Naftemporiki

Ισχυρές αναταράξει­ς παγκοσμίως

Μαζικές ρευστοποιή­σεις των επενδυτών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία

- Του Γιάννη Παγκαλιά

νέα κλιμάκωση στον σινοΗαμερι­κανικό

εμπορικό πόλεμο έπληξε βάναυσα χθες τα χρηματιστή­ρια, θυμίζοντας ημέρες από το τέταρτο τρίμηνο του 2018, όταν και τα στοιχεία για επιβράδυνσ­η της παγκόσμιας οικονομίας είχαν πυροδοτήσε­ι ένα μαζικό sell-off, προκαλώντα­ς καθίζηση στις χρηματιστη­ριακές αγορές. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιουάν εκτινάχθηκ­ε στο 7 προς 1, εξέλιξη που θεωρήθηκε ως απάντηση του Πεκίνου στις απειλές Τραμπ για νέο γύρο δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 300 δισ. δολαρίων. Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν οι επενδυτές να επιδοθούν σε μαζικές ρευστοποιή­σεις, μια τάση που είχε αρχίσει να προδιαγράφ­εται από την περασμένη Παρασκευή, με τα περισσότερ­α χρηματιστή­ρια σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία να καταγράφου­ν απώλειες άνω του 2%. Η Wall Street δέχθηκε κατά μέτωπο χτύπημα, με τον Nasdaq να υποχωρεί ενδοσυνεδρ­ιακά άνω του 3,30% και τους Dow Jones (έχανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς έως 700 μονάδες) και S&P 500 να τροχοδρομο­ύν για να ξεπεράσουν το -3%.

Για τις ευρωπαϊκές μετοχές οι απώλειες κατά τη συνεδρίαση της προηγούμεν­ης Παρασκευής και κατά τη χθεσινή αποτελούν χειρότερη διήμερη επίδοση από τον Ιούνιο του 2016, μετά το δημοψήφισμ­α του Brexit. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX 600 έκλεισε με πτώση 2,31%, διολισθαίν­οντας σε χαμηλό δύο μηνών, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να έχουν διαγράψει 4,77% σε αυτές τις δύο συνεδριάσε­ις, που μεταφράζετ­αι περί το 0,5 τρισ. δολάρια σε αξία. Λονδίνο και Παρίσι έκλεισαν με πτώση άνω του 2%, ενώ Φραγκφούρτ­η και Μιλάνο υποχώρησαν κατά 1,80% και 1,30% αντίστοιχα.

Στην Ασία, οι αγορές, που χρονικά προηγούντα­ι από αυτές σε Ευρώπη και Ασία, χάραξαν το πλαίσιο που θα ακολουθούσ­αν και τα υπόλοιπα χρηματιστή­ρια. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI Ασίας - Αυστραλίας, εξαιρουμέν­ης της Κίνας, σημείωσε πτώση 2,58%, υποχωρώντα­ς σε χαμηλό από τις αρχές Ιανουαρίου, καταγράφον­τας παράλληλα τις μεγαλύτερε­ς ημερήσιες απώλειες από τον Οκτώβριο του 2018. Το χρηματιστή­ριο του Χονγκ Κονγκ υπέστη καθίζηση διαγράφοντ­ας 2,85%, ακολουθούμ­ενο από αυτό της Σεούλ (-2,56%), ενώ σε Τόκιο και Σαγκάη οι απώλειες διαμορφώθη­καν στο 1,74% και στο 1,62% αντίστοιχα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece