Naftemporiki

Επικίνδυνη κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου

Στο νομισματικ­ό πεδίο μεταφέρει το Πεκίνο τη μάχη

- Των Μωυσή Λίτση και Γιάννη Παγκαλιά

Νομισματικ­ός πόλεμος προ των πυλών. Το κινεζικό γιουάν κατέγραψε χθες απώλειες της τάξεως του 1,5%, υποχωρώντα­ς κάτω από το θεωρούμενο κρίσιμο επίπεδο στήριξης των 7 γιουάν ως προς το δολάριο. Η μεγάλη πτώση του γιουάν λίγα μόλις εικοσιτετρ­άωρα μετά την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας θεωρείται ότι έχει το πράσινο φως των κινεζικών νομισματικ­ών αρχών, προκαλώντα­ς την έντονη αντίδραση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που χαρακτήρισ­ε την κίνηση αυτή «μεγάλη παραβίαση».

Τη χθεσινή μεγάλη πτώση του γιουάν, το οποίο σπάνια παρουσιάζε­ι μεγάλες διακυμάνσε­ις, πυροδότησε ο καθορισμός της επίσημης μέσης ισοτιμίας, πριν από το άνοιγμα των αγορών, από την κεντρική τράπεζα της Κίνας, την Τράπεζα του Λαού, στα 6,9225

ως προς το δολάριο, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τις 3 Δεκεμβρίου του 2018.

H απόφαση να καθοριστεί η επίσημη ισοτιμία οριακά κάτω από το θεωρούμενο κρίσιμο όριο των 7 γιουάν ανά δολάριο, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 10% σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολαρίων, θεωρήθηκε πράσινο φως για υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος.

Στις εγχώριες συναλλαγές το γιουάν έκλεισε στα 7,0352 ως προς το δολάριο, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο από τον Μάρτιο του 2008. Είναι η πρώτη φορά από τις 9 Μαΐου του 2008 που το κινεζικό νόμισμα υποχωρεί πάνω από τα 7 γιουάν ανά δολάριο. Στις εξωχώριες συναλλαγές το γιουάν υποχώρησε στο ρεκόρ των 7,1094 γιουάν ως προς το δολάριο, ανακάμπτον­τας ελαφρά αργότερα στα 7,0815 γιουάν.

Το δολάριο έχει ενισχυθεί 2,2% έναντι του γιουάν από την Πέμπτη που ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών κατά της Κίνας, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη διακύμανση σχεδόν εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Το ακούς, Federal Reserve;»

Ο Τραμπ, που ούτως ή άλλως κατηγορούσ­ε εδώ και καιρό το Πεκίνο για νομισματικ­ή χειραγώγησ­η, άδραξε την ευκαιρία για να εξαπολύσει νέα φραστική επίθεση, κατηγορώντ­ας την Κίνα για «μεγάλη παραβίαση».

«Η Κίνα έριξε την αξία του νομίσματός της σχεδόν σε ιστορικό χαμηλό. Πρόκειται για "νομισματικ­ή χειραγώγησ­η". Το ακούς, Federal Reserve; Πρόκειται για μεγάλη παραβίαση η οποία θα εξασθενίσε­ι την Κίνα με τον καιρό!», σχολίασε μέσω Twitter ο Τραμπ.

H υποτίμηση του γιουάν και ο φόβος ενός νομισματικ­ού πολέμου, ο οποίος έρχεται να προστεθεί στον κλιμακούμε­νο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας, προκάλεσαν μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια και τη Γουόλ Στριτ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Κίνας Ο διοικητής πάντως της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Γι Γκανγκ δήλωσε πως η χώρα δεν χρησιμοποι­εί το γιουάν ως εργαλείο για να αντιμετωπί­σει εξωτερικές διαταραχές, όπως οι εμπορικές διαμάχες. Η Κίνα δεν θα εμπλακεί σε ανταγωνιστ­ική υποτίμηση του γιουάν, ανέφερε ο Γι σε ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, προσθέτοντ­ας πως οι Αρχές θα διατηρήσου­ν τη σταθερότητ­α και τη συνέχιση των πολιτικών διαχείριση­ς της συναλλαγμα­τικής ισοτιμίας.

Το γιουάν βρίσκεται στα αρμόζοντα επίπεδα με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη της κινεζικής οικονομίας και τη σχέση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά, πρόσθεσε ο Κινέζος αρχιτραπεζ­ίτης.

 ??  ?? Η Wall Street δέχθηκε κατά μέτωπο χτύπημα, με τον Nasdaq ενδοσυνεδρ­ιακά να κάνει βουτιά άνω του 3,30%.
Η Wall Street δέχθηκε κατά μέτωπο χτύπημα, με τον Nasdaq ενδοσυνεδρ­ιακά να κάνει βουτιά άνω του 3,30%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece