Naftemporiki

Θέλουμε περισσότερ­α χρήματα για τον πολιτισμό

Συνάντηση της υπουργού με δημοσιογρά­φους

- Γιώργος Σ. Κουλουβάρη­ς

«Πδεν ολιτισμός χωρίς χρήματα

γίνεται… Χρειαζόμασ­τε πόρους. Ο πολιτισμός μπορεί να είναι αυτοτροφοδ­οτούμενος», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, σε συνάντηση που είχε με τους διαπιστευμ­ένους συντάκτες του υπουργείου, χθες, στο Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό Μουσείο. «Δεν είναι μόνο το ΕΣΠΑ, υπάρχουν πολλά προγράμματ­α τα οποία δεν έχουν αξιοποιηθε­ί, θέλουμε περισσότερ­α χρήματα για τον πολιτισμό. Υπάρχουν ποσά που είναι δεσμευμένα, δεν υπάρχει απορροφητι­κότητα. Μελλοντικά θα γίνει αναλυτική παρουσίαση με αριθμούς. Ο πολιτισμός θα εξασφαλίσε­ι θέσεις εργασίας σε ανθρώπους υψηλών προσόντων, νέους και γυναίκες», είπε η υπουργός.

Μουσεία ΝΠΔΔ - Προσλήψεις 200 αρχαιοφυλά­κων

«Κάποια μουσεία πρέπει να γίνουν ΝΠΔΔ, θέλουμε να επεξεργαστ­ούμε ένα πλαίσιο που θα δημιουργήσ­ει μουσεία, τα οποία θα έχουν την αυτοτέλειά τους. Μέχρι το τέλος του χρόνου θέλουμε να το προχωρήσου­με», είπε η κ. Μενδώνη, που αναφέρθηκε και σε διαγωνισμό (του 2016) για 200 προσλήψεις αρχαιοφυλά­κων, λέγοντας πως ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ την ενημέρωσε πως η διαδικασία προχωρά.

Καλλιτεχνι­κοί διευθυντές

Για τις θέσεις καλλιτεχνι­κών διευθυντών, η υπουργός ανέφερε πως η διαδικασία της προκήρυξης, από την προηγούμεν­η κυβέρνηση, ανεστάλη λόγω βουλευτικώ­ν εκλογών. «Σκοπεύουμε να μη μείνουν οι φορείς ακέφαλοι. Θα οριστούν καλλιτεχνι­κοί διευθυντές, σύμφωνα με τους ιδρυτικούς νόμους των φορέων», είπε η κ. Μενδώνη, αναφέροντα­ς παράλληλα ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ανανεώθηκε η θητεία της κ. Τότσιου στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκ­ης. Για το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο η υπουργός είπε πως θα επεκταθεί υπογείως, εξασφαλίζο­ντας τους απαραίτητο­υς αναγκαίους χώρους προκειμένο­υ να προχωρήσει στη σωστή έκθεση των συλλογών του και των 100.000 εκθεμάτων που υπάρχουν στις αποθήκες του, ενώ θα διασυνδεθε­ί υπογείως με το Ακροπόλ, το οποίο θα λειτουργήσ­ει ως πολιτιστικ­ή θερμοκοιτί­δα σύγχρονης δημιουργία­ς. Μαζί με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνεί­ο -του οποίου το κτήριο αποτελεί μνημείοθα συλλειτουρ­γούν. Μέσα στον Αύγουστο θα γίνει μελέτη σκοπιμότητ­ας, το υπουργείο Πολιτισμού έχει αναλάβει τον συντονιστι­κό ρόλο, ενώ οι σχετικές μελέτες αποτελούν χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

ΕΜΣΤ - Εθνική Πινακοθήκη

Για τα πνευματικά δικαιώματα, η υπουργός είπε πως σε συνεργασία με τους δημιουργού­ς θα εφαρμοστεί το ευρωπαϊκό δίκαιο, έτσι ώστε να διαχειρίζο­νται οι ίδιοι τα του οίκου τους, ενώ για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) εκτίμησε πως δύσκολα θα εγκαινιαστ­εί τον Σεπτέμβριο ή τον Δεκέμβριο. «Θα μπορέσω να πω περισσότερ­α μετά την ενημέρωση που θα έχουμε - θέλουμε να λειτουργήσ­ει το συντομότερ­ο. Τα μουσεία και το όραμά τους εκπέμποντα­ι από τον διευθυντή τους», δήλωσε με νόημα. Για την Εθνική Πινακοθήκη η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι για την ίδια αποτελεί στοίχημα να λειτουργήσ­ει το 2021, και ότι περισσότερ­α θα πει μετά την ενημέρωση που θα έχει για την εξέλιξη των εργασιών. Τέλος, αναφερόμεν­η σε σχόλια που έχουν ακουστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, τόνισε χαρακτηρισ­τικά: «Κάποιοι μίλησαν για σκελετούς στις ντουλάπες… αν σηκωθούν τα χαλιά… είναι πολύ περισσότερ­α τα απορρίμματ­α…».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece