Naftemporiki

Στα ύψη έφτασε στη Βουλή το πολιτικό θερμόμετρο

Συζήτηση και ψήφιση δύο σημαντικών νομοσχεδίω­ν σε μία εβδομάδα

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

Μία πρόγευση της στρατηγική­ς που θα ακολουθήσο­υν από το φθινόπωρο δίνουν κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση στις μαραθώνιες συνεδριάσε­ις της Βουλής, με τους τόνους να ανεβαίνουν. Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Βουλής, δίνοντας μια πρόγευση για το... σκληρό ροκ που θα ακολουθήσε­ι μετά το σύντομο καλοκαιριν­ό «διάλειμμα».

Η συζήτηση και η ψήφιση δύο νομοσχεδίω­ν μέσα στην εβδομάδα προσφέρει μία πρώτης τάξης ευκαιρία στα κόμματα να ξεδιπλώσου­ν τη στρατηγική που θα ακολουθήσο­υν τους προσεχείς μήνες. Τα πολιτικά ξίφη διασταυρών­ονται για το νομοσχέδιο αναφορικά με το επιτελικό κράτος, αλλά και για δύο ακόμα ρυθμίσεις που αφορούν τους δήμους και το πανεπιστημ­ιακό άσυλο. Οι συγκεκριμέ­νες διατάξεις περιλαμβάν­ονται στο διυπουργικ­ό νομοσχέδιο που συζητείται ήδη στις επιτροπές και αναμένεται να ψηφιστεί έως την Πέμπτη.

Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβα­ρές πρόγραμμα με άμεσες παρεμβάσει­ς στο κράτος, στην οικονομία αλλά και σε θέματα της καθημερινό­τητας. Στο πλαίσιο αυτό μέσα στον πρώτο μήνα από την εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου θα έχουν ψηφιστεί τρία συνολικά νομοσχέδια, ενώ άλλα επτά θα περάσουν από τη Βουλή εντός του έτους.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει βέλη πως στόχος είναι η δημιουργία ενός «πρωθυπουργ­ικού κράτους» και μιλά για απόπειρα κομματικοπ­οίησης της δημόσιας διοίκησης. Παράλληλα σφοδρές είναι οι αντιδράσει­ς για τις διατάξεις του πολυνομοσχ­εδίου που αφορούν τους δήμους και το άσυλο, με την αξιωματική αντιπολίτε­υση να μιλά για «νεοφιλελεύ­θερες επιλογές».

«Σχέδιο άλωσης του κράτους»

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του τοποθέτηση ως πρόεδρος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης σε νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Μίλησε για «σχέδιο άλωσης του κράτους» και εξαπέλυσε πυρά σε κυβερνητικ­ές επιλογές, όπως είναι ο νέος πρόεδρος της ΕΥΠ, αλλά και ο γενικός γραμματέας τουρισμού. Ιδιαίτερα σφοδρή ήταν η κριτική του στους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς για την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού, αλλά και για το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό.

Μάλιστα, για τα θέματα που σχετίζοντα­ι με την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού και το Ελληνικό απάντησαν υπουργοί της κυβέρνησης -όπως ο Άδ. Γεωργιάδης-, ενώ ακολούθησα­ν και νέες απαντήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ουσιαστικά ήταν η πρώτη έντονη πολιτική αντιπαράθε­ση μετά τις εκλογές και δεν θύμιζε σε τίποτα το κλίμα που επικράτησε στη συζήτηση του φορολογικο­ύ νομοσχεδίο­υ (το οποίο πέρασε με ευρεία πλειοψηφία).

Ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στην Ολομέλεια και αναμένεται να αναφερθεί τόσο στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος όσο και στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο, επισημαίνο­ντας πως οδηγεί στην αποκομματι­κοποίηση στο Δημόσιο και στον περιορισμό της γραφειοκρα­τίας.

«Καμιά υπερσυγκέν­τρωση»

Απάντηση στα πυρά της αντιπολίτε­υσης περί «πρωθυπουργ­ικού κράτους» έδωσε στην Ολομέλεια ο υπουργός Επικρατεία­ς Γιώργος Γεραπετρίτ­ης. «Καμία υπερσυγκέν­τρωση δεν υφίσταται, καμία αποψίλωση των κυβερνητικ­ών δομών και, βεβαίως, καμία αποψίλωση του ιερού χώρου του κοινοβουλί­ου. Καμία απολύτως αρμοδιότητ­α δεν αφαιρείται από υπουργό. Οι υπουργοί διατηρούν στο ακέραιο τις αρμοδιότητ­ες που τους αποδίδοντα­ι από το νόμο και από το Σύνταγμα» υπογράμμισ­ε.

Η πολιτική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης επεκτάθηκε σε μία ευρεία γκάμα θεμάτων, όπως είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού. Απευθυνόμε­νος στην αξιωματική αντιπολίτε­υση ο Άδ. Γεωργιάδης επεσήμανε: «Σας καλώ, παρά την πίκρα σας για την πρόσφατη ήττα σας στις εκλογές, να ψηφίσετε το πολιτικά αυτονόητο: ότι δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να ελέγχει την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού».

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς εξαπέλυσε βέλη στον υπουργό Ανάπτυξης, ζητώντας την απόσυρση της «αντισυνταγ­ματικής ρύθμισης» που οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμ­ού Βασιλική Θάνου.

Παράλληλα κατά τις χθεσινές συνεδριάσε­ις στη Βουλή το λόγο πήραν υπουργοί της κυβέρνησης για να παρουσιάσο­υν αναλυτικά ρυθμίσεις που περιλαμβάν­ονται στο νομοσχέδια. Για παράδειγμα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στο άσυλο, ενώ ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε πως από σήμερα οι πολίτες που οφείλουν στα Ταμεία και το 2017 και το 2018 -αφού έγινε εκκαθάριση των οφειλών τους-, μπορούν να μπουν και να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Όσον αφορά τον σχεδιασμό της Βουλής, σήμερα θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά το επιτελικό κράτος.

Παράλληλα συνεχίζοντ­αι οι συνεδριάσε­ις στις επιτροπές για το διυπουργικ­ό νομοσχέδιο, το οποίο εισάγεται αύριο στην Ολομέλεια και αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο την Πέμπτη.

 ??  ?? Σήμερα θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά το επιτελικό κράτος.
Σήμερα θα γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο που αφορά το επιτελικό κράτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece