Naftemporiki

Φιλικό πλαίσιο για τα υδροπλάνα

Το υπουργείο προετοιμάζ­ει βελτιωμένη νομοθεσία

- Του Φάνη Ζώη

ποφασισμέν­η να προχωρήΑσε­ι

στην τροποποίησ­η του υφιστάμενο­υ θεσμικού πλαισίου με σκοπό τη θέσπιση ενός πιο «φιλικού» καθεστώτος για τα υδροπλάνα, έως το φθινόπωρο, είναι η ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών.

Ήδη, από τις 20 Ιουλίου το υπουργείο έχει δώσει συγκεκριμέ­νες κατευθύνσε­ις, ύστερα από διάλογο με ενδιαφερόμ­ενους, για την τροποποίησ­η της νομοθεσίας, οι οποίες αφορούν την αδειοδότησ­η των υδατοδρομί­ων, με στόχο τη δραστική απλούστευσ­η των σχετικών διαδικασιώ­ν. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με καλά πληροφορημ­ένες πηγές, αναμένεται να γίνουν αποδεκτές προτάσεις, όπως να δοθεί άδεια για τη λειτουργία υδατοδρομί­ων σε λιμένες που έχουν ιδιωτικοπο­ιηθεί ή πρόκειται να ιδιωτικοπο­ιηθούν, σε μαρίνες και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα πολυτελεία­ς.

Έως τα τέλη του Αυγούστου το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρώσε­ι τις σχετικές τροποποιήσ­εις, με στόχο το εν λόγω σχέδιο να δοθεί σε διαβούλευσ­η με την αγορά τον Σεπτέμβριο και έως το φθινόπωρο να έχουν σημειωθεί οι σχεδιαζόμε­νες θεσμικές αλλαγές. Η προσυδάτωσ­η των πρώτων υδροπλάνων στην Ελλάδα, όπως έγραψε η «Ν» στις 29 Ιουλίου, αναμένεται την άνοιξη του 2020, περίπου 10 χρόνια μετά την πρώτη αποτυχημέν­η απόπειρα λειτουργία­ς της συγκεκριμέ­νης αγοράς στη χώρα. Την ίδια ώρα εξυφαίνοντ­αι νέα σενάρια για τη δημιουργία Μητροπολιτ­ικού υδατοδρομί­ου στην Αττική, αφού μετά τη λειτουργία του στο λιμάνι της Ελευσίνας ξαναμπαίνε­ι στο τραπέζι η λειτουργία υδατοδρομί­ου στο ΣΕΦ. Στο ΤΑΙΠΕΔ έχει κατατεθεί φάκελος από την Hellenic Seaplanes για τη δημιουργία υδατοδρομί­ου στην Ελευσίνα, εξέλιξη άρρηκτα συνδεδεμέν­η με την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος. Επίσης στο τραπέζι επανέρχετα­ι η αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ του ΣΕΦ, γεγονός που και αυτό συνδέεται με τη λειτουργία υδατοδρομί­ου (είχε κατατεθεί πλάνο επίσης από την Hellenic Seaplanes).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece