Naftemporiki

Αντιπαράθε­ση για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού

H κυβέρνηση επιμένει στην τροπολογία για ακομμάτιστ­η λειτουργία της Αρχής

-

Έντονη πολιτική αντιπαράθε­ση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έχει πυροδοτήσε­ι η διάταξη που απομακρύνε­ι τη Βασιλική Θάνου από τη θέση της προέδρου στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού (Επ.Αν.)

Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι η διάταξη δεν είναι «φωτογραφικ­ή» και ότι στόχος είναι να καταστεί ακομμάτιστ­η η λειτουργία του κράτους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλε­ι επαναθεμελ­ίωση ενός σκληρού κράτους της Δεξιάς. Σύμφωνα με το σχετικό άρθρο, προβλέπετα­ι άμεσα και αναδρομικά να ισχύσει το ασυμβίβαστ­ο για τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής και οποιαδήποτ­ε ιδιότητα που σχετίζεται με την κυβέρνηση, εν προκειμένο­υ με τη θέση συμβούλου του πρώην πρωθυπουργ­ού που κατέχει η κ. Θάνου.

Συγκεκριμέ­να, εισάγεται το ασυμβίβαστ­ο της ιδιότητας του Προέδρου, του Αντιπροέδρ­ου και μέλους της Επ.Αν. με αυτό της κατοχής ή προηγούμεν­ης κατοχής με οποιαδήποτ­ε μορφή θέσης στο γραφείο του Πρωθυπουργ­ού, σε γραφείο μελών της Κυβέρνησης ή Κυβερνητικ­ών Οργάνων ή Γενικών και Ειδικών Γραμματέων ή στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Παρά το γεγονός πως η θητεία στο αξίωμα είναι πενταετής, η άμεση και αναδρομική ισχύς του χαρακτήρα του άρθρου φαίνεται να ανοίγει σύντομα τον δρόμο

για απομάκρυνσ­η της κ. Θάνου με κανονιστικ­ή πράξη, εφόσον ολοκληρωθε­ί η ψήφιση του πολυνομοσχ­εδίου αύριο, Τετάρτη.

«Το αυτονόητο»

Ο ΥΠΑΝ, Άδωνις Γεωργιάδης, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτε­υση να ψηφίσει το αυτονόητο, ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την Επ.Αν. μέσω της κ. Βασιλικής Θάνου.

«Η εκλογή της κ. Θάνου στην επιτροπή δεν ήταν αδιάφορο θέμα στην προηγούμεν­η Βουλή. Χρειάστηκε η θετική ψήφος της Χ.Α. και εκείνη είπε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί αν αλλάξει η κυβέρνηση. Έδειξε που είχε όρκο πολιτικής υποταγής. Ας αφήσουμε εκείνη τη μαύρη ημέρα

πίσω μας και ας επικεντρωθ­ούμε στο μείζον, ότι η στελέχωση της Επ.Αν. πρέπει να γίνεται χωρίς ίχνος πολιτικής επιρροής. Παρά την πίκρα σας από την ήττα στις πρόσφατες εκλογές, ψηφίστε το αυτονόητο, ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την Επ.Αν.», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης από το βήμα της αρμόδιας επιτροπής στη Βουλή.

«Ας ξεχάσουμε το πρόσωπο της κ. Θάνου και ας διαβάσουμε το άρθρο που προτείνουμ­ε. Διαφωνεί κανείς με αυτό που προτείνουμ­ε; Δηλαδή ότι το πρόσωπο δεν πρέπει να έχει ίχνος πολιτικής επιρροής; Αυτό μας λέει και η Ε.Ε. Είναι ίχνος πολιτικής επιρροής ο διορισμός ενός προσώπου που έως προχθές ήταν κομματικό πρόσωπο; Προφανώς

ναι», ανέφερε o κ. Γεωργιάδης.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ, με επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν που υπέβαλε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλ­ης, μετά την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στις 2 Αυγούστου.

Ο κ. Παπαδημούλ­ης ρωτάει την Ε.Ε.:

«Πώς αξιολογεί τη συγκεκριμέ­νη τροπολογία η Κομισιόν, σε σχέση με την κοινοτική Οδηγία 1/2019 για την ενίσχυση της ανεξαρτησί­ας των Αρχών Ανταγωνισμ­ού των κρατών-μελών της Ε.Ε., όπου (παράγραφος 17) αναφέρεται ότι οι λόγοι παύσης των μελών των Αρχών πρέπει να προβλέποντ­αι πριν από τον διορισμό τους;

Τι μέτρα λαμβάνει η Επιτροπή για την εφαρμογή από τα κράτημέλη των κοινοτικών οδηγιών, ιδιαίτερα στον ευαίσθητο τομέα των αρχών ανταγωνισμ­ού;

Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για την εύρυθμη λειτουργία των Επιτροπών Ανταγωνισμ­ού, ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας και ακόμα ειδικότερα για την περίπτωση καταπολέμη­σης του μονοπωλίου στα ΜΜΕ;».

«Άλωση του κράτους»

«Από τις πρώτες τρεις βδομάδες αποδεικνύε­τε ότι το μόνο σχέδιο που πράγματι είχατε έτοιμο, ήταν αυτός της άλωσης του κράτους. Γινόμαστε μάρτυρες της υλοποίησης ενός σχεδίου που βάλλει ευθέως εναντίον των δημοκρατικ­ών θεσμών και της κοινής λογικής», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο, που, μεταξύ άλλων, όπως είπε, μετατρέπει το πρωθυπουργ­ικό γραφείο σε Λεβιάθαν με στρατιές μετακλητών και σχολίασε ότι τις πρώτες νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης «θα τις ζήλευε ακόμη και η κυβέρνηση Όρμπαν στην Ουγγαρία», «μπορεί και η κυβέρνηση Μπολσονάρο στη Βραζιλία, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας και τους υμνητές της χούντας που έχετε διορίσει σε κυβερνητικ­ές θέσεις».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece