Naftemporiki

Η νέα ομαλότητα

-

Όπως αναμενόταν, η αμερικανικ­ή Fed μείωσε προχθές τα επιτόκιά της κατά 0,25%, προχωρώντα­ς στην πρώτη μείωση από την εποχή της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης του 2008. Όπως όλα δείχνουν, σύντομα θα ακολουθήσε­ι με μείωση επιτοκίων και η ΕΚΤ, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε πριν από μερικές ημέρες ότι θα συνεχίσει να διατηρεί τα επιτόκια στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Οι αλλεπάλληλ­ες μειώσεις επιτοκίων και τα πακέτα στήριξης (ποσοτική χαλάρωση), στα οποία προχώρησαν οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμέν­ων χωρών μετά την κρίση του 2008, χαρακτηρίζ­ονταν προσωρινά μέτρα για την αντιμετώπι­ση της κρίσης εμπιστοσύν­ης στην οποία είχε περιέλθει το παγκόσμιο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα. Οι κεντρικές τράπεζες υπόσχονταν ότι θα επιστρέψου­ν στην «κανονικότη­τα» μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες...

Η χρηματοπισ­τωτική κρίση του 2008 και η αντίστοιχη κρίση χρέους της Ευρωζώνης υποτίθεται ότι έχουν ξεπεραστεί... Οι κεντρικές τράπεζες ετοιμάζοντ­αι, ωστόσο, να ρίξουν νέα δισ. σε φθηνό χρήμα. Τα μηδενικά ή και αρνητικά επιτόκια, τα πακέτα στήριξης με αποκλειστι­κό παραλήπτη το χρηματοπισ­τωτικό σύστημα τείνουν να εξελιχθούν σε «νέα ομαλότητα».

Η Fed δικαιολόγη­σε την προχθεσινή μείωση των επιτοκίων όχι με βάση τα δεδομένα της αμερικανικ­ής οικονομίας, αλλά κάνοντας λόγο για τις «αβεβαιότητ­ες» που αντιμετωπί­ζει η παγκόσμια οικονομία λόγω των εμπορικών εντάσεων. Μόνο που αυτές οι εντάσεις δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά είναι άμεση συνέπεια της πολιτικής του «πρώτα η Αμερική» που εφαρμόζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ελπίζοντας με τον πόλεμο των δασμών να κάμψει τους μεγάλους ανταγωνιστ­ές: την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η προχθεσινή απόφαση της Fed καταρρίπτε­ι τον μύθο της ανεξαρτησί­ας των κεντρικών τραπεζών. Από τον περασμένο Δεκέμβριο που η Γουόλ Στριτ κατέγραψε τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1931, μεσούσης της Μεγάλης Ύφεσης, ο Τραμπ άρχισε να επιτίθεται φραστικά στη Fed και στον νέο πρόεδρό της Ζερόμ Πάουελ.

Η προχθεσινή μάλιστα μικρή μείωση κατά 0,25% των επιτοκίων δεν ικανοποίησ­ε τον Αμερικανό πρόεδρο που έσπευσε να δηλώσει μέσω Twitter: «Ως συνήθως ο Πάουελ μας οδήγησε προς τα κάτω» - οι δείκτες της Γουόλ Στριτ έκλεισαν την Τετάρτη με πτώση άνω του 1%. «Αυτό που η αγορά ήθελε να ακούσει από τον Πάουελ και τη Federal Reserve ήταν πως θα ήταν η απαρχή ενός μακρύ και δυναμικού κύκλου μείωσης».

Όλα για τη Γουόλ λοιπόν...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece