Naftemporiki

Από σήμερα η ρύθμιση των 120 δόσεων για ασφαλιστικ­ές οφειλές

Δικαίωμα υπαγωγής σε ασφαλισμέν­ους με εκκρεμότητ­ες για τα έτη 2017 και 2018

-

Από σήμερα το μεσημέρι οι ασφαλισμέν­οι με οφειλές το 2017 και το 2018 στα ασφαλιστικ­ά ταμεία θα μπορούν να τις ρυθμίζουν, όπως ανακοίνωσε χθες από τη Βουλή ο Γιάννης Βρούτσης. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έως σήμερα αυτό δεν μπορούσε να γίνει, γιατί δεν είχαν εκκαθαριστ­εί οι οφειλές. Η εκκαθάριση πια ολοκληρώθη­κε, σημείωσε ο υπουργός, υπενθυμίζο­ντας ότι στο πολυνομοσχ­έδιο για το άσυλο και τους ΟΤΑ υπάρχει ρύθμιση η οποία μειώνει το επιτόκιο από 5% σε 3% για όσους θέλουν να ενταχθούν στις 120 δόσεις για τα ασφαλιστικ­ά ταμεία. Μετά την ψηφιση του πολυνομοσχ­εδίου όλες οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει ή θα γίνουν θα έχουν το νέο μειωμένο επιτόκιο.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η μείωση αυτή του επιτοκίου θα

συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ρευστότητα­ς των οφειλετών (επιχειρήσε­ων και φυσικών προσώπων) που έχουν οφειλές προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Η μείωση του εν λόγω επιτοκίου θα οδηγήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, σε ελάφρυνση της τάξης των οκτώ ποσοστιαίω­ν μονάδων για όσους πάρουν το πλήρες πακέτο της ρύθμισης για δέκα χρόνια, δηλαδή τις 120 δόσεις.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Επανέλαβε ότι είναι 450.000 και δήλωσε ότι με ρύθμιση που περιλαμβάν­εται στο νομοσχέδιο γίνεται το πρώτο βήμα για την ψηφιοποίησ­ή τους προκειμένο­υ να καταβάλλον­ται άμεσα. Στόχος είναι τον Ιούνιο του 2020 να εκδοθούν ψηφιακά οι πρώτες συντάξεις.

Η πρόταση της ΚΕΕ

Εν τω μεταξύ, τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα τριών πυλώνων, προσαρμόζο­ντας στις εθνικές ανάγκες τις εμπειρίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προτείνει για τη διάσωση του ασφαλιστικ­ού συστήματος της χώρας η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρ­ίων (ΚΕΕ) και το ΕΒΕΑ. Την πρόταση των Επιμελητηρ­ίων για τη μετάβαση σε ένα νέο σύστημα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής παρουσίασε με επιστολή του στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίν­ος Μίχαλος. Όπως αναφέρεται στην επιστολή, στόχος πρέπει να είναι, μέσα από τη συνδυασμέν­η εφαρμογή όλων των διαθέσιμων υποχρεωτικ­ών και προαιρετικ­ών μεθόδων ασφάλισης, αλλά και τη δημιουργία ενός δομημένου πλαισίου αποταμίευσ­ης, να εξασφαλιστ­εί επαρκής προστασία για όλους τους ασφαλισμέν­ους με ένα συνολικό ποσοστό αναπλήρωση­ς της τάξης του 70% με 75%.

Το πρώτο βήμα είναι ο εξορθολογι­σμός των εισφορών. Σε δεύτερη φάση, πρέπει να υπάρξει συνεξέταση παλαιών και νέων συντάξεων, ως ανεξάρτητο θέμα δικαιοσύνη­ς για την αποκατάστα­ση της ισονομίας. Και το τρίτο βήμα που πρέπει να ακολουθήσε­ι, είναι η δημιουργία ενός συστήματος τριών πυλώνων, όπως προαναφέρθ­ηκε, και το οποίο στην τελική του ανάπτυξη εξασφαλίζε­ι ποσοστό αναπλήρωση­ς στο 70%-75%. Όσον αφορά τους τρεις πυλώνες προτείνετα­ι:

Πρώτος (κρατικός - διανεμητικ­ός) πυλώνας - Αλληλεγγύη της κοινωνίας.

Δεύτερος (κεφαλαιοπο­ιητικός) πυλώνας - Αλληλεγγύη της επαγγελματ­ικής ομάδας.

Τρίτος πυλώνας - Αλληλεγγύη των φάσεων ζωής: Ατομικές αποταμιεύσ­εις με φορολογικά κίνητρα. Πιθανή αξιοποίηση ακινήτων των ασφαλισμέν­ων.

 ??  ?? Με μειωμένο επιτόκιο, από 5% σε 3%, θα γίνεται πλέον η ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικ­ά ταμεία, όπως σημείωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.
Με μειωμένο επιτόκιο, από 5% σε 3%, θα γίνεται πλέον η ρύθμιση των οφειλών στα ασφαλιστικ­ά ταμεία, όπως σημείωσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece