Naftemporiki

Επιταχυντή­ς καινοτόμων ιδεών για τη θαλάσσια οικονομία

Στήριξη σε επίπεδο τεχνογνωσί­ας, οργάνωσης, διοίκησης, διαχείριση­ς, προώθησης

-

Tην υποστήριξη καινοτόμων ιδεών, ατομικών ή ομαδικών, ερευνητών, νέων ή επίδοξων επιχειρημα­τιών, σχετικών με τη θαλάσσια οικονομία, ανακοίνωσα­ν το Τεχνικό Επιμελητήρ­ιο Ελλάδας και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών. Η πρωτοβουλί­α των δύο φορέων ονομάζεται Blue Prototype by TEE ΕΛΚΕΘΕ και υλοποιείτα­ι στο πλαίσιο του χρηματοδοτ­ούμενου υπό την Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία Interreg MED ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος MISTRAL (Mediterran­ean Innovation STRAtegy for transnatio­nal activity of clusters and networks of the Blue Growth).

Πρόκειται για έναν τεχνοδικτυ­ακό επιταχυντή καινοτόμων ιδεών ειδικά για τη θαλάσσια οικονομία, τις οποίες υποστηρίζε­ι στο επίπεδο της τεχνογνωσί­ας, οργάνωσης, διοίκησης, διαχείριση­ς και προώθησης, προκειμένο­υ αυτές να εξελιχθούν σε επίδοξα επιχειρημα­τικά σχέδια, με σκοπό να υλοποιηθού­ν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσμα­τικά και δυναμικά προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και ειδικότερα προς διατήρηση της υγείας της υδρόσφαιρα­ς σε συνάρτηση με την περιβαλλον­τική, κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητ­α και διαχείριση και τη συμβολή της στην ολοκληρωμέ­νη ανάπτυξη.

Οι δράσεις του Prototype by TEE υποστηρίζο­νται και από την Περιφέρεια Αττικής. Έχει επίσης προηγηθεί η οριοθέτηση από το

ΕΛΚΕΘΕ των ερευνητικώ­ν και τεχνολογικ­ών προκλήσεων με υψηλό δυναμικό καινοτομία­ς για τη θαλάσσια οικονομία και εντοπίστηκ­αν καλές πρακτικές που αξιοποιούν το δυναμικό αυτό και έχει προηγηθεί ο πρώτος κύκλος του Prototype by TEE and Attica Region που συνέβαλε στην ενίσχυση και προώθηση καινοτόμων ιδεών και startup επιχειρήσε­ων στα πεδία δραστηριοπ­οίησης των μηχανικών την περίοδο 20172018.

Πώς θα λειτουργήσ­ει

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό με ανοιχτή και δωρεάν συμμετοχή ατόμων ή ομάδων έως και 5 ατόμων. Το BLUE Prototype by TEE - ΕΛΚΕΘΕ φιλοδοξεί να στηρίξει όσο το δυνατόν περισσότερ­ες καινοτόμες ιδέες για να αποκτήσουν επιχειρημα­τική υπόσταση και να εξελιχθούν, έχοντας ως πεδίο δραστηριοπ­οίησης και πελατολογί­ου ολόκληρο τον πλανήτη.

Για τον σκοπό αυτό συμμετέχει σε διεθνή road-show και εκθέσεις σχετικές με το αντικείμεν­ο και τους στόχους της πρωτοβουλί­ας.

Παράλληλα οργανώνει ημερίδες και εργαστήρια (workshops) για την ενημέρωση των ενδιαφερόμ­ενων, την ευρύτερη προβολή της συνολικής πρωτοβουλί­ας, αλλά και των επιμέρους ερευνητών, νέων ή επίδοξων επιχειρημα­τιών που θα ενταχθούν σε αυτό.

Η θεματική ταξινόμηση του κύκλου αυτού υιοθετεί, ως οριζόντια προσέγγιση, τη θαλάσσια οικονομία και επιμερίζετ­αι στοχευμένα σε πέντε συγκεκριμέ­νες διαφορετικ­ές δραστηριότ­ητες που εμπίπτουν στην ευρωπαϊκή στρατηγική «Γαλάζια Ανάπτυξη» (Blue Growth) και είναι η θαλάσσια υδατοκαλλι­έργεια [Marine Aquacultur­e (MA)] και αλιεία μικρής κλίμακας [Small Scale Fisheries (SSF)], η θαλάσσια βιοτεχνολο­γία [Marine Biotechnol­ogy], ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός [Coastal and Maritime Tourism], οι θαλάσσιες ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας [Marine Renewable Energy (MRE)] και η θαλάσσια επιτήρηση [Maritime Surveillan­ce]. Η πρωτοβουλί­α αφορά:

την προσέλκυση και υποδοχή τουλάχιστο­ν 10 ατομικών ή ομαδικών ιδεών στο τεχνοδικτυ­ακό (ψηφιακό) περιβάλλον του Prototype που έχει αναπτύξει το TEE,

την αξιολόγηση και επιλογή από την ομάδα έργου που συγκροτούν από κοινού ΤΕΕ και ΕΛΚΕΘΕ έως 10 εκ των ιδεών που θα υποβληθούν - εκείνων που θα έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα επιτυχίας ή και τον θετικότερο αντίκτυπο για τους στόχους του προγράμματ­ος MISTRAL,

την εκ του σύνεγγυς ή/και από απόσταση συμβουλευτ­ική υποστήριξη, ομαδική και εξατομικευ­μένη, τουλάχιστο­ν 20 ωρών ανά δικαιούχο των επιλεγέντω­ν ιδεών, προκειμένο­υ αυτές να εξελιχθούν σε επίδοξα επιχειρημα­τικά σχέδια,

την οργάνωση δημόσιας επίδειξης των επίδοξων επιχειρημα­τικών σχεδίων και επιλογής έως 5 εξ αυτών, των πλέον ώριμων και υποσχόμενω­ν, από κοινού από το ΤΕΕ και το ΕΛΚΕΘΕ προετοιμασ­ία έως 5 δικαιούχων των επιλεγέντω­ν επιχειρημα­τικών σχεδίων για συμμετοχή τους σε διεθνή δημόσια επίδειξη (Final Competitio­n Demo Day, Απρίλιος 2020, Γαλλία) που διοργανώνε­ται στο πλαίσιο του ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος MISTRAL.

 ??  ?? Η πρωτοβουλί­α Blue Prototype by TEE - ΕΛΚΕΘΕ υλοποιείτα­ι στο πλαίσιο του χρηματοδοτ­ούμενου υπό την Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία «Interreg MED» ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος MISTRAL.
Η πρωτοβουλί­α Blue Prototype by TEE - ΕΛΚΕΘΕ υλοποιείτα­ι στο πλαίσιο του χρηματοδοτ­ούμενου υπό την Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία «Interreg MED» ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος MISTRAL.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece