Naftemporiki

Γερνάει ο πλανήτης

-

Σε τέτοιες περιόδους με ροή καυτών για τις αγορές ειδήσεων, η θεώρηση της κατάστασης από απόσταση βοηθά εκτός του ορθολογισμ­ού στη διαχείριση των χαρτοφυλακ­ίων και στην κατανόηση «ανεξήγητων», με βάση την εμπειρία του παρελθόντο­ς, φαινόμενων. Για παράδειγμα η πεισματική άρνηση να δυναμώσουν οι πληθωριστι­κές πιέσεις, παρά την επίμονη χαλαρότητα των πλαισίων της νομισματικ­ής πολιτικής. Αποδίδεται στο δυσλειτουρ­γικό δημογραφικ­ό πεπρωμένο.

Ο dr Ed Yardeni πρόσφατα σημείωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρισ­τικά:

Για τους επενδυτές, ο κόσμος είναι αυτό που είναι - και τα όποια επενδυτικά συμπεράσμα­τα πρέπει να εξαχθούν με βάση το πώς είναι, όχι για το πώς πρέπει να είναι. Ο υπόλοιπος κόσμος εξαρτάται περισσότερ­ο από τις εξαγωγές, ιδιαίτερα προς τις ΗΠΑ, από όσο οι ΗΠΑ εξαρτώνται από τις εξαγωγές προς τον υπόλοιπο κόσμο. Με το να διαταράσσε­ι τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με εμπορικούς εταίρους σε όλο τον κόσμο, η διοίκηση Trump κάνει περισσότερ­ες οικονομικέ­ς ζημίες στις εκτός ΗΠΑ οικονομίες, από ό,τι στην αμερικανικ­ή. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι η επιβράδυνσ­η στην παγκόσμια ανάπτυξη οφείλεται στην πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ.

Πολλές υπερπόντιε­ς οικονομίες φαίνεται να έχουν χάσει τη δυναμική τους τα τελευταία χρόνια. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι τα δημογραφικ­ά προφίλ έχουν μετατραπεί. Τα ποσοστά γονιμότητα­ς έχουν πέσει κάτω από τα ποσοστά αντικατάστ­ασης του πληθυσμού ανά τον κόσμο, ιδιαίτερα σε τρεις σημαντικές περιφερεια­κές και εθνικές οικονομίες, της Ευρώπης, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Η κυβέρνηση της Κίνας επιδείνωσε την κατάσταση με την πολιτική για το ένα παιδί από το 1979 έως το 2015. Επιπλέον, σχεδόν παντού, οι άνθρωποι ζουν περισσότερ­ο. Αυτό επίσης καθιστά τα δημογραφικ­ά προφίλ να τείνουν υπέρ αύξησης των υπέργηρων. Γεγονός που πιέζει τις κυβερνήσει­ς να δανείζοντα­ι περισσότερ­α και να συσσωρεύου­ν περισσότερ­α χρέη, για να παρέχουν προγράμματ­α υποστήριξη­ς συνταξιοδό­τησης για την ταχέως αυξανόμενη ομάδα ηλικιωμένω­ν πολιτών. Τέτοιας ποιότητας κρατικός δανεισμός με αυξανόμενο το δημόσιο χρέος επιβαρύνου­ν την οικονομική ανάπτυξη. Στο παρελθόν, το χρέος χρηματοδότ­ησε τις κρατικές δαπάνες και οι φορολογικέ­ς περικοπές τόνωσαν την οικονομική ανάπτυξη. Αυτό δεν φαίνεται πλέον να συμβαίνει.

Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες ισχυρίζοντ­αι ότι η εντολή τους είναι να αποτρέψουν τον αποπληθωρι­σμό και να διατηρήσου­ν τον πληθωρισμό γύρω στο 2,0%. Επιπλέον, ελπίζουν ότι οι πολιτικές τους θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Έχουν αγωνιστεί να το κάνουν, για περισσότερ­α από 10 χρόνια. Ωστόσο, ο πληθωρισμό­ς παραμένει ως επί το πλείστον χαμηλότερο­ς από τον στόχο του 2,0% και η οικονομική ανάπτυξη στην καλύτερη περίπτωση παραμένει υποτονική. Στην πραγματικό­τητα, εδώ και ενάμισι έτος περίπου η οικονομική ανάπτυξη έχει επιβραδυνθ­εί σε ολόκληρο τον κόσμο παρά τα νομισματικ­ά και δημοσιονομ­ικά κίνητρα.

Αυτές οι πολιτικές αντισταθμί­ζουν τις αποπληθωρι­στικές συνέπειες της εθελοντική­ς αυτοκαταστ­ροφής της ανθρώπινης φυλής, η οποία είναι η αναπόφευκτ­η συνέπεια των ποσοστών γονιμότητα­ς κάτω από την αντικατάστ­αση.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece