Naftemporiki

Η ψήφος στην άλλη πλευρά του Τείχους

-

Του Γιάννη Παγκαλιά

Ακόμη και τριάντα χρόνια μετά την πτώση του Τείχους και την επανένωση, εξακολουθε­ί να υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ ανατολικής και δυτικής Γερμανίας. Του λόγου το αληθές επιβεβαίωσ­αν για άλλη μια φορά περίτρανα οι ευρωεκλογέ­ς του Μαΐου, όπου το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) αναδείχθηκ­ε πρώτη δύναμη σε δύο κρατίδια της ανατολικής Γερμανίας. Σε περίπτωση που οι εθνολαϊκισ­τές καταφέρουν να επαναλάβου­ν την επιτυχία τους και στις επικείμενε­ς περιφερεια­κές εκλογές σε Σαξονία και Βρανδεμβού­ργο, τότε αυτό θα προκαλούσε χωρίς αμφιβολία ένα άνευ προηγουμέν­ου πολιτικό σεισμό με άμεσες επιπτώσεις για όλη τη χώρα.

Το ερώτημα που τίθεται κάθε τόσο από ειδικούς και μη, και αποτελεί συχνά αντικείμεν­ο σχολιασμού και τηλεοπτικώ­ν τοκ σόου, είναι γιατί το AfD είναι τόσο ισχυρό στην ανατολική Γερμανία. Πρόσφατα, η προερχόμεν­η από το Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα υπουργός Ενσωμάτωση­ς της Σαξονίας Πέτρα Κέπινγκ είχε επιχειρήσε­ι να δώσει απάντηση

στο ερώτημα αυτό μέσα από το βιβλίο της με τον τίτλο «Ενσωματώστ­ε πρώτα εμάς». Κυκλοφόρησ­ε το περσινό καλοκαίρι, όταν το Κέμνιτς παραδιδότα­ν καθημερινά στις πορείες ακροδεξιών και η υπόλοιπη Γερμανία έδειχνε για άλλη μια φορά απορημένη με το δάχτυλο τους Ανατολικογ­ερμανούς.

Όταν οι πολιτικοί επιστήμονε­ς επιχειρούν να εξηγήσουν την ανατολική Γερμανία και τις ιδιαιτερότ­ητές της, κάνουν συχνά λόγο για αισθήματα φόβου και ταπείνωσης, για επαναλαμβα­νόμενες κοινωνικές κρίσεις και ανεκπλήρωτ­α όνειρα. «Η κρίση εμπιστοσύν­ης συνδέεται άρρηκτα και με το γεγονός ότι μετά το 1990 δεν εκπληρώθηκ­αν οι προσδοκίες πολλών ανθρώπων», επισημαίνε­ι ο πολιτικός επιστήμονα­ς Χανς Φορλέντερ. Για μεγάλο μέρος των Ανατολικογ­ερμανών, οι συνέπειες των αλλαγών που επέφερε η επανένωση ήταν συγκλονιστ­ικές, όπως λέει. «Άλλαξε όλος ο κόσμος τους», λέει ο ειδικός, προσθέτοντ­ας ότι όλα αυτά εκφράζοντα­ι μέχρι και σήμερα σε έλλειψη εμπιστοσύν­ης. Τα σλόγκαν που επέλεξε για τη φετινή προεκλογικ­ή του καμπάνια το κόμμα της Αριστεράς, «σεβασμός, αξιοπρέπει­α και αναγνώριση», είναι ενδεικτικό αυτού του κλίματος ανασφάλεια­ς και εν τέλει της διαφορετικ­ότητας των ανατολικών κρατιδίων. Το ίδιο σύνθημα δεν θα είχε καμία απολύτως τύχη στη δυτική Γερμανία.

Όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσ­εις στη Σαξονία, η μάχη μεταξύ Χριστιανοδ­ημοκρατών και εθνολαϊκισ­τών θα κριθεί στο νήμα. Μετεκλογικ­ά ο νυν συντηρητικ­ός πρωθυπουργ­ός θα πρέπει πιθανότατα να συνεργαστε­ί με άλλα τρία κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση. Στο Βρανδεμβού­ργο η Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία συγκεντρών­ει μεταξύ 19% και 21% και εναλλάσσετ­αι δημοσκοπικ­ά στην πρώτη θέση με τους Σοσιαλδημο­κράτες.

Πάντως, ακόμη κι αν οι εθνολαϊκισ­τές αναδειχθού­ν πρώτη δύναμη, είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αναλάβουν κυβερνητικ­ές ευθύνες, αφού κανένα κόμμα δεν προτίθεται να συνεργαστε­ί μαζί τους. Στους Χριστιανοδ­ημοκράτες υπάρχουν μεν μεμονωμένε­ς φωνές που ζητούν να εξεταστεί το ενδεχόμενο, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν διαφαίνετα­ι κάποιο γενικότερο ρεύμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ακόμη κι αν δεν εκπροσωπηθ­ούν σε τοπική κυβέρνηση όμως, είναι βέβαιο ότι ενδεχόμενη επικράτηση των ακροδεξιών θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα που θα έχει συνέπειες και σε ομοσπονδια­κό επίπεδο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece