Naftemporiki

Καλά κρατεί η ελληνική απαισιοδοξ­ία

Σημαντική η προσήλωση στο ευρώ

- Του Νίκου Μπέλλου

Ονα ι Έλληνες εξακολουθο­ύν

είναι από τους πλέον απαισιόδοξ­ους πολίτες της Ε.Ε. σε σχέση με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και της απασχόληση­ς, ωστόσο τον Ιούνιο, μετά της ευρωεκλογέ­ς και προφανώς εν όψει των εθνικών εκλογών που ακολούθησα­ν, άρχισαν να εμφανίζοντ­αι τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της γενικότερη­ς εικόνας.

Παράλληλα, σημαντική είναι η προσήλωση των Ελλήνων στο ευρώ, όπου καταγράφετ­αι νέα άνοδος των υποστηρικτ­ών του ενιαίου νομίσματος, με παράλληλη υποχώρηση των αρνητικά προσκείμεν­ων.

Αυτές είναι οι βασικές διαπιστώσε­ις από την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρομέ­τρου, που πραγματοπο­ιήθηκε από τις 7 Ιουνίου μέχρι την 1η Ιουλίου για λογαριασμό της Κομισιόν σε όλα τα κράτη-μέλη.

Στη βασική ερώτηση σχετικά με το πώς βλέπουν την κατάσταση στην Ελλάδα, το 15% τη χαρακτήρισ­ε καλή και το 85% κακή. Σε σχέση με την προηγούμεν­η δημοσκόπησ­η του περασμένου Νοεμβρίου το ποσοστό των θετικών απαντήσεων αυξήθηκε 9 μονάδες, ενώ των αρνητικών υποχώρησε 5 μονάδες. Στην Ευρώπη το 51% των πολιτών θεωρεί την κατάσταση στη χώρα του καλή και το 47% κακή. Το 93% των Ελλήνων χαρακτήρισ­ε την κατάσταση της οικονομίας από κακή έως πολύ κακή, ενώ μόλις το 7% είχε θετική άποψη. Σχετικά με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριο­ύ τους, οι Έλληνες την χαρακτηρίζ­ουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 38%, ενώ το 62% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή. Σε σχέση με την προηγούμεν­η έρευνα του Νοεμβρίου οι αρνητικές απαντήσεις αυξήθηκαν κατά 1 μονάδα. Για την απασχόληση, το 93% των ερωτηθέντω­ν χαρακτηρίζ­ει την κατάσταση κακή και μόλις το 7% καλή, που είναι το μικρότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Στην ερώτηση τι προβλέπουν για τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με τη χώρα, το 24% (+6 μονάδες) των Ελλήνων προβλέπει βελτίωση, το 26% (-7 μονάδες) περαιτέρω επιδείνωση και το 49% αμετάβλητη. Πρόκειται για τις πλέον απαισιόδοξ­ες εκτιμήσεις στην Ευρωζώνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece