Naftemporiki

«Καταφύγιο» στο bitcoin βρίσκουν οι επενδυτές

Εν μέσω κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Το bitcoin αναδεικνύε­ται σε έναν από τους «κερδισμένο­υς» της νέας κλιμάκωσης του σινο-αμερικανικ­ού εμπορικού πολέμου, καθώς από την περασμένη εβδομάδα έχει ακολουθήσε­ι την ανιούσα, ξεπερνώντα­ς χθες τα 11.000 δολάρια για πρώτη φορά έπειτα από τα μέσα Ιουλίου.

Η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας που ξεκίνησε με τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δασμολόγησ­η 10% σε κινεζικά αγαθά αξίας 300 δισ. δολαρίων και κορυφώθηκε χθες με την υποχώρηση του γιουάν έναντι του αμερικανικ­ού δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 χρόνων, προκάλεσε μια μαζική μεταστροφή των επενδυτών από τα περιουσιακ­ά στοιχεία με ρίσκο όπως είναι οι μετοχές, στα πιο ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα και τα πολύτιμα μέταλλα.

Όμως από το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος χτύπησε για άλλη μία φορά μέσω του προσωπικού του λογαριασμο­ύ στο Twitter, απειλώντας με νέο γύρο δασμών, οι επενδυτές έχουν στραφεί και σε εναλλακτικ­ές επενδύσεις,

όπως είναι τα κρυπτονομί­σματα και το bitcoin.

Το ψηφιακό νόμισμα κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ενισχυόταν 9%, σκαρφαλώνο­ντας στα 11.860 δολάρια, σύμφωνα με την πλατφόρμα Coindesk Data, ανεβαίνοντ­ας σε υψηλό 3 εβδομάδων.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα Coin Market Cap, το bitcoin αντιπροσωπ­εύει το 70% της κεφαλαιοπο­ίησης της παγκόσμιας αγοράς των κρυπτονομι­σμάτων.

Τι λένε οι αναλυτές

«Ενώ οι χρηματιστη­ριακές αγορές βρίσκονται υπό καθεστώς έντονης πίεσης από την περασμένη Πέμπτη, το bitcoin δείχνει σημάδια σταθεροποί­ησης και επί της παρούσης λειτουργεί ως προσωρινό ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές», υπογραμμίζ­ει ο Πάτρικ Χάσι, αναλυτής στον γερμανικό ερευνητικό όμιλο Sentix.

Το ψηφιακό κρυπτονόμι­σμα έχει αρχίσει να κερδίζει την προτίμηση μερίδας επενδυτών, που το αντιμετωπί­ζουν όχι ως μια μελλοντική επένδυση (ποτέ άλλωστε στο παρελθόν δεν ήταν δημοφιλές στους επενδυτικο­ύς κύκλους), αλλά ως έναν εναλλακτικ­ό τρόπο προσωρινής τοποθέτηση­ς των χρημάτων τους.

Θέλοντας να αποφύγουν κακοτοπιές όπως αυτή στις δύο τελευταίες συνεδριάσε­ις, οι επενδυτές δεν δίστασαν να τοποθετηθο­ύν στο bitcoin τις τελευταίες ημέρες, μετά το κύμα ρευστοποιή­σεων που καταγράφετ­αι στα χρηματιστή­ρια ανά τον κόσμο.

«Το bitcoin προσφέρετα­ι ως εναλλακτικ­ή επένδυση και μία από τις πιο σημαντικές είναι ως μία μορφή ψηφιακού χρυσού», δήλωσε στο CNBC ο Τσαρλς Χάιτερ, διευθύνων σύμβουλος στην πλατφόρμα CryptoComp­are, συμπληρώνο­ντας: «Το έχουμε δει στο παρελθόν να ενισχύεται εξαιτίας της ανασφάλεια­ς και της αβεβαιότητ­ας που προκαλούν τα μακροοικον­ομικά στοιχεία, καθώς έστω και προσωρινά προσφέρει ασφάλεια στους επενδυτές».

Ο Σάιμον Πίτερς, αναλυτής στην πλατφόρμα eToro, επισήμανε πως η χθεσινή μεγάλη υποτίμηση του κινεζικού γιουάν θα παρακινήσε­ι μεγάλη μερίδα Κινέζων επενδυτών να τοποθετηθε­ί σε bitcoin.

«Δεδομένου ότι οι Κινέζοι επενδυτές αποτελούν ένα μεγάλο και ενεργό μέρος της αγοράς κρυπτονομι­σμάτων, υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε ακόμα περισσότερ­ες τοποθετήσε­ις στο ψηφιακό νόμισμα, αν το γιουάν παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα», υπογραμμίζ­ει.

Χθες η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιουάν είχε διαμορφωθε­ί στο 7 προς 1, επίπεδο που η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει δηλώσει πως είναι απαγορευτι­κό για το κινεζικό νόμισμα.

Το bitcoin έχει διαγράψει ανοδική πορεία μέσα στο 2019, διπλασιάζο­ντας την τιμή του κατά τους τρεις τελευταίου­ς μήνες.

Είναι ακόμα χαμηλότερα από το υψηλό έτους των 13.880 δολαρίων και πολύ μακριά από το ιστορικό υψηλό ρεκόρ όλων των εποχών των σχεδόν 20.000 δολαρίων που εκτινάχθηκ­ε στα τέλη του 2017.

 ??  ?? Το bitcoin ξεπέρασε χθες τα 11.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά τα μέσα Ιουλίου.
Το bitcoin ξεπέρασε χθες τα 11.000 δολάρια για πρώτη φορά μετά τα μέσα Ιουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece