Naftemporiki

Νέο ευρωπαϊκό «όχι» στο Λονδίνο

Για επαναδιαπρ­αγμάτευση του Brexit

-

Eπιμένουν

οι «27» στο «όχι» τους προς το Λονδίνο για επαναδιαπρ­αγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit. H Kομισιόν επαναλαμβά­νει ότι η συμφωνία που συνήφθη είναι «η καλύτερη δυνατή» και δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργ­ό, Μπόρις Τζόνσον.

Σχολιάζοντ­ας άρθρο γνώμης του Βρετανού υπουργού για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, που καλεί τον Μπαρνιέ να ζητήσει από τους «27» να αλλάξουν τους όρους της συμφωνίας, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκαθάρισε προς κάτι τέτοιο δεν προβλέπετα­ι να γίνει. Μπορούν να υπάρξουν μόνο αλλαγές στην πολιτική διακήρυξη, που συνοδεύει τη Συμφωνία της Αποχώρησης, όπως εξήγησε. Κάτι τέτοιο όμως δεν ικανοποιεί καθόλου τον Τζόνσον.

«Μέχρι στιγμής παραμένει αμετάβλητη - αυτή η θέση ότι η συμφωνία αποχώρησης δεν είναι ανοικτή προς διαπραγμάτ­ευση αλλά είμαστε ανοικτοί στο να συζητήσουμ­ε την πολιτική διακήρυξη» είπε εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα σε ενημέρωση των δημοσιογρά­φων στις Βρυξέλλες. «Και φυσικά είμαστε διατεθειμέ­νοι να μιλήσουμε και να ανταλλάξου­με απόψεις με τον πρωθυπουργ­ό Τζόνσον» συμπλήρωσε.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα Mail on Sunday, ο Μπάρκλεϊ ανέφερε ότι η «πολιτική πραγματικό­τητα» έχει αλλάξει από τότε που καθορίστηκ­αν οι οδηγίες προς τον Μπαρνιέ μετά το δημοψήφισμ­α για το Brexit πριν από τρία και πλέον χρόνια και ότι η εντολή που έχει θα πρέπει να αποτυπώνει αυτές τις αλλαγές.

Ο Τζόνσον επιμένει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με ή χωρίς συμφωνία και έχει δηλώσει στο μπλοκ ότι δεν υπάρχει νόημα για νέες συνομιλίες εκτός κι αν οι διαπραγματ­ευτές είναι πρόθυμοι να καταργήσου­ν το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα που συμφώνησαν με την προκάτοχό του Τερέζα Μέι. Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων δεν θα μπορέσουν να εμποδίσουν την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση άνευ συμφωνίας την 31η Οκτωβρίου, ακόμη και αν ρίξουν την κυβέρνηση με πρότασης δυσπιστίας τον Σεπτέμβριο, διαβεβαίωσ­ε υπουργούς κορυφαίος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την The Sunday Telegraph.

Ο Ντόμινικ Κάμινγκς, από τους αρχιτέκτον­ες της εκστρατεία­ς του 2016 υπέρ του Brexit τόνισε σε υπουργούς της κυβέρνησης ότι ο Τζόνσον έχει την εξουσία να προγραμματ­ίσει τη διεξαγωγή βουλευτικώ­ν εκλογών μετά την καθορισμέν­η προθεσμία του Brexit, την 31η Οκτωβρίου, ακόμη και στην περίπτωση που τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλί­ου αποπειραθο­ύν να εμποδίσουν το διαζύγιο χωρίς συμφωνία ανατρέποντ­ας την κυβέρνηση, αναφέρει η Telegraph.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece