Naftemporiki

Κινεζικό βασανιστήρ­ιο στο πετρέλαιο

Εκτιμήσεις για καθίζηση τιμών αν το Πεκίνο προχωρήσει σε αγορές από το Ιράν

-

ως και 30 δολάρια το βαΈρέλι

ενδέχεται να υποχωρήσου­ν οι τιμές του πετρελαίου αν η Κίνα αποφασίσει να αγοράσει ιρανικό πετρέλαιο σε αντίποινα της πρόσφατης αμερικανικ­ής απόφασης για επιβολή νέων δασμών, εκτιμά η τράπεζα Bank of America Merrill Lynch.

«Αν και διατηρούμε την πρόβλεψή μας για 60 δολάρια το βαρέλι όσον αφορά το μπρεντ για το επόμενο έτος, αναγνωρίζο­υμε ότι η απόφαση της Κίνας να ξαναρχίσει τις αγορές ιρανικού πετρελαίου μπορεί να στείλει στα τάρταρα τις τιμές του πετρελαίου» αναφέρει έρευνα για τις διεθνείς εξελίξεις (Global Research) της BofA Merrill Lynch, προειδοποι­ώντας ότι οι τιμές μπορεί να πέσουν έως και 20-30 δολάρια με βάση αυτό το σενάριο.

Χθες οι τιμές του «μαύρου χρυσού» υποχώρησαν σχεδόν κατά 1,5%, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας προκαλεί ανησυχίες για επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας οικονομίας και κατ' επέκταση της ζήτησης.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ είχε διαμορφωθε­ί αργά χθες το απόγευμα χαμηλότερα κατά 1,31 δολ. (-2,12%), στα 60,58 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικ­ό αργό υποχωρούσε κατά 87 σεντς (-1,56%), στα 54,79 δολάρια το βαρέλι.

Οι αποστολές ιρανικού πετρελαίου μειώθηκαν κάτω από τα 550.000 βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, από 875.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάιο και περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας S&P Global Platts. Το μισό σχεδόν της ποσότητας των ιρανικών εξαγωγών κατευθύνθη­κε προς την Κίνα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, σύμφωνα με την εταιρεία.

Πιθανή απόφαση της Κίνας ωστόσο να αγοράσει ιρανικό πετρέλαιο, παρά τις αμερικανικ­ές κυρώσεις, θα προκαλούσε διπλό χτύπημα, σύμφωνα με τους αναλυτές. Θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη πτώση στις τιμές, λόγω της αυξημένης προσφοράς εν μέσω μειούμενης ζήτησης και θα άνοιγε ένα ακόμη μέτωπο στις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.

Πάντως, παρόλο που μια τέτοια κίνηση από κινεζικής πλευράς θα έδινε διέξοδο στο Ιράν για να διαθέσει το πετρέλαιό του, η προβλεπόμε­νη πτώση κάθε άλλο παρά θα χαροποιούσ­ε την Τεχεράνη που αναζητά εναγωνίως έσοδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece