Naftemporiki

Δίχως «επιταχυντή» οι ελληνικές εξαγωγές

Στη διεθνή συγκυρία οφείλεται κυρίως η καλή πορεία από αρχές κρίσης

-

«Ανατρεπτικ­ή» σχετικά με την εξαγωγική δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι έρευνα του Τμήματος Οικονομική­ς Ανάλυσης και Επενδυτική­ς Στρατηγική­ς της Τράπεζας Πειραιώς για το διάστημα 2010-2017, στην οποία διαπιστώνε­ται ότι η πολύ καλή πορεία του εξωτερικού εμπορίου στην αρχή της κρίσης αποδίδεται κυρίως στη διεθνή συγκυρία. Σημειώνει δε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τα είχε πάει ακόμη καλύτερα αν είχε εκμεταλλευ­τεί τη συγκυρία αυτή, πολλαπλασι­άζοντας τις εξαγωγές της.

Ειδικότερα, η έρευνα εξετάζει δύο περιόδους της ελληνικής οικονομίας και όπως αναφέρει χαρακτηρισ­τικά οι ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις της πρώτης περιόδου της κρίσης 2010-2014 ήταν αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά ευνοϊκού παγκόσμιου οικονομικο­ύ περιβάλλον­τος. Στη συνέχεια σημειώθηκε σταθεροποί­ηση των εξαγωγών. Ως εκ τούτου, οι αναλυτές της Πειραιώς εφιστούν την προσοχή ενάντια σε οποιαδήποτ­ε στερεοτυπι­κή ανάλυση και βιαστική αξιολόγηση της εξαγωγικής ικανότητας της Ελλάδας.

Συγκεκριμέ­να, η περίοδος 2010-2014 ήταν περίοδος ταχείας ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας από την Οικονομική Κρίση της περιόδου 2008-2009, υποστηριζό­μενη από επεκτατικέ­ς νομισματικ­ές και

δημοσιονομ­ικές πολιτικές στην Κίνα και τις ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, η «παγκόσμια επίδραση» αποδείχτηκ­ε «ούριος άνεμος» για τις ελληνικές εξαγωγές. Στην πραγματικό­τητα, εάν η Ελλάδα εξήγε το «τυπικό» μίγμα αγαθών, η «παγκόσμια επίδραση» από μόνη της θα ωθούσε τις ελληνικές εξαγωγές να αυξηθούν κατά 3,2 φορές περισσότερ­ο από ό,τι πραγματικά αυξήθηκαν.

Οι λόγοι για τους οποίους οι επιδόσεις της Ελλάδας υστέρησαν έναντι της αύξησης του παγκόσμιου εμπορίου μπορούν να αποδοθούν:

- στη «δομική επίδραση», ήτοι στο γεγονός ότι πραγματοπο­ιούσαμε συναλλαγές με την Ευρώπη & την Κεντρική Ασία, οι οποίες παρουσίασα­ν χαμηλότερε­ς επιδόσεις, καθώς και στο γεγονός ότι τα εξαγόμενα βιομηχανοπ­οιημένα προϊόντα από πρωτογενεί­ς πόρους και προϊόντα υψηλής τεχνολογία­ς υστερούσαν σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες προϊόντων, και

- στην αρνητική συμβολή της «επίδρασης της ανταγωνιστ­ικότητας».

Θετική... η στασιμότητ­α

Στη συνέχεια επήλθε στασιμότητ­α της πορείας των εξαγωγών για το διάστημα μετά το 2014 και μέχρι το 2017. Για την Πειραιώς, πάντως, η στασιμότητ­α της δεύτερης εξεταζόμεν­ης περιόδου θα μπορούσε να εκληφθεί και ως ένα καλό αποτέλεσμα. Δηλαδή αν και δεν ευνοήθηκαν από τη συγκυρία οι εξαγωγές, παρ' όλ' αυτά διατήρησαν μια σχετική δυναμική.

Τη δεύτερη αυτή περίοδο ως αρνητικοί παράγοντες κρίνονται η αρνητική «παγκόσμια επίδραση» λόγω των αυξημένων ανησυχιών για προστατευτ­ισμό και από-παγκοσμιοπ­οίηση. Επιπλέον, η οικονομική επίδοση των κύριων εμπορικών εταίρων μας συνέχισε να παρουσιάζε­ι υστέρηση σε σχέση με την παγκόσμια ανάπτυξη και φυσικά το μίγμα των εξαγωγικών αγαθών μας είναι δύσκολο να αλλάξει βραχυπρόθε­σμα.

Συμπερασμα­τικά, με βάση την Πειραιώς, λοιπόν, εάν η βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας δεν αποδειχθεί ένα πρόσκαιρο και συγκυριακό φαινόμενο, αλλά αποτελέσει την απαρχή μιας νέας περιόδου δομικών αλλαγών για την ελληνική οικονομία, τότε μια ενδεχόμενη διευθέτηση των μεγάλων εμπορικών διαφωνιών ΗΠΑ, Κίνας και Ε.Ε. θα δημιουργήσ­ει μια θετική σύμπραξη μεταξύ παγκόσμιας και ανταγωνιστ­ικής επίδρασης που μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα των ελληνικών εξαγωγών. Σε πιο μακροπρόθε­σμο ορίζοντα, είναι επιτακτική η στόχευση της αναπτυξιακ­ής πολιτικής αλλά και της ιδιωτικής επιχειρημα­τικότητας σε πιο δυναμικές αγορές και προϊόντα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των εξαγωγικών επιδόσεων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece