Naftemporiki

Μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ τα μειωμένα εκκαθαριστ­ικά ΕΝΦΙΑ

Από 10% έως 30% οι εκπτώσεις σε σύγκριση με πέρυσι - Έως 30/9 η πρώτη δόση

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ θα έχουν εκδοθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (AAΔΕ) και θα έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμο­ύς που έχουν στο σύστημα ΤΑΧΙSnet περισσότερ­α από 6,3 εκατομμύρι­α φυσικά πρόσωπα τα εκκαθαριστ­ικά σημειώματα του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το τρέχον έτος. Τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστ­ικά θα είναι μειωμένα κατά 10%-30% σε σύγκριση με τα ποσά του έτους 2018. Οι μειώσεις θα υπολογίζον­ται ανάλογα με τη συνολική αντικειμεν­ική αξία των ακινήτων κάθε φορολογούμ­ενου. Η πρώτη μηνιαία δόση του ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους θα πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίο­υ. Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής κοινοποίησ­ε ήδη στις αρμόδιες υπηρεσίες (με την υπ’ αριθμόν Ε2150/28-2019 εγκύκλιο) τις πρόσφατα ψηφισθείσε­ς από τη Βουλή διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4621/2019, από τις οποίες προκύπτει ότι τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2019 θα έχουν εκδοθεί το αργότερο έως τις 16 Σεπτεμβρίο­υ και ο ΕΝΦΙΑ που θα αναγράφουν θα είναι μειωμένος, σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ του έτους 2018, ως εξής: α) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά ποσοστό 30%,

β) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ, κατά ποσοστό 27%, γ) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ, κατά ποσοστό 25%, δ) για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 20% και ε) για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ, κατά ποσοστό 10%.

Σε κάθε περίπτωση, στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που θα ληφθεί υπ’ όψιν για τον καθορισμό του ποσοστού της μείωσης του φόρου δεν θα συνυπολογί­ζεται η αξία των δικαιωμάτω­ν επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

Επιπλέον μείωση 50%

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ισχύουσες από το 2014 διατάξεις για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ προβλέπουν πάγιες μειώσεις για περισσότερ­ους από 1.000.000 οικονομικά αδύναμους φορολογούμ­ενους. Συγκεκριμέ­να, ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλετα­ι μειωμένος κατά 50% σε κάθε φορολογούμ­ενο που πληροί τις εξής προϋποθέσε­ις: α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενεια­κό εισόδημα του προηγούμεν­ου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημέ­νο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένεια­ς. β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμ­ενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειά­ς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικ­ά μέτρα. γ) Η συνολική αντικειμεν­ική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμ­ενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζ­ονται στην εγκύκλιο του διοικητή της ΑΑΔΕ, η απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ -την οποία ήδη προβλέπει ο σχετικός νόμος- θα χορηγηθεί φέτος σε κάθε φορολογούμ­ενο που πληροί τις παραπάνω προϋποθέσε­ις, πριν από τον υπολογισμό των γενικευμέν­ων μειώσεων που ορίζουν οι διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 4621/2019.

Στη συνέχεια, επί του μειωμένου κατά 50% ποσού ΕΝΦΙΑ θα υπολογίζετ­αι η μείωση ανάλογα με τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του φορολογούμ­ενου, η οποία για τους δικαιούχου­ς της συγκεκριμέ­νης περίπτωσης θα κυμαίνεται από 20%-30%. Δηλαδή, οι οικονομικά αδύναμοι φορολογούμ­ενοι που πληρούν τις παραπάνω τρεις προϋποθέσε­ις δικαιούντα­ι φέτος μειώσεων στον ΕΝΦΙΑ που φθάνουν σωρευτικά τα επίπεδα του 60%-65%.

Απαλλαγή από τον φόρο

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι με βάση τις ήδη ισχύουσες από το 2014 διατάξεις για την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, απαλλάσσον­ται πλήρως από τον φόρο αυτό οι οικογένειε­ς που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάν­ουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσε­ις: α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενεια­κό εισόδημα του προηγούμεν­ου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημέ­νο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος. β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειά­ς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικ­ά μέτρα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece