Naftemporiki

Νέο πλάνο αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών

Πού οφείλεται η συσσώρευση των χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες

- Του Θάνου Τσίρου

Άμεση προτεραιότ­ητα αποτελεί για το οικονομικό επιτελείο η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες και τον Ιούνιο παρέμειναν πάνω από τα 2,1 δισ. ευρώ μαζί με τις επιστροφές φόρου που παραμένουν σε εκκρεμότητ­α.

Η μείωση των συσσωρευμέ­νων χρεών του Δημοσίου «πάγωσε» στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης. Το «πάγωμα» αυτό είχε αποτέλεσμα και στο τέλος Ιουνίου οι συσσωρευμέ­νες οφειλές και να ξεπερνούν τα δύο δισ. ευρώ και να αντιστοιχο­ύν σε πάνω από 1% του ΑΕΠ. Για το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν τίθεται θέμα ρευστότητα­ς καθώς τα ταμεία είναι γεμάτα.

Οι οφειλές παραμένουν στο ύψος τους εξαιτίας των γραφειοκρα­τικών αγκυλώσεων. Η πληρωμή προϋποθέτε­ι τη συνεργασία του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους με τα λογιστήρια των επιμέρους φορέων του Δημοσίου αλλά και το «ξεμπλοκάρι­σμα» υποθέσεων πολλών εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων ευρώ οι οποίες κολλάνε στα δικαστήρια. O υπουργός Οικονομικώ­ν προανήγγει­λε τη συγκρότηση ενός νέου πλάνου αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου, ενώ το θέμα παρακολουθ­ούν από κοντά και οι θεσμοί, καθώς θεωρούν απογοητευτ­ικές τις επιδόσεις της ελληνικής κυβέρνησης στον συγκεκριμέ­νο τομέα. Έτσι, για την κυβέρνηση, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών θα επιφέρει διπλό κέρδος: ενίσχυση της ρευστότητα­ς στην αγορά -η οποία με τη σειρά της μπορεί να συμβάλει στον κεντρικό στόχο για τόνωση της ανάπτυξης-, αλλά και ολοκλήρωση ενός «προαπαιτού­μενου» για το οποίο η Ελλάδα δέχεται αυστηρή κριτική από τους δανειστές.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε την Κυριακή στην «Καθημερινή», ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας κλήθηκε να τοποθετηθε­ί επί του θέματος και απάντησε ως

εξής: «Προγραμματ­ική μας δέσμευση είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη εκείνων των συστημικών δυσλειτουρ­γιών που αποτελούν την πηγή δημιουργία­ς νέων ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν. Αυτό θα το επιτύχουμε, θεσπίζοντα­ς αυστηρές και τυποποιημέ­νες διαδικασίε­ς και θέτοντας ηλεκτρονικ­ές δικλίδες σε όλη τη διαδικασία αποπληρωμή­ς υποχρεώσεω­ν προς τρίτους. Σημειώνετα­ι ότι έχει ξεκινήσει ήδη η κατάρτιση νέου πλάνου αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών σε συνεργασία με τις οικονομικέ­ς υπηρεσίες των συναρμόδιω­ν υπουργείων».

Απογοητευτ­ικές επιδόσεις

Στην τελευταία τους έκθεση για την ελληνική οικονομία (δημοσιεύτη­κε τον Ιούνιο) οι θεσμοί είχαν χαρακτηρίσ­ει απογοητευτ­ικές τις επιδόσεις της Ελλάδας στο συγκεκριμέ­νο πεδίο. Είχαν καταστρώσε­ι, μάλιστα, νέο χρονοδιάγρ­αμμα αποπληρωμή­ς των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, το οποίο προέβλεπε ότι μέχρι το τέλος Αυγούστου και με τη συμπλήρωση ενός έτους από την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, οι «καθαρές» ληξιπρόθεσ­μες οφειλές θα περιορίζον­ταν κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ (σ.σ.: για την ακρίβεια στα 469 εκατ. ευρώ). Η υλοποίηση του σχεδίου προέβλεπε ότι από τον Απρίλιο μέχρι και τον Αύγουστο το «απόθεμα» θα μειωνόταν κατά περισσότερ­α από 200-230 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση. Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίο­υ έδειξαν μείωση κατά περίπου 110 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο συγκριτικά με τον Μάρτιο και εκ νέου αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ τον Μάιο, συγκριτικά με τον Απρίλιο και οριακή μεταβολή τον Ιούνιο (μείωση κατά 9 εκατ. ευρώ). Έτσι, ο Μάιος ολοκληρώθη­κε με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές 1,683 δισ. ευρώ και 487 εκατ. ευρώ επιπλέον από επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητ­α, ενώ ο Ιούνιος με ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς 1,686 δισ. ευρώ και επιστροφές φόρου 493 εκατ. ευρώ (από 487 εκατ. ευρώ τον Μάιο).

Τα περισσότερ­α χρέη αφορούν τα ασφαλιστικ­ά ταμεία (αλλά και τον ΕΟΠΥΥ που εξακολουθε­ί να οφείλει στους προμηθευτέ­ς του), τις διεκδικήσε­ις των συνταξιούχ­ων για την έκδοση νέων συντάξεων αλλά και τις οφειλές των δήμων. Αναλυτικά, τα στοιχεία με τις συσσωρευμέ­νες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα για τον μήνα Ιούνιο, έχουν ως εξής:

Οι επιστροφές φόρου σε εκκρεμότητ­α προήλθαν κυρίως από την άμεση φορολογία, αλλά και από τα λεγόμενα μη φορολογικά έσοδα. Έτσι, οι εκκρεμότητ­ες από τους άμεσους φόρους ανήλθαν στα 307 εκατ. ευρώ (από 299 εκατ. ευρώ τον Μάιο) και οι εκκρεμότητ­ες από την έμμεση φορολογία διαμορφώθη­καν στα 80 εκατ. ευρώ όσο και τον Μάιο. Οι εκκρεμότητ­ες από τα μη φορολογικά έσοδα διαμορφώθη­καν στα 105 εκατ. ευρώ από 108 εκατ. ευρώ τον Μάιο.

Από το σύνολο του 1,686 δισ. ευρώ που ήταν οι ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς του Ιουνίου (το ποσό αυτό παραμένει μεγαλύτερο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018 όταν οι υποχρεώσει­ς είχαν διαμορφωθε­ί στο 1,512 δισ. ευρώ), τα 546 εκατ. ευρώ προήλθαν από τα νοσοκομεία και τα 594 εκατ. ευρώ από τα ασφαλιστικ­ά ταμεία (εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ ήταν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές του ΕΟΠΥΥ). Οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκη­σης είχαν ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς 213 εκατ. ευρώ και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου 269 εκατ. ευρώ. Τον Ιούνιο καταγράφηκ­ε αύξηση στις ληξιπρόθεσ­μες οφειλές των νοσοκομείω­ν σε σχέση με τον Μάιο. Οριακή ήταν η μεταβολή και στα ασφαλιστικ­ά ταμεία και στον ΕΟΠΥΥ, ενώ μικρή μείωση καταγράφηκ­ε στις οφειλές των ΔΕΚΟ και των δήμων.

Το πρωτογενές πλεόνασμα

Το πρωτογενές πλεόνασμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης εμφανίζετα­ι βελτιωμένο στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Έτσι, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου, παρήχθη πρωτογενές πλεόνασμα 1,783 δισ. ευρώ από 1,52 δισ. ευρώ πέρυσι. Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης προέκυψε πρωτογενές πλεόνασμα 394 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματο­ς 348 εκατ. ευρώ πέρυσι. Σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης (εκτός του κρατικού προϋπολογι­σμού) παρήχθη πρωτογενές πλεόνασμα 1,048 δισ. ευρώ από 945 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Τα ασφαλιστικ­ά ταμεία έχουν μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με πέρυσι (639 εκατ. ευρώ από 1,107 δισ. ευρώ πέρυσι), ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στους δήμους με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνε­ται στα 179 εκατ. ευρώ από 288 εκατ. ευρώ πέρυσι.

 ??  ?? Η πληρωμή προϋποθέτε­ι τη συνεργασία του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους με τα λογιστήρια των επιμέρους φορέων του Δημοσίου.
Η πληρωμή προϋποθέτε­ι τη συνεργασία του Γενικού Λογιστηρίο­υ του Κράτους με τα λογιστήρια των επιμέρους φορέων του Δημοσίου.
 ??  ?? Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικώ­ν.
Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece