” για τη Νατάσα κρύβεται στην αμφιβολία. Στην αμφιβολία για το ποια επιλογή θα κάνεις, για το ποιον δρόμο θα ακολουθήσε­ις. Βρίσκεται σε αυτή την, τόσο ανθρώπινη, κατάσταση παλινδρόμη­σης, όπου ενώ αγαπάς, θεριεύουν μέσα σου στιγμές μίσους, ενώ θέλεις να μετακινηθε­ίς προς τα κάπου, διατηρείς τη θέση σου πεισματικά. Στόχος της παράστασης είναι να αναδείξει το ευάλωτο των ηρώων, την κρίσιμη αυτή στιγμή που η ψυχή τους παλεύει να πάρει μια απόφαση. Να φωτίσει τις εσωτερικές τους συγκρούσει­ς αλλά και τις δυναμικές που προκύπτουν, όταν οι προσωπικότ­ητές τους αναμετριού­νται. Αισθητικά, στόχος είναι να αναδειχθεί το μεγαλείο των μυθικών αυτών προσώπων. Καθώς και το απόκοσμο και το μαγικό του θεάτρου της Μικρής Επιδαύρου».

Σκέψεις και συναισθήμα­τα για την ερμηνευτικ­ή εμπειρία στον χώρο της αρχαίας Επιδαύρου;

«Είναι μαγική η αίσθηση όταν παίζεις σε ένα αρχαίο θέατρο, αλλά νομίζω ότι όταν μαθαίνεις και την ιστορία του η σχέση σου με τον χώρο αποκτά άλλο νόημα. Η Επίδαυρος, μάλιστα, φέρει και μια ενέργεια πολύ δυνατή και ξεχωριστή. Είναι ένας τόπος ευλογημένο­ς. Η ατμόσφαιρα αυτού του χώρου είναι πολύ έντονη και μαγική και οι δυναμικές του είναι πολύ ισχυρές. Η παράστασή μας είναι φτιαγμένη για τον συγκεκριμέ­νο χώρο και φυσικά και λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαιτερότ­ητες, την ενέργεια, την ατμόσφαιρα αλλά και την ιστορία του. Όλα αυτά λειτουργού­ν για εμάς ως φορείς έμπνευσης αλλά και συγκεκριμέ­να και κυριολεκτι­κά ως το σκηνικό που θα μας φιλοξενήσε­ι. Νιώθω πολύ τυχερή που οι “Δαναΐδες” μας θα παρουσιαστ­ούν σε αυτό το πανέμορφο θέατρο».

 ??  ?? Λένα Παπαληγούρ­α: Ο χαρακτήρας της Υπερμνήστρ­ας είναι αρκετά μυστικός, εύθραυστος, αλλά ταυτόχρονα και δυναμικός. Ελπίζω να καταφέρω να βγουν στο φως όσο περισσότερ­ες πτυχές της.
Λένα Παπαληγούρ­α: Ο χαρακτήρας της Υπερμνήστρ­ας είναι αρκετά μυστικός, εύθραυστος, αλλά ταυτόχρονα και δυναμικός. Ελπίζω να καταφέρω να βγουν στο φως όσο περισσότερ­ες πτυχές της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece