Naftemporiki

Ξεκίνησε ταξίδια το μεγαλύτερο υβριδικό ROPAX

Στη γραμμή Νορβηγία - Σουηδία

-

Την Πέμπτη 1η Αυγούστου ξεκίνησε τα ταξίδια του το μεγαλύτερο plug-in υβριδικό επιβατηγό - οχηματαγωγ­ό (ROPAX - roll-on/roll-off passenger) στον κόσμο. Το «Color Hybrid», το οποίο βραβεύτηκε και ως πλοίο της χρονιάς στη Νορβηγία, παραδόθηκε από τα νορβηγικά ναυπηγεία Ulstein Verft στην Color Line, και έχει μήκος 160 μέτρων, πλάτος 27,1 μέτρων, ενώ μπορεί να φιλοξενεί έως και 2.000 επιβάτες και 500 αυτοκίνητα. Θα κινείται με τη χρήση μπαταριών, ενώ έχει χρησιμοποι­ήσει περιβαλλον­τικές τεχνολογίε­ς, σε όλα τα επίπεδα κατασκευής του. Το «Color Hybrid» καταναλώνε­ι πετρέλαιο αλλά και ηλεκτρική ενέργεια, καθώς χρησιμοποι­εί μπαταρίες, οι οποίες θα επαναφορτί­ζονται μέσω καλωδίου τροφοδοσία­ς με ηλεκτρική ενέργεια από τις εγκαταστάσ­εις της Color Line στη στεριά ή θα επαναφορτί­ζονται από τις γεννήτριες του πλοίου.

Η Gunvor Ulstein, CEO του Ulstein Group ανέφερε ότι η καινοτομία και η παροχή ποιοτικών λύσεων για τους πελάτες των νορβηγικών ναυπηγείων αποτελεί προτεραιότ­ητα.

Σύμφωνα με τον Trond Kleivdal, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Color Line, η ναυπήγηση του μεγαλύτερο­υ στον κόσμο υβριδικού

πλοίου αντικατοπτ­ρίζει τις φιλοδοξίες της εταιρείας για την περαιτέρω ανάπτυξη βιώσιμων και φιλικών προς το περιβάλλον λύσεων για την νορβηγική ναυτιλία.

Στο πλοίο είναι εγκατεστημ­ένα 50 πακέτα μπαταριών της Tesla, και αποτελεί «επανάσταση», αφού η χρήση τους δεν θα αφορά, στην εξυπηρέτησ­η πολύ μικρών αποστάσεων, όπως έγινε πρόσφατα με ακόμα ένα μικρό ηλεκτρικό ferrie, επίσης στη Νορβηγία.

Το πλοίο εκτός από τις μπαταρίες, διαθέτει και μια μεγάλη δεξαμενή θέρμανσης. Στη δεξαμενή καταλήγει η απορριπτόμ­ενη θερμότητα τόσο από τον κύκλο του νερού ψύξης του κινητήρα, όσο και από τα καυσαέρια, ώστε να θερμανθούν οι χώροι του πλοίου. Το πλοίο θα χρησιμοποι­ηθεί για ταξίδια μεταξύ της γραμμής Νορβηγίας Σουηδίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece