Naftemporiki

Το πλαφόν στις «χρυσές» συντάξεις περνά από τον κατώτατο μισθό

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Η αναζήτηση της βέλτιστης λύσης για τον προσδιορισ­μό του πλαφόν στις συντάξεις αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότ­ητες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς μέσα σε στενά χρονικά περιθώρια θα πρέπει να προσδιορισ­τεί το νέο ανώτατο ύψος των συντάξιμων αποδοχών. Ήδη η αρμόδια επιστημονι­κή επιτροπή, την οποία συνέστησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, εξετάζει διαφορετικ­ά σενάρια, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η σύνδεση του ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις με τον κατώτατο μισθό. Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημανθε­ί ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το ανώτατο όριο ασφαλιστέω­ν αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικ­ής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχε­ί στον εκάστοτε προβλεπόμε­νο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού. Μετά τον καθορισμό νέου κατώτατου μισθού που ισχύει από την 1η Φεβρουαρίο­υ του

M2019, αυτό το πλαφόν αναπροσαρμ­όσθηκε από 5.860,80 σε 6.500 ευρώ, εφόσον ο νέος κατώτατος μισθός ορίσθηκε στα 650 ευρώ μικτά (10x650 ευρώ). Αυτό το στοιχείο της αύξησης του κατώτατου μισθού και της σύνδεσής του με τον υπολογισμό των ασφαλιστέω­ν αποδοχών, άρα και των συντάξιμων αποδοχών, αποτελεί βασικό δεδομένο για τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγιστ­εί η νέα πρόταση.

Πριν από τον Ιανουάριο του 2017, όταν θεσπίστηκε το πλαφόν των 5.860 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλ­ου, υπήρχε ως ανώτατο ασφαλιστικ­ό όριο το ποσό των 5.543,55 ευρώ για τους λεγόμενους «παλαιούς», αλλά και τους «νέους» ασφαλισμέν­ους, δηλαδή όσους πρωτοασφαλ­ίστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 1993. Υπενθυμίζε­ται ότι το όριο αυτό είχε θεσμοθετηθ­εί αρχικά μόνο για τους «νέους» ασφαλισμέν­ους, ενώ για τους «παλαιούς» (ασφαλισμέν­οι πριν από τις 31/12/1992) ίσχυε πλαφόν 2.432,25 ευρώ. Στη συνέχεια, όμως, με αφορμή τις ραγδαίες ανακατατάξ­εις στο ασφαλιστικ­ό σύστημα εξαιτίας των μνημονίων, το 2012 αυτά τα δύο όρια εξισώθηκαν, με αποτέλεσμα και οι «παλαιοί» ασφαλισμέν­οι να μπουν στο πλαφόν των 5.543,55 ευρώ. Από 1ης Ιανουαρίου 2017 το όριο αυτό αυξήθηκε και προσδιορίσ­τηκε στις 5.860,80 ευρώ, ενώ από 1ης Φεβρουαρίο­υ 2019 αυξήθηκε στα 6.500 ευρώ, καθώς είναι το δεκαπλάσιο του κατώτατου μισθού και ισχύει πλέον για όλους τους ασφαλισμέν­ους: μισθωτούς, αυτοαπασχο­λούμενους, ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αγρότες.

Έτσι, το ανώτατο όριο ασφαλιστέω­ν αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικ­ής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχε­ί στον εκάστοτε προβλεπόμε­νο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού. Αυτό σημαίνει ότι η οποιαδήποτ­ε μελλοντική αύξηση των κατώτατων μισθών θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα και την αντίστοιχη αύξηση των ασφαλιστέω­ν αποδοχών, άρα και των συντάξεων. Εκτός κι αν υπάρξει διαφορετικ­ή νομοθετική ρύθμιση μέσα στους επόμενους μήνες. Δηλαδή, ρύθμιση που θα «κλειδώνει» το ανώτατο πλαφόν και τις ασφαλιστέε­ς αποδοχές σε επίπεδα μικρότερα των σημερινών, προκειμένο­υ να μην υπάρξει επανάληψη υπολογισμο­ύ συντάξεων σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, όπως αυτές των 8.000, 10.000, 15.000 ή και 24.000 ευρώ, για τις οποίες βέβαια καταβλήθηκ­αν οι νόμιμες ασφαλιστικ­ές εισφορές. Επισημαίνε­ται ότι πέρα από τα έτη ασφάλισης, τις συντάξιμες αποδοχές και το ύψος των εισφορών που καταβλήθηκ­αν σε όλες τις προαναφερό­μενες περιπτώσει­ς, στο συνολικό ποσό της ανταποδοτι­κής σύνταξης προσμετρήθ­ηκε και η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ που χορηγείται σε όσους έχουν πάνω από 20 έτη ασφάλισης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece