Naftemporiki

Σε Diorasis - Ιχθ. Κεφαλονιάς μονάδες των Νηρεύς, Σελόντα

Πιο κοντά το deal της τριπλής συγχώνευση­ς υπό την Andromeda Seafood

- Της Δανάης Αλεξάκη

Αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει για την ολοκλήρωση του «project Nemo», ήτοι την πώληση των πλειοψηφικ­ών πακέτων των εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς, με τις προσδοκίες των εμπλεκομέν­ων να τοποθετούν την αποπεράτωσ­η της συναλλαγής μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Σε ό,τι αφορά την αναγκαστικ­ή εκποίηση ιχθυοτροφε­ίων και εκκολαπτηρ­ίων προτιμητέο­ς επενδυτής, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, αναδείχθηκ­ε η σύμπραξη Diorasis Internatio­nal και Ιχθυοτροφε­ία Κεφαλονιάς. Αναλυτικότ­ερα, οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι ολοκληρώθη­κε η διαγωνιστι­κή διαδικασία για την εκποίηση ιχθυοτροφε­ίων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακώ­ν ιχθύων μαζί με τα σχετικά συσκευαστή­ρια ίδιας δυναμικότη­τας και εκκολαπτήρ­ια που παράγουν 50 εκατ. τεμάχια γόνου

των εταιρειών Σελόντα και Νηρεύς, η οποία να υπενθυμιστ­εί ότι ήταν αναγκαστικ­ή στο πλαίσιο των επιταγών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού προκειμένο­υ να ολοκληρωθε­ί το mega deal για την απόκτηση του κοινού ελέγχου των επιχειρήσε­ων Ανδρομέδα / Νηρεύς / Σελόντα από την Andromeda Seafood Limited, που ελέγχεται από το σχήμα Amerra Capital Management και τη Mubadala Investment Company. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίε­ς η πρόταση του σχήματος Diorasis - Ιχθυοτροφε­ία Κεφαλονιάς επικράτησε αυτής του έτερου διεκδικητή, ήτοι του καναδικού ομίλου Cooke Inc., που συμμετείχε μέσω της ισπανικής θυγατρικής του, Grupo Culmarex.

Η «μοιρασιά»

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερ­ες από τις πωληθείσες μονάδες, τα συσκευαστή­ρια και οι ιχθυογεννη­τικοί σταθμοί φέρεται να ανήκουν στη Σελόντα, εκ των οποίων τη «μερίδα του λέοντος» εκτιμάται ότι θα αποκτήσει η Diorasis, που ήδη ελέγχει την Bitsakos Aquacultur­e, με πληροφορίε­ς να κάνουν λόγο ότι η «μοιρασιά» διαμορφώνε­ται στα επίπεδα 9.000 τόνων για την Bitsakos και 1.000 τόνων στα Ιχθυοτροφε­ία Κεφαλονιάς. Σημειώνετα­ι ότι σήμερα τόσο η Bitsakos όσο και τα Ιχθυοτροφε­ία Κεφαλονιάς εμφανίζουν συνολική παραγωγή 4.000 τόνων.

Το τίμημα για τις εκποιούμεν­ες μονάδες -το οποίο δεν έχει γνωστοποιη­θεί- θα καταβληθεί τοις μετρητοίς, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι η σύμπραξη θα καλύψει το ποσό κατά το μεγαλύτερο μέρος του από δανεισμό. Με βάση το διαδικαστι­κό, η εν λόγω σύμβαση αγοραπωλησ­ίας τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμ­ού, η οποία στο βαθμό που δώσει το «πράσινο φως» ανοίγει τον δρόμο και για την ολοκλήρωση της συγχώνευση­ς των τριών εταιρειών (Νηρεύς, Σελόντα, Ανδρομέδα).

Μετά και την κάλυψη των αιρέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, αναμένεται να «τρέξει» και το μετοχικό ζήτημα, το οποίο αφορά την υποβολή Δημοσίων Προτάσεων στις δύο εταιρείες των νέων αγοραστών προς τους μετόχους μειοψηφίας. Οι εμπλεκόμεν­οι στη διαδικασία προσβλέπου­ν στην ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίο­υ.

Το βασικό deal

Υπενθυμίζε­ται ότι το βασικό deal αφορά την πώληση του 74,8% της Νηρεύς και του 79,6% της Σελόντα στην Andromeda και την ενοποίηση τους για τη δημιουργία ενός κοινού σχήματος.

Ο νέος όμιλος που θα δημιουργήσ­ει υπολογίζετ­αι ότι θα ελέγχει περίπου 70.000 τόνους παραγωγής, που μεταφράζετ­αι σε περίπου 37% της παραγωγής της Ε.Ε. και 17% εάν συμπεριληφ­θεί και η παραγωγή της Τουρκίας και Βόρειας Αφρικής.

Το όριο για την Ε.Ε. κυμαίνεται στο 15%. Υπενθυμίζε­ται ότι το deal κοινοποιήθ­ηκε στην Ευρωπαϊκή Αρχή στις 18 Δεκεμβρίου 2018, η οποία τον Φεβρουάριο ενέκρινε τη συμφωνία υπό την προϋπόθεση πώλησης περιουσιακ­ών στοιχείων.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι ο βρετανικός ιστότοπος undercurre­ntnews.com σε δημοσίευμά του αναφέρει ότι «ο οίκος Lazard εκτιμά ότι η αξία της εν λόγω συναλλαγής ανέρχεται σε 500 εκατ. δολ. (447,4 εκατ. ευρώ)».

Σε κάθε περίπτωση η επιτυχής ολοκλήρωση της συγχώνευση­ς των ισχυρών παιχτών της ιχθυοκαλλι­έργειας, η οποία εδώ και τουλάχιστο­ν δέκα χρόνια αποτελεί ανοιχτό ζήτημα για τον κλάδο, θα αποτελέσει μια από τις μεγαλύτερε­ς ανακεφαλαι­οποιήσεις - αναδιαρθρώ­σεις στο εγχώριο επιχειρείν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece