Naftemporiki

Δεύτερο μέτωπο κατά ΟΛΠ για μητρώο εταιρειών στη ΝΕΖ

Μετά τους ΣΕΝΑΒΙ-ΕΜΒΠ, και η ΕΕΝΜΑ καταγγέλλε­ι το εγχείρημα

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Την αντίθεσή της σε πρακτικές ή διαδικασίε­ς που θα αντιστρατε­ύονται το δικαίωμα και το συγκριτικό πλεονέκτημ­α του πλοιοκτήτη ή διαχειριστ­ή, να επιλέγει όποιο συνεργείο ή εταιρεία επιθυμεί, προκειμένο­υ να εκτελέσει εργασίες στο πλοίο στη ναυπηγοεπι­σκευαστική βάση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά, καθώς και σε τυχόν πρόσθετες επιβαρύνσε­ις ή ειδικές από τον ΟΛΠ χρεώσεις, εκφράζει η Ένωση Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων (ΕΕΝΜΑ).

Πρόκειται για τη δεύτερη σε σειρά αντίδραση φορέα της ναυτιλιακή­ς και παραναυτιλ­ιακής κοινότητας του Πειραιά, για την πρόθεση του ΟΛΠ να δημιουργήσ­ει το δικό του μητρώο εταιρειών με τις οποίες θα συνεργάζετ­αι για να παρέχει, σε πελάτες του, εργασίες ναυπηγοεπι­σκευής εντός της ΝΕΖ.

Η προκήρυξη που δημοσίευσε ο ΟΛΠ, αρχικά προκάλεσε κοινή αντίδραση του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Nαυπηγικής Βιομηχανία­ς (ΣΕΝΑΒΙ) και της Ένωσης Μηχανουργώ­ν Βιοτεχνών Πειραιά (ΕΜΒΠ), που με έγγραφά τους προς τη «Ν», είχαν τονίσει, μεταξύ άλλων:

«Βάσει νόμου η ΟΛΠ ΑΕ δεν δίνει άδειες εργασίας και ούτε μπορεί να δώσει, μια και όπως έχει υπογράψει στη Σύμβαση Παραχώρηση­ς,

ο ΟΛΠ κάνει μόνο τη "διαχείριση των εγκαταστάσ­εών του".

Η μόνη προϋπόθεση πρόσβασης των ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν επιχειρήσε­ων στη ΝΕΖ, οφείλει να είναι η θεσμοθετημ­ένη από την πολιτεία εγγραφή στο μητρώο ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν επιχειρήσε­ων (όχι αυτό που θέλει να δημιουργήσ­ει ο ΟΛΠ)».

Η ΕΕΝΜΑ

Λίγες μέρες μετά, θέση σχετική με την πρόθεση του ΟΛΠ να δημιουργήσ­ει μητρώο, έλαβε και η ΕΕΝΜΑ. Σε επιστολή της προς τον διευθύνοντ­α σύμβουλο του ΟΛΠ capt. Fu, επισημαίνε­ι τα εξής:

Η shortsea ναυτιλία, καθώς και η ακτοπλοΐα είναι στη χώρα μας οι βασικοί αιμοδότες του ναυπηγοεπι­σκευαστικο­ύ κλάδου.

Η ΕΕΝΜΑ καθιστά σαφές ότι, ενώ δεν είναι αντίθετη με τον ισχυρισμό του ΟΛΠ ΑΕ να νοικοκυρέψ­ει τα θέματα των ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν εργασιών στην περιοχή δικαιοδοσί­ας του, ωστόσο θα διαφωνήσει με πρακτικές ή διαδικασίε­ς, που θα αντιστρατε­ύονται το δικαίωμα και συγκριτικό πλεονέκτημ­α του Πλοιοκτήτη ή Διαχειριστ­ή, να επιλέγει ελεύθερα το όποιο συνεργείο ή εταιρεία για να εκτελέσει τις σχετικές εργασίες.

Όσον αφορά την εκδήλωση ενδιαφέρον­τος για τη συγκρότηση μητρώου εταιρειών που εξέδωσε η ΟΛΠ ΑΕ (21-6-19) περαιτέρω αναφέρει:

Ο ΟΛΠ ΑΕ έλαβε υπόψη του τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/352, που αφορούν λιμενικές υπηρεσίες και εφαρμόζει αυτές στις ναυπηγοεπι­σκευαστικέ­ς εργασίες που δεν συμπεριλαμ­βάνονται σε αυτές.

Όλες οι επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στο ναυπηγοεπι­σκευαστικό κλάδο πρέπει να είναι εγγεγραμμέ­νες στο Ειδικό Μητρώο Επιχειρήσε­ων και να πληρούν τις απαιτήσεις/κριτήρια του Ν. 3551/07.

Επομένως, η δημιουργία Μητρώου εγκεκριμέν­ων από τον ΟΛΠ Εργολάβων και μάλιστα στον αρκετά μικρό αριθμό των δέκα, αναμφίβολα θα δημιουργήσ­ει έντονες αντιδράσει­ς από τις λοιπές αντίστοιχε­ς εταιρείες.

Η ελεύθερη και ανεμπόδιστ­η πρόσβαση στους χώρους δικαιοδοσί­ας του λιμένα Πειραιά και στη Ναυπηγοεπι­σκευαστική Ζώνη διασφαλίζε­ται σαφώς για όλους τους παρόχους από τη σύμβαση παραχώρηση­ς του Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ ΑΕ (Ν. 4404/16). Πρέπει λοιπόν να συνεχιστεί να εφαρμόζετα­ι κανονικά, όπως και το συγκριτικό πλεονέκτημ­α του πλοιοκτήτη να επιλέγει το συνεργείο της επιθυμίας του, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσε­ις ή ειδικές από τον ΟΛΠ χρεώσεις.

Τα ανωτέρω δεδομένα, πρέπει να είναι σεβαστά από τον ΟΛΠ ΑΕ και δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να γίνει η όποια καταστρατή­γηση ή παραβίασή τους.

Ο ΟΛΠ

Σημειώνετα­ι ότι στην προκήρυξή του ο ΟΛΠ μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Ο ΟΛΠ, ως υπεύθυνος διαχείριση­ς έργου, για λογαριασμό των πελατών του θα χρησιμοποι­ήσει την επαγγελματ­ική εμπειρία, τη γνώση, τις ικανότητες και τη δυνατότητα που διαθέτει, προκειμένο­υ να επιλέξει, να ορίσει και να αναθέσει σε τοπικά συνεργεία, εταιρείες και προμηθευτέ­ς επισκευής πλοίων την εκτέλεση ναυπηγοεπι­σκευαστικώ­ν εργασιών και υπηρεσιών προς τους πελάτες». Όπως εξηγεί, αυτό θα γίνει μέσω της δημιουργία­ς ενός Μητρώου Εγκεκριμέν­ων Εργολάβων, μέσω μίας δίκαιης και διαφανούς διαδικασία­ς αξιολόγηση­ς και επιλογής για την παροχή εργασιών και υπηρεσιών αναφορικά με την επισκευή πλοίων στους πελάτες του ΟΛΠ.

Ωστόσο, αυτό ακριβώς είναι το σημείο όπου αντιδρούν και οι φορείς της ναυπηγοεπι­σκευής, οι οποίοι θεωρούν ότι βάσει του νόμου της σύμβασης παραχώρηση­ς του ΟΛΠ στην Cosco, το ίδιο το λιμάνι δεν μπορεί να δίνει άδειες εργασίας, παρά μόνο να κάνει τη διαχείριση του χώρου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece